Witaj

·  Zarejestruj
 ·  Zaloguj 

• Zaloguj
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
N. T. van der Hert
Hrabia
Hrabia

PostNapisane: Czw 02.07.2009, 07:13:00

barbarzyński język, nienawidzę go. ^^
cymbałki to strzał w dziesiątkę - nie mam pojęcia co o tym myśleć. brzmi jakby ktoś wrzucił sampla, ale wykonanie go na instrumencie podczas koncertu robi dużo lepsze wrażenie.
identycznie z kobzą - mistrzostwo.
wokalista jest do wymiany; tylko w refrenie mogę go słuchać.
dobry jest ten kawałek (głównie dzięki kobzie), byłby jeszcze lepszy, gdyby ten człowiek śpiewał.

anathema - a natural disaster:

1. harmonium (5:28)
2. balance (3:58)
3. closer (6:20)
4. are you there? (4:59)
5. childhood dream (2:10)
6. pulled under at 2000 metres a second (5:23)
7. a natural disaster (6:27)
8. flying (5:57)
9. electricity (3:51)
10. violence (10:45)

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Pochwały: 2
Tytuł:
PostNapisane: Sob 04.07.2009, 20:00:58

Od pierwszych sekund łapie piękna melodia, później - wraz z wejściem kolejnych instrumentów - coraz lepsza. Wokal dopełnia całości, pięknie się komponując. Tekst też niczego sobie. Jedyna wada tego utworu to jego długość - chciałoby się jeszcze. W pełni zasłużone 8+/10, bo 9, ani 10 lekką ręką nie daję.

Żeby nie łamać tradycji daję coś pięknego i instrumentalnego.

Może nie najlepszy kawałek, ale nie zdążyłem całości OSTa przesłuchać:

Michael Hoenig - Night On The Plains

Za ironią często kryje się nieumiejętność myślenia. - Ghanima, Children of Dune

Zobacz profil Wyślij e-mail  
Yeslick
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Sob 04.07.2009, 21:30:00

Ech, Baldur's Gate : ) Ta gra (do spółki z Disciples: Sacred Lands) przypomina mi najbardziej beztroski i wesoły okres życia. I za każdym razem, gdy słyszę muzykę z BG (a ten utwór w szczególności) ogarnia mnie chwilowe rozmarzenie. Coś wspaniałego. Idealny utwór instrumentalny perfekcyjnie oddający klimat wędrówek przed bezkresne pola w BG1.
Delikatne, przeciągłe nuty, snujące się długo niczym bohater po polanie, prosta, aczkolwiek zajmująca melodia i to COŚ. To coś, co mnie doprowadza do szału... Ech...

o wiem, wiem, najcudowniejszy kawałek ze wszystkich soundtrack'ów

Mith
Nadworny bard
Nadworny bard

Pochwały: 4
Tytuł:
PostNapisane: Nie 05.07.2009, 01:33:15

Niebarłdzo jest tu co oceniać, bo króciutkie to niemożliwie, a do tego strasznie monotonne.
Chórek przywodzący na myśl poważnych Serafinów na chmurce... Tak kościelnie to strasznie brzmi. Ale mimo wszystko ma swój urok... Co prawda wolę bardziej ponure utwory w tym typie, a nie jak ten - radosne w pewien sposób, aż przed oczami masz światłość wiekuistą :P
5/10, bo nie ma zbytnio za co. Brakuje mi rozwinięcia... Ale posłuchać zawsze miło.

Ode mnie legenda - cudny, wspaniały i boski Jim! ;)
The Doors - My eyes have seen you

Tae
Wieszcz
Wieszcz

Pochwały: 1
Tytuł:
PostNapisane: Nie 05.07.2009, 15:52:42

Ogólnie mnie z The Doors podobają się pojedyncze kawałki. To też jest ładne - przyjemna gitara, wokal też, perkusja dosyć prosta, ale ładnie gra, a o basie się nie wypowiadam, bo zawsze najmniej się wsłuchuję. Tekst skomplikowany nie jest, ale całość brzmi ładnie, miło się słuchało. Tyle ;) 7+/10.

Raz Dwa Trzy - Kołysanka dla Okruszka

<3

Soanseth
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pon 06.07.2009, 15:07:00

Oh man, to było.. nudne. Nigdy nie lubiłem wooolnych piosenek i lubił nie będę. Usnąć można. Dla mnie za smętne i tyle. Ale ale.. jako kołysanka to chyba nieźle ;) 4/10

Chylińska - Gorąca prośba
Nie wiem jak, ale nigdy jej nie słuchałem. Teraz wiem co traciłem, cholernie dużo. Świetny głos, mocne teksty. \m/
only sometimes the crow brings that soul back
to set the wrong things right.

Soanseth Saitale

N. T. van der Hert
Hrabia
Hrabia

PostNapisane: Pon 06.07.2009, 17:36:17

podoba mi się większość kawałków tej pani. jak już soan wspomniał - głos ma świetny, a teksty są cyniczne i bezczelne, więc nie mogą nie zwrócić mojej uwagi. szkoda, że są takie wulgarne, osobiście wolę kiedy ktoś potrafią tak obrzydliwą treść wyrazić bez inwektyw etc., ale spoko - nie przekracza granicy, za którą już nie wiadomo czy wypowiedź ma coś wspólnego z inteligencją. ^^
muzyka jest raczej przeciętna.

teraz ostatni kawałek z płyty:

anathema - a natural disaster:

1. harmonium (5:28)
2. balance (3:58)
3. closer (6:20)
4. are you there? (4:59)
5. childhood dream (2:10)
6. pulled under at 2000 metres a second (5:23)
7. a natural disaster (6:27)
8. flying (5:57)
9. electricity (3:51)
10. violence (10:45)

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Pon 06.07.2009, 20:17:37

Od pierwszych chwil piękne i urzekające. Później ze wstępu przechodzi w ostrzejsze granie, trzymające wysoki poziom. Końcówka znowu spokojna i pozwala się "pożegnać" z utworem i płytą. Jest długi i cały czas trzyma poziom, takie utwory powinny zamykać każdą płytę. 9/10 Bo jednak niektóre kawałki to przeciąganie jednej nuty.

I nie wiem co tutaj dać. Może niech będzie:

Wilderness - Matt Uelmen

Przepraszam za jakość.

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Pon 06.07.2009, 23:26:05

Też klasyk, ale do poprzedniego przez Ciebie zaserwowanego się nie umywa. Bardzo podobają mi się te bębny w tle, nadają utworowi takiego nieokrzesanego charakteru. Z kolei gitara tworzy swego rodzaju drapieżność i siłę, echo w tle oddaje dobrze klimat niepewności i strachu.

Potem nagła zmiana, ponuro, złowrogo, ale nie strasznie. Generalnie trochę ZA długi, bo szybko się nudzi.

6/10

Hey - List

Last fm

Danielos von Krausos
Pomniejszy szlachcic
Pomniejszy szlachcic

Pochwały: 3
Tytuł:
PostNapisane: Wto 07.07.2009, 10:45:28

Hmm, ten utwór budzi we mnie mieszane uczucia. Zwrotki mi się za bardzo nie podobają, zbyt wolne i ciche, jak dla mnie. W refrenach jest już całkiem fajnie, jednak wokal mi w nich nie odpowiada - jakiś taki zachrypły. Tekst wydaje się w porządku, chociaż musiałem sobie dopomagać stroną tekstowo.pl, bo niezbyt potrafiłem zrozumieć te słowa w zwrotkach. :P Gitara mi się w ogóle nie spodobała. Podsumowując, utwór imo średni. Nie jest zły, ale nie mógłbym go słuchać na co dzień. 5/10 to chyba będzie dobra ocena.

Długo namyślałem się nad tym, co dać, ale w końcu wybór padł na ten utwór...

Rob Zombie - Spookshow Baby

Fe.

Gorin
Wieszcz
Wieszcz

Pochwały: 5
Tytuł:
PostNapisane: Śro 08.07.2009, 23:31:40

No skoro tak ładnie prosiłeś Danielosie ^.~
Więc tak. Rob zombie nawet fajne niektóre kawałki ma ale ogólnie przsadzają troche z tymi... nie wiem jak to nazwać. "elektroniczne dźwięki"? Chyba tak... Jak pisałem w niektrych kawałkach fajnie to wychodzi tak jak w Twoim własnie. Utworek fajny, żywiołowy. Gitary cięzkie- take jak lubie. Wokal hm... troche za bardzo "upiększony" ale idzie słuchać a to najważniejsze. Całość nie nudzi, nawet po kilku przesłuchaniach. Więc powiedzmy 6/10 jak dla mnie.

Teraz coś ode mnie. I też ostrzegam: ( jak Rey ;) ) Długi podobno instrumentalny kawałek.
Kat - Szmaragd Bazyliszka

To bym piwko, kurde, pił
Bym dalej sobie pił

Tae
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Czw 09.07.2009, 17:18:31

KATa lubię bardzo, a ten kawałek jest klimatyczny, zwłaszcza fragment od mniej więcej 5:30 do 7:00 mi się podoba (tego wycia później nie komentuję ^^), i od czasu do czasu fajnie jest go posłuchać, ale nic poza tym. Na dłuższą metę pewnie by mi się znudził. Do najlepszych bym go nie zaliczyła, mają całe mnóstwo fajniejszych kawałków. I poza tym instrumentalne z reguły dużo mniej mi się podobają. 7/10.

offtop - jedność

Rhey
Baron
Baron

Tytuł:
PostNapisane: Czw 09.07.2009, 18:02:32

Utwór kojarzy mi się z 1000 innych piosenek dla młodzieży. Jednak pomimo tej swojej nijakości spodobała mi się. Może to z powodu rytmu który każe mi sądzić, że utwór był pisany po pijaku? Wokal - nic szczególnego nie zachwyca ale też nie przeszkadza w słuchaniu.
6+/10

Przemysław Gintrowski - U wrót doliny

Yeslick
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Czw 09.07.2009, 23:21:58

Więc tak. Ogólnie lubię Gintrowskiego, dlatego zarezerwowałem. Początek utworu wzbudza uczucie niepokoju, potem melodia się rozwija i pomimo ostrości staje się przyjemna dla ucha. Do tego przyjemny (pomimo tego, że chrapliwy) wokal Gintrowskiego. Tekst nie najgorszy, ogólnie bardzo w porządku. 6/10

Chyba najlepiej kojarzący mi się utwór ze wszystkich. Usypiał mnie w dziecinnym latach...

Simon and Garfunkel - The Sounds of Silence

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Sob 11.07.2009, 12:23:15

Skąd ja znam ten kawałek?! Albo nawet nie kawałek, a samą melodię lub styl śpiewu... Kurcze no :P Nie przypomnę sobie, ale utwór strasznie mi przypadł do gustu. Idealnie by się nadawał na jakieś ognisko pośrodku lasu czy jakiejś prerii ^^ Nie no bajka, ja się tu do niczego nie przyczepię, nie mam jak

Dire Straits - Romeo and Juliet

Na moim odtwarzaczu widać powrót do Dire Straits, wiec i tu do nich wrócę. W moim osobistym odczuciu jeden z ciekawszych kawałków z nawet zabawnym tekstem :wink:

Danielos von Krausos
Pomniejszy szlachcic
Pomniejszy szlachcic

Tytuł:
PostNapisane: Sob 11.07.2009, 18:16:58

Jeśli mam być szczery, to już od początku wiało dla mnie nudą. Głos wokalisty nie podobał mi się w ogóle(sam nie wiem, czemu), sama melodia dla mnie nudna i jakaś taka... nijaka. Jedyna rzecz, która mi się w tym utworze w miarę podobała, to zagrywki perkusji, która sobie od czasu popukiwała. Tekst wg mnie jeszcze gorszy od melodii. ^^ Nawet go nie doczytałem do końca, bo mnie w połowie znudził. Sensu to on w sumie też zbyt wiele nie ma. Dam 2/10 za tą perkusję.

Vangelis - Voices :]

Fe.

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Sob 11.07.2009, 18:53:06

Od początku mi się spodobało i wahałem się tylko dlatego, że nie wiedziałem jaki sam dam utwór :D. Do rzeczy - lubię takie kawałki, przyjemnie się ich słucha, ale pod jednym warunkiem - do czegoś. Tak dla samego słuchania jakoś szybko się nudzą, ale jest to świetny kawałek na soundtrack. Niby fajne, ale jednak - 6/10

Do wyboru był ten kawałek, coś na siłę z G3 lub G2, Kawałek z BG2, coś na siłę z D2 i kawałek OST wiedźmina. Ostatecznie, niech będzie lekkie odstępstwo od tradycji, następny pewnie będzie wiedźmin, chyba, że coś ciekawszego wyszperam.

Prawie dwunastominutowy utwór instrumentalny! Spokojny!
I tutaj ciekawostka - WSZYSTKIE źródła zgodnie podają, że ten utwór ma 7:18 :D Łącznie z okładką i "Tracklist.txt" z płyty. Mój (wrzucałem osobiście, 11MB prawie) ma ponad jedenaście minut. Czary, nie?

Utwór będący moim ulubionym z tej płyty przez wiele tygodni. Później dopiero prześcignął go kawałek Beletaine'a, który już tutaj dawałem:

Rimead - Sentinels of Brokilon

Nauczyłem się dawać własne utwory, te wrzucane przez innych mają w 90% jakość do d...

Przesłuchałem to, no i magia nad magiami - po wrzuceniu podaje czas jako 1 z czymś, ale w 7:18 się urywa. Nie pojmę nigdy elektroniki...

Ostatnio edytowano Sob 11.07.2009, 19:00:35 przez Rey, łącznie edytowano 1 raz

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Sob 11.07.2009, 19:04:22

Znów jakieś OST? Celtyckie klimaty?

Przyjemny motyw gitarowy na początku. Potem ten flecik, takie średniowieczne klimaty, ale... uwaga...przypomina mi to jeden z motywów z Heroesa IV. To niekoniecznie dobrze.

Bardzo podoba mi się to stopniowe wprowadzanie kolejnych utworów. To bardzo prosty i znany od wieków zabieg, ale brzmi on naprawdę przyjemnie.

Już miałem napisać, ze monotonny kawałek, aż doszło do tego ożywienia. Mocne, ładne nadal i takie energiczne i radosne. Słuchając tego aż ma się przed oczami jakieś wysokie trawy i bose stopy uciekające przezeń. Tak irlandzko, radośnie i ładnie.

Nie przesłuchałem jednak całego, bo pitu pitu bez niczego nie zdzierżę. W grze musiało by być boskie. Samo w sobie jednak nie jest niczym specjalne.

6/10. Żywiołowe, zmienne (lubię, gdy OST się zmienia, bo nie jest przez to monotonny), ale nie jakieś specjalnym.

Death Cab for Cutie - What Sarah Said

"Love is watching someone die. So who's gonna watch you die?"

Last fm

Merts
Obywatel
Obywatel

Tytuł:
PostNapisane: Nie 12.07.2009, 01:14:49

Jeśli wolno się wtrącić:

Pierwsze wrażenie przywołuje na myśl taki tandetny brit-pop. Muzyka w której nie gustuje, ale obiektywnie mówiąc kawałek wyróżniający się na tle reszty tego gatunku. Szczególnie wokal. Wiec, ogólnie nie najgorzej. Nadrabia również tekstem. 6/10

Portished - Roads
poczerwieniał nie wie

A Bóg
chodzi jak po Tatrach w niebie
tak wszechmogący że nie stworzył siebie

Gorin
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Nie 12.07.2009, 01:40:33

Hm... Kawałek fajny nawet. Istrumenty ładnie grają, poza perkusją.Tzn sama w sobie jest w porządku ale nei wiem czy to wina nagłośnienia czy co ale basy tak zabardzo dały się we znaki, tak brzydko "przebrzmiewały". Głos tej pani, nie za specjalny ale narzekać nie można poza kilkoma momentami w których (jak na mój słuch) fałszowała że masakra. Całość troche monotonna jak dla mnie, ale po 2 przesłuchaniu się nie zbrzydło, więc nie jest źle. 5+/10

Corvus Corax - De Mundi Statu

To bym piwko, kurde, pił
Bym dalej sobie pił

Mith
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Nie 12.07.2009, 17:09:05

Mein!
O mrrr. Nie będę się bawić w nazywanie instrumentów, bo widzę na wiki, że ich sporo... ;D
Hm. Die Könige der Spielleute. Jak najbardziej im się ten "tytuł" należy...
Początek to cud nad cuda. Po prostu uwielbiam taką muzykę. Do tego łacina... i jestem w niebie. Jednak 3:05-3:35... Nie pasuje mi jednak. Wolałabym cały utwór w tonie jak poprzednio. To jednak krótka wstawka, więc można przeżyć... a może nawet dodaje pewnej różnorodności. Gdyby to się dalej pociągnęło, to nie wiem, czy już by było tak dobrze.
No, zapowiada się nieźle. Idę słuchać innych ich utworów ^^

Hm, co by tu ode mnie...
Coś Orthodox Celtów.
Tylko co? Wszystko ma słabą jakość na yt, na wrzucie nie ma...
Trudno więc. Utwór, od którego nie mogłam się uwolnić bardzo długo
Orthodox Celts - Far Away
edit: podmieniony link na lepszą jakość. tu klip.

@down
A miałam dać w pierwszym odruchu właśnie Dropkick Murphys :D

Ostatnio edytowano Nie 12.07.2009, 22:52:47 przez Mith, łącznie edytowano 1 raz

Yeslick
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Nie 12.07.2009, 22:39:48

Cóż, to taka jakby dość niekonwencjonalna muzyka, nie wiem jak to nazwać. W każdym razie spodobało mi się, tak, spodobało. Bardzo w porządku, trochę naciągany wokal tego Pana, ale nie przeszkadza, wręcz klimatu nadaje, więc ok. Motyw wesoły, pogodny, miły, bardzo w porządku. Ja ogólnie baardzo lubie północne klimaty i wszystko co z celtami związane, dlatego musiałem to wziąć. Bardzo fajne - 6/10 ;)

(motyw przewodni z filmu Infiltracja) Dropkick Murphys - I'm Shipping Up To Boston

Polinick
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Pon 13.07.2009, 00:22:17

O, to mi przypomina muzykę z jakiejś gry! Chyba z NWN, w karczmach taka była? Gitarka całkiem przyjemna, taki prosty, dźwięczny riff. I refren wpadający w ucho. Nadawałoby to się do autokaru wypchanego kibicami piłki nożnej :D Ciężko mi się rozpisać nad tym, bo to bardzo nieskomplikowany kawałek, ale najwyraźniej wpływa to dobrze na całościowy odbiór, bo się podoba, nawet posłucham drugi raz. Więc 5/10, fajny.

A teraz coś dla miłośników funku i alternatywy. Odradzam osobom o płytkich uszach i powierzchownym spojrzeniu na tekst.
Łąki Łan - Propaganda
Aha, nie bójcie się, jest jakiś błąd na wrzucie; ten utwór trwa 4 minuty, nie 24.

Danielos von Krausos
Pomniejszy szlachcic
Pomniejszy szlachcic

Tytuł:
PostNapisane: Pon 13.07.2009, 09:00:52

No więc słucham po raz trzeci tego utworu i... cały czas podoba się tak samo. Rozpisywać się za bardzo nie będę. Tekst, wg mnie co najmniej ciekawy. Nie będę tutaj zbytnio na ten temat trajkotał, bo jeszcze zaliczę jakąś wpadkę... Wokal też mi się całkiem podobał i ciekawie się komponował z instrument... ami? Melodia też fajna i mi się bardzo spodobała. Podsumowując, utwór wg mnie bardzo dobry i chyba kiedyś pokuszę się o bliższe zapoznanie z tym zespołem. :>

Vangelis - Roxane's Veil (soundtrack z filmu "Alexander")

Fe.

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Pon 13.07.2009, 10:14:35

Uparliście się na te OST :P Już wam zwykłych utworów brakuje? :)

Smętne te skrzypki jakieś. Ani smutne, ani melancholijne, po prostu smętne w złym tego słowa znaczeniu. Ciężko mi cokolwiek więcej powiedzieć o czymś tak monotonnym i nudnym. Niby to ożywienie w 2:30, jakieś chórki czy co to tam jest, ale niewiele to ratuje, bo całość i tak jest nużąca :/

3/10

Starsailor - Alcoholic

Tak, jestem fanem brytyjskiego rocka i britpopu :P Brytyjski akcent FTW.

Last fm

Al-Tair
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Pon 13.07.2009, 15:25:35

Początek i koniec mi się nie podobają, straszne smęcenie. Od momentu, kiedy wchodzi reszta instrumentów jest już trochę lepiej, ale to wciąż za mało, żeby mnie zadowolić. Wokal tego gościa też zupełnie mi nie podchodzi (BTW, czy mi się wydaje, czy on przypomina trochę Joaquina Phoenixa? ^^). Mimo wszystko utwór nie jest taki zły, nadaje się do kilkukrotnego przesłuchania, ale z własnej woli bym go jednak nie puścił.

Mgła - Further Down the Nest II

Jeden z najlepszych (IMO) utworów jednego z najlepszych (IMO) polskich zespołów blackmetalowych.

First and Last and Always.fm

Fionn Dragonsbreath
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Wto 14.07.2009, 10:40:58

Od razu mówię, że nie gustuję w takiej muzyce, więc moja ocena może byc, ba, nawet będzie, wielce nieobiektywna.
Ogólnie, nie przepadam za black metalem, ale ten utwór przykuł moją uwagę. Bardzo spodobał mi się pod względem rytmiki oraz ogólnego brzmienia. Wpierw mocne wejście i granie, a później chwilowe zwolnienie, które wywołało lekki niepokój u mnie (choc myślę, że właśnie takie było zamierzenie twórcy), a później znów przyspieszenie. Co do wokalu - pierwsza częśc zupełnie mi się nie podobała. Na moje ucho, niezbyt współgrała z ogólnym brzmieniem. Później nastąpiła znaczna poprawa. Utwór bardzo mi się podobał, pomimo powyższego mankamentu.

De La Soul - Me, Myself & I

Tekst tu jest na tyle prosty, że chyba nie ma potrzeby dawania słów. Jedna uwaga - aby wiedziec, o co chodzi, trzeba wiedziec, jak wyglądał rap w tamtym roku + 2-3 lata wstecz. Rok 1989, jakby ktoś chciał wiedziec ;)

Merts
Obywatel
Obywatel

Tytuł:
PostNapisane: Wto 14.07.2009, 13:39:20

Tego kawałka chyba nie trzeba przedstawiać ;) Grupa + Wykonanie + Teledysk + Tekst = 8/10
Do tego jeszcze fantastyczne przesłanie princepaula na początku czyli +1, wiec w sumie 9/10

Ewa Demarczyk - Karuzela z Madonnami
poczerwieniał nie wie

A Bóg

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Wto 14.07.2009, 16:40:39

Nie lubię Białoszewskiego, baba za szybko mówi. Słyszałem chyba inną piosenkę o podobnej linii melodycznej (Karmacoma albo jakiś podobny zespół). Pianino jak dla mnie też gra trochę za prymitywnie. Niektóre momenty są całkiem fajne, ale ogólnie jestem na nie.

Rob Zombie - Demon Speeding

PS. A Pol nie lubi, jak się jedzie po jego kawałku!

Danielos von Krausos
Pomniejszy szlachcic
Pomniejszy szlachcic

Tytuł:
PostNapisane: Wto 14.07.2009, 17:19:51

Ahh... Rob Zombie! Jedno z moich największych odkryć ostatnich miesięcy. :> I teraz w dodatku znów miałem przyjemność odsłuchania jednego z moich pierwszych utworów Roba. Akurat "Demon Speeding" do moich ulubionych nie należy, no ale do rzeczy.
Zacznijmy od gitarki, która mi się nawet spodobała w tej piosence oraz od perkusji, która jednak już taka rewelacyjna nie było, ale cóż - w tym utworze nie wyobrażam sobie innej. Sam wokal, jak to u Roba bywa, dość mętny, ale mnie on odpowiada. Melodia średnia i sam utwór wg mnie mógłby być krótszy. Tekst całkiem dobry. Podsumowując: utwór nie jest zły, ale nie należy wg mnie do rewelacyjnych. No, ale 7+/10, mimo wszystko. :D

Vangelis - Aquatic Dance
Kocham ten utwór... *_* W tym filmiku co prawda kilka dźwięków jest trochę nie teges, ale niech będzie.

Fe.

Yeslick
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Wto 14.07.2009, 18:11:35

no więc tak: Utwór piękny, zachwycający wręcz momentami... Chórki wprowadzają niepowtarzalny klimat, sama melodia kojąca dla ucha, szczerze powiedziawszy nie potrafię za bardzo opisać tego utworu, po prostu jest wspaniały. 8/10 !!

Vangelis - voices :P

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Wto 14.07.2009, 19:46:47

Ech i znowu Vangelis :P Mój ojciec ich lubi, ma nawet parę płytek w samochodzie, ale to tak tylko nawiasem wspominając :P

Nie jestem wielkim ich fanem. Generalnie tego typu utwory, instrumentalno - elektroniczne muszą mnie naprawdę zaciekawić, żebym zaczął ich częściej słuchać. Vangelis do mnie nie przemawia.

Oczywiście to męskie murmurando kojarzy się mi z innym ich utworem, niejakim "conquest of paradise", znanym zapewne wielu z nas ;] Voices jednak nie dorasta do pięt tamtemu klasykowi. Jest nudne, pozbawione jakiejś ciekawej melodii i płytkie. Nie, stanowczo się mnie nie podoba.

3/10

Genitortures - Lecher Bitch

Nie sądzę, że komukolwiek się spodoba, ale dam, przecież w tej zabawie nie chodzi o to, żeby Twoje utwory dostawały wysokie notki :D

Last fm

Mith
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Wto 14.07.2009, 20:34:12

Moje! :D
Ahh, The Last Round, buda anarchistów... Jak jeszcze miałam niedziałające Bloodlines, to słuchałam utworów i zastanawiałam się, gdzie znajdę właśnie ten...
No, ale wracając do utworu. Skłonił mnie jakiś czas temu do dalszego słuchania Genitorturers, więc na pewno ma coś w sobie. Jest taki... "brudny". Brzmienie gitar - cudne. Głos wokalistki - też. Coś, czego nie znalazłam w innych zespołach... Wpasowuje się w mój gust, można powiedzieć ;)

Co ode mnie? Coś, co chciałam dać już od jakiegoś czasu, ale nie znajdowałam utworu, który by mnie zainteresował na tyle, by ocenić. Wyjdzie mało oryginalnie, ale trudno :P
Genitorturers - Public Enemy #1

Al-Tair
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Wto 14.07.2009, 22:02:07

Pierwsze dźwięki gitar kojarzą mi się trochę z Electric Wizard, ale to chyba lekkie skrzywienie od całodziennego słuchania Witchcult Today... ale o tym za chwilę. Wracając do powyższego utworu - nie podoba mi się wokal. Bardzo mi się nie podoba. Podczas odsłuchiwania tego kawałka naszła mnie nawet taka seksistowska myśl, że w przypadku "mocniejszej" muzyki, śpiewaniem powinni zajmować się tylko mężczyźni ^^ Pewnie przesadzam, ale kobiecy głos bardziej pasuje mi do spokojnych utworów. Reszta instrumentów - w miarę OK, ale bez rewelacji. Ogólnie rzecz biorąc, kawałek taki sobie, ale z lekkim wskazaniem na plus (za te brudne riffy na początku i pod koniec).

Niektórzy nazywają Electric Wizard najcięższym zespołem świata, ale to jednak lekka (a może raczej ciężka?) przesada. Kiedy słucham tej muzyki, mam w głowie taki obrazek: brudny, zadymiony pokój, w środku, na kanapie siedzą członkowie EW, obok nich Szatan i razem popalają jointy ^^ Ciężko mi było się zdecydować, który utwór z Witchcult Today wybrać, bo na tej płycie praktycznie nie ma słabych kawałków. Padło na ten:

Electric Wizard - The Chosen Few

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Śro 15.07.2009, 13:29:19

Fajny kawałek. Podobają mi się gitarowe riffy (?), wokal trochę mniej, ale nie kłuje w uszy. Utrafiłeś w mój gust, a że nie znałem tego zespołu, to chyba skombinuję sobie płytkę, którą polecasz. :)

Papa Roach - Time and time again

Valygar
Magnat
Magnat

Tytuł:
PostNapisane: Śro 15.07.2009, 13:36:38

No cóż... Papa Roach ogólnie lubię. Za co? Sam wokal mi się bardzo podoba, teksty też mają całkiem niezłe jak dla mnie. Dodatkowo cały podkład muzyczny, a jużnajbardziej gitarki są wspaniałe i mógłbym słuchać bez przewy. Aczkolwiek czegoś mi w tym utworze brakuje, chociaż sam nie potrafię nawet określić czego...

SOAD - Soldier Side

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Śro 15.07.2009, 13:52:27

Dwa posty w tym temacie, na tej stronie nie mają 3 linijek.

Nijako się zapowiadał, nijako się skończył. Słuchało się przyjemnie, ale nawet przez chwilę nie chciałem słuchać drugi raz. Jeżeli chodzi o takie montaże to widziałem lepsze utwory i lepiej dobrane "tło" do nich. 4/10 bo jednak nie odrzuciło na wstępie. Nudne.

Odstępstwo od reguły OSTów - przez przypadek znalazłem i mi się spodobało. Obraz z W3, ale sam utwór niezwiązany.

Dream Evil - The Chosen Ones

Gorin
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Śro 15.07.2009, 14:24:21

Fajny kawałek, dobry klimacik trzyma, to chyba za sprawą wokalu. Gitary fajnie grają, ładna solówka. Perkusja.. no cóż jak dla mnie taka zwykła. I nie wiem czy dobrze słyszałem ale chyba skrzypce w tle były, tak? One nadawały takiej "pełności" temu utworowi. Chórki w refrenie też świetnie wpasowane jak na mój gust. Tekst trza przyznać że ciekawy. Ogólnie całoś mi sie podobała. 8/10

Shaman - Odda Mailbmi

To bym piwko, kurde, pił
Bym dalej sobie pił

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Sob 18.07.2009, 10:40:19

Bardzo fajny kawałek. Dziwny język, balladowa muzyczka, teledysk może być. Chyba kolejna rzecz z tego tematu, która trafi na moją playlistę. W ogóle, Gorinie, słuchasz ciekawej muzyki.
8/10

3 Doors Down - Here without you

Arcen
Trubadur
Trubadur

Tytuł:
PostNapisane: Pon 20.07.2009, 00:01:13

Jedna z tych piosenek, które słucham z przyjemnością, ale wcale nie wołają spowrotem. I, właściwie to raczej nie ma tu co oceniać, muzyki nie słychać za bardzo ;) Tekst nawet 'takowy', a wokal jak najbardziej ok, to mi lepsze od growlu, czy coś z discopolo. Oceny końcowej nie będzie, bo tu nawet nie ma co krytykować prawie :P

Epica - Never Enough

caGe
Baron
Baron

Tytuł:
PostNapisane: Pon 20.07.2009, 22:44:58

Znowu metal, a przynajmniej znowu coś z cięższych klimatów, czyli nic, co by mnie mogło na ten moment zainteresować. Prosty rief, który niezbyt mi się podoba. Na dodatek wszystko trzeszczy i sam nie wiem, czy to gitarowy przester, czy kiepski filmik. Spodziewałem się jakiejś solówki, jak to zwykle w utworach metalowych bywa (a przynajmniej z tych, które słyszałe), a tu nic. Pani, która śpiewa, ma niezły głos, ale nie wydaje mi się, żeby jakoś się wysilała podczas nagrywania tego utworu, żeby go ładnie zaśpiewać. Mam ogólne wrażenie, że utwór bardziej nagrywany po to, żeby coś tam nagrać niż żeby zrobić coś fajnego. W oceny się nie bawię, ale to kolejny utwór jakich wiele wszędzie.

Coś czuję, że temu, kto będzie to oceniał, raczej się ten utwór nie spodoba.

http://w794.wrzuta.pl/audio/1S9aB9EIxdK ... m_-_nartia

Polinick
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Pon 20.07.2009, 23:44:27

Jest to najlepszy (sub.) utwór jaki miałem okazję tu oceniać od kilku stron. Nie mogło być inaczej, jako że jestem fanem post-rocka.
Dlaczego jestem fanem tego gatunku? Bo liczy się w nim przede wszystkim harmonia dźwięków, i tego właśnie ocenianemu utworowi odmówić nie można. Wszystko pięknie ze sobą współgra, nie ma żadnych zgrzytów. Co prawda do Explosions In The Sky i ich czterech gitar grających niczym jedna, 24-strunowa trochę im jeszcze brakuje, ale to wykonanie i cała kompozycja stoi na bardzo wysokim poziomie. Dlatego jest mi bardzo miło dać ocenę 8+/10 utworowi, który słucham 6 raz pod rząd. Dzięki, caGe.

"Mój" utwór dedykowany jest Aerie, jako że znów wyjeżdża i jako że po prostu ^^ Proszę, zostawcie jej możliwość oceny, obiecała jutro to zrobić.
Łąki Łan - Bzyk

Aerie
Hrabia
Hrabia

Tytuł:
PostNapisane: Wto 21.07.2009, 13:20:59

No dobra, obiecałam.
Nie słucham takiej muzyki raczej. W ogóle nie słucham. ^^ Ale piosenka OD Pola DLA MNIE... Musiałam. :D Pierwsze wrażenie? Chore! I jeszcze weszłam na profil Łąki Łan na Laście i ich opis i galeria jeszcze mnie w moim wrażeniu utwierdziły. Jednak, odsłuchałam tego raz, tekst mnie zaintrygował, to odsłuchałam drugi, potem zrzuciłam na telefon... No właśnie, tekst. Jest i jest świetny. :D Ale jak dałam Kalce, to się na mnie tylko dziwnie popatrzyła. :( O, i jeszcze mają taki ładny tag: 'psychodiscofunkizpola'. ^^ Bardzo lubię, 9/10. ^^

http://autsajderka.wrzuta.pl/audio/8jRE ... _godzina_w

Pleśnią i kopciem pełznie po ścianach
Zgroza zimowa, ciemne konanie.

Tae
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Śro 22.07.2009, 19:36:38

Ogólnie słuchać się da, ale szału nie robi, rozkręca się dopiero w połowie. Takie sobie raczej nieszczególne :P Jak już coś tu na większą uwagę zasługuje to tekst, nic poza tym. Bo warstwa muzyczna biednie wypada, wokalna też wrażenia nie robi. 5/10.

Yuki Kajiura - Fake Wings

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Śro 22.07.2009, 19:51:06

Chyba robię się wrażliwy. Po niektórych elementach OST do Code Geass kolejny utwór, który odebrał mi mowę. To jest po prostu piękne, jeżeli coś daje mi w twarz z taką siłą, że zastygam na chwilę bez ruchu to musi być mocne (nie udało się wywołać u mnie żadnej reakcji, ani 2girls1cup, ani filmikowi z sekcji zwłok, w czasie jedzenia pizzy. Chyba, że jestem wyczulony tylko na pozytywne emocje i tylko one mnie ruszają? Sam nie wiem). Kolejny utwór po tym z OST Code Geass R2, który łączy dwie rzeczy: Kobiecy wokal, taki jaki przyprawia mnie o dreszcze i piękną muzykę w tle. W zasadzie wręcz smutno mi się zrobiło kiedy, tak szybko, całość się skończyła. To jest piękne, po prostu piękne i nie nudzi się przez długi czas. Z pełną odpowiedzialnością, jeden z kilku utworów którym dałbym taką ocenę - 10/10.

Osoba, która dała to przede mną chyba się nie obrazi za zdublowanie, bo było to w innym temacie:

Code Geass - Continued Story

Al-Tair
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Śro 22.07.2009, 21:07:45

OST-y proponowałbym jednak wrzucać w tym temacie, coby go trochę rozruszać.

Continued Story to doskonały przykład na to, jak ścieżka dźwiękowa potrafi wpłynąć na odbiór filmu. Kiedy tylko w końcowych minutach ostatniego odcinka Code Geass rozbrzmiały pierwsze dźwięki rzeczonego utworu, rozpłakałem się jak dziecko, a potem jeszcze długo ze łzami w oczach siedziałem wpatrzony w ekran. W oderwaniu od anime Continued Story podoba mi się odrobinę mniej, do samodzielnego słuchania wybieram częściej Stories i Innocent Days z OST-a pierwszego sezonu, ale nawet wtedy utwór broni się doskonale. Podsumowując: perfekcyjne tło dla perfekcyjnego zakończenia perfekcyjnego (no... prawie) anime.

A teraz coś z zupełnie innej beczki:
Godflesh - Christbait Rising

Fionn Dragonsbreath
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Czw 23.07.2009, 15:21:13

Cóż, po raz kolejny jest to nie mój klimat. Początek wydał mi się niezwykle niemrawy. Jeśli chodzi o cięższe brzmienia, to wolę, jak muzyka ma w sobie ogień i jest pełna energii. Przez większosc utworu tego mi brakowało. Były momenty przyspieszenia, które przypadły mi do gustu, jednak były one trochę za krótkie. Wokal mi zupełnie nie przeszkadzał, nie był wyszukany, ale dało się go słuchac. Ogólnie utwór nie za bardzo mi się podobał, gdyż wydał mi się strasznie monotonny.

Jedi Mind Tricks - I Who Have Nothing

I jak zwykle tekst.

Merts
Obywatel
Obywatel

Tytuł:
PostNapisane: Czw 23.07.2009, 16:35:15

Jak na JMT przystało - utwór nietuzinkowy. Tekst jak zwykle: gniewny, inteligentny, przede wszystkim dobry. Do tego produkcja Stoupa i mamy geniusz. Mnie się podoba jak najbardziej, ale pewnie ocena nieobiektywna, bo to moje klimaty. Nie szkodzi, kawałek dostaje 8/10.

Ten numer myślę, że zna przynajmniej większość, ale jestem ciekaw co o nim sądzicie:

Mr. Zoob - Mój jest ten kawałek podłogi
poczerwieniał nie wie

A Bóg

Polinick
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Czw 23.07.2009, 16:52:17

Ja nie wiem co mam tu napisać. To byla miłość od pierwszego usłysznie lata temu. Pod muzycznym względem nie stoi na niesamowicie wysokim poziomie, choć przyjemna gra basu i saksofonu pozwalają na tupanie nogą. Perkusja mnie tu zawsze trochę zawodzi, ale nie mam zamiaru pisać o słabszych stronach. Główną zaletą jest oczywiście tekst, który mógłbym śpiewać co pięć minut, bo świetnie się wpisuje w moje przekonania (pewnie wciaż naiwne i dziecinne) i mi jest po prostu fajnie, slysząc to. Nie dam oceny, bo nie byłoby w niej za grosz obiektywizmu i wiem, że ten utwór na pełną 10 nie zasługuje.

Jak już jesteśmy przy dobrych tekstach.
Łąki Łan - Nad Modrą Łąką
Zdaje sobie sprawę, że muzyka może się nie podobać, bo ciężko wchodzi, ale tekst, choć krótki, jest nad wyraz niepłytki, wystarczy się zastanowić.

Azazelo
Kupiec
Kupiec

Tytuł:
PostNapisane: Czw 23.07.2009, 17:39:19

Rzeczywiście - ciężko .. - Nie mogę dosłyszeć tekstu czasem .. jest coś o drugach i wogóle - wokali to ja tu za dużo nie słyszę - rytm też niezbyt się podoba. Wyjaśniłbyś o co chodzi ? - Nie lubię też funku.. przykro mi, ale nigdy nie rozumiałem tego nurtu... 4/10
A teraz klasyka Rock'a - The Doors : Riders on The Storm
Trade in your hours for a handful dimes
"

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1658 ] 

Reklama: