|
|
| Autor |
Wiadomość |
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 12:12:12 |
|
|
|
Ja sobie sprawiłem w maju 32 cale LCD do swojego pokoju i muszę powiedzieć, że to jest juz bardzo dobry telewizor do gry. Wcześniej przez pół roku albo w drugim pokoju musiałem grać albo na 21 calowym kineskopie co fajne nie było (ale Resistance 2 skończyłem jakoś na nim).
_________________ http://www.pajacyk.pl
http://polski-futbol.blog.pl/
|
|
|
| |
|
Orish
Władca Twierdzy
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 12:15:50 |
|
|
|
A moim zdaniem nie wymieniona została jeszcze jedna duża wada konsol, choć nie jest to wada bezpośrednia (bardziej skutek ich istnienia i popularności). Przez to, że dla wielu konsola jest substytutem dla komputera, jakość gier z gatunków nieprzystosowanych pod konsolę ulega znacznemu obniżenie, bo mało które studio decyduje się na takie ruchy, jak BioWare w przypadku Dragon Age, i poziom wersji pecetowych jest równany w dół do konsol nieprzystosowanych do danego gatunku.
_________________ „Kto poświęca wolność w imię bezpieczeństwa, nie zasługuje ani na jedno, ani na drugie.” - Benjamin Franklin KonteStacja - pierwsze polskie radio wolnościowe
|
|
|
| |
|
Oceansoul
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 12:39:32 |
|
|
Ale dlaczego to jest wada konsol? Moim zdaniem to jest wada nieopłacalności rynku pecetowego, do czego przyczynia się m.in. piractwo, które nawet jeśli na niektórych konsolach jest obecne, to nie na wszystkich i nie na taką skalę. A to już raczej zaleta konsol. (Oczywiście, na pewno dochodzi do tego jeszcze mnóstwo innych czynników wpływających na takie, a nie inne wyniki sprzedaży, ale to pierwszy powód, który przyszedł mi na myśl.) A że konsole są bardziej popularne? Najwidoczniej większości wygodniej czy lepiej gra się na konsolach, ale to raczej też wynika z ich zalet według tych osób. Gdyby były kiepskie, to wszyscy by dalej grali na pecetach 
_________________ "You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain"
oceansoul.byethost22.com - czyli świat według Oci. Niezależny Blog Graczy - czyli inne spojrzenie na gry.
|
|
|
| |
|
Orish
Władca Twierdzy
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 12:45:03 |
|
|
|
Dokładniej to jest wada popularności konsol. Przecież, żeby pokryć koszty produkcji i zmaksymalizować zysk, gry muszą trafić do jak największej liczby odbiorców, więc muszą być tworzone też pod konsole. Twórcy rzadko kiedy decydują się na większe zróżnicowanie danego produktu i dostosowanie do każdej platformy z osobna, dlatego jakość jest równana do tej najgorszej (najmniej przystosowanej do specyfiki gry).
_________________ „Kto poświęca wolność w imię bezpieczeństwa, nie zasługuje ani na jedno, ani na drugie.” - Benjamin Franklin KonteStacja - pierwsze polskie radio wolnościowe
|
|
|
| |
|
Oceansoul
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 15:18:35 |
|
|
| Cytuj: | | gry muszą trafić do jak największej liczby odbiorców, więc muszą być tworzone też pod konsole. |
Ja mam wrażenie, że z większością produkcji jest na odwrót  . Robione są pod konsole, a przy okazji wypuszcza się je też na pc, zawsze ileś tam egzemplarzy jeszcze się sprzeda. Więc chyba lepiej, że w ogóle są, niż miałoby ich nie być. Przy czym w wypadku takich gier wersje konsolowe są z reguły wygodniejsze, lepsze i fajniejsze. Czasami też wcześniej wychodzą (jak choćby teraz AC2). A jeśli gra tworzona jest z myślą o pecetach, a na konsole wychodzi przy okazji, no to wtedy wersja pecetowa na tym nijak nie cierpi. Ale przyznam, że tylko Dragon Age przychodzi mi na myśl jako przykład produkcji, po której widać, że to pecet był najważniejszą z platform. | Cytuj: | | dlatego jakość jest równana do tej najgorszej (najmniej przystosowanej do specyfiki gry). |
Nie, jakość jest równana do tej platformy, która jest najbardziej opłacalna, bo nikt to tego biznesu dopłacać nie będzie. A za fakt, że to nie pecety są bardziej opłacalne, w dużej mierze ponoszą winę sami gracze pecetowi.
_________________ "You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain"
oceansoul.byethost22.com - czyli świat według Oci. Niezależny Blog Graczy - czyli inne spojrzenie na gry.
|
|
|
| |
|
Orish
Władca Twierdzy
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 15:28:55 |
|
|
|
Jeden kij. Jeśli jakość jest równana do konsol, niezależnie od przyczyny ("oficjalna" popularność konsol wynika zresztą też właśnie z piractwa komputerowego), RPG na tym tylko traci. Wynika to nie tylko z systemu sterowania, ale też np. z profilu graczy konsolowych.
|
|
|
| |
|
Oceansoul
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 15:37:13 |
|
|
|
Ale jaki erpeg stracił przez konsole? Przecież taki Dragon Age jest na pc lepszy, ME chyba właściwie taki sam tu i tam (choć sterowanie imo wygodniejsze na pececie, ale to pewnie kwestia przywyczajenia), i to samo dotyczy wszystkich pozostałych BioWare'owych gier multiplatformowych (KotOR, JE). Jakie dobre tytuły erpegowe wychodzące i na konsole, i na pecety, tracą na tym, bo nic mi nie przychodzi chwilowo ^^?
|
|
|
| |
|
Saiya-jin
Wszechwiedzący
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 16:04:35 |
|
|
|
Tak czy siak, jest to raczej wadą PC, że mają takie same gry jak na konsolę, a więcej kosztują. ;p
|
|
|
| |
|
Orish
Władca Twierdzy
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 16:11:52 |
|
|
|
Oblivion? Risen? Fallout 3? Divinity 2? Myślicie, że gdyby te gry powstawały w czasach, gdy konsole nie były tak popularne, to wyglądałyby tak samo?
Jeśli się nie mylę, Dragon Age to chyba pierwszy (z tytułów klasy AAA) multiplatformowy taktyczny RPG. Cała reszta to aRPG-i. Oczywiście pomijam jRPG, bo to zupełnie inna bajka.
|
|
|
| |
|
Oceansoul
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 16:32:09 |
|
|
| Cytuj: | | Oblivion? Risen? Fallout 3? Divinity 2? Myślicie, że gdyby te gry powstawały w czasach, gdy konsole nie były tak popularne, to wyglądałyby tak samo? |
Prawdę mówiąc, myślę, że gdyby powstawały w czasach dzisiejszych uboższych o konsole - owszem. A co te gry mają ze sobą wszystkie wspólnego, co byłoby 'winą' konsol? Oblivion na ten przykład bardzo mi się podobał, a D2 - wcale. Risen pewnie też mnie nie kupi, jak do niego wrócę. W F3 nie grałam, więc o nim nie mówię, ale są nim ludzie zarówno zachwyceni, jak i rozczarowani. Pozwolę więc zostać sobie przy Oblivionie i D2, bo te znam najlepiej, a więc - obydwa wyszły i na pc, i na konsole. Pierwszy ukończyłam dwukrotnie i jest dla mnie grą świetną, drugi jest dla mnie grą fatalną. Dla kogoś równie dobrze może być odwrotnie albo może nie lubić obu tytułów. A jak się do jakości obu tytułów mają pc i konsole? Tego nie wiem ^^. Co zaś się tyczy samego D2 - może co najwyżej miałby lepsze sterowanie, ale to tylko jeden z licznych minusów. Larian skopał już Beyond Divinity, które było przecież tylko na pecetach, więc czemu miałby D2, gdyby i ono miało być tylko na pecetach?
|
|
|
| |
|
Suiseiseki
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 09.12.2009, 16:42:42 |
|
|
| Cytuj: | A jeśli chodzi o piraty na konsole to kumpel piraci na xbox 360 ^^. |
Powiedz mu, żeby podłączył do internetu. ^ Proszę.
_________________ What, just because a guy likes to dress effeminately, and hang around with another extremely attractive man, and read yaoi, and flaunt his gorgeous abs, and stroke a phallic symbol suggestively in every other scene, that automatically makes him gay?
|
|
|
| |
|
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 21.12.2009, 17:44:24 |
|
|
|
Kupiłem Dragon Age na PS3 i nie powiem, gra się dość przyjemnie chociaż trzeba się przyzwyczaić co do sterowania. Właściwie chętniej zagrałbym w wersję na PCta ale mój komputer ledwie to ciągnął więc jednak nie było sensu inwestować w wersje PCtową.
Zastanawiam się nad Assassin's Creed II White Edition z figurką Asasyna. Ciekawie by to wyglądało na biurku a w zasadzie to tylko 25 zł drożej niż normalna wersja.
|
|
|
| |
|
VORADOR
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 28.12.2009, 03:41:36 |
|
|
|
Xbox jest jak Windows bez problemu się go przerabia flashując dysk ale co do samej konsoli można już mieć zastrzeżenia. Ludzie grają po necie z przerobionym. Z tym, że za net trzeba płacić w xboxie abonament, więc już lepiej mieć PS3. Wolę wydać kasę na gry niż na abonament. A tak serio to do konsol na tv mnie nie kusi wystarcza mi kieszonkowa psp.
_________________ Indiański europejczyk.
|
|
|
| |
|
Suiseiseki
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 28.12.2009, 15:11:07 |
|
|
| Cytuj: | | Ludzie grają po necie z przerobionym. |
Oczywiście. ^^ Dlatego potem Microsoft v&-ują ich wszystkich równo.
_________________ What, just because a guy likes to dress effeminately, and hang around with another extremely attractive man, and read yaoi, and flaunt his gorgeous abs, and stroke a phallic symbol suggestively in every other scene, that automatically makes him gay?
|
|
|
| |
|
Saiya-jin
Wszechwiedzący
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 28.12.2009, 23:04:23 |
|
|
| Cytuj: | | Czemu ktokolwiek miałby to robić, jeśli można mieć normalny, porządny produkt, bez pieprzenia się z tym. ;( |
Ech, moim zdaniem Windows nie jest porządnym produktem, tylko jakąś betą, za którą się płaci. Linux nie jest idealny, ale przynajmniej jest darmowy. I na dzień dzisiejszy Linux jest znacznie ładniejszy od Windows (choć nie każdy musi się ze mną zgodzić). Dla mnie jedynymi wadami Linuxa jest brak specjalistycznego oprogramowania i gier.
|
|
|
| |
|
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 12.01.2010, 23:23:39 |
|
|
Mam za sobą trzy godziny Assassin's Creeda 2. I co tu dużo mówić, deklasuje nudnego poprzednika (ktory i tak wielu przypadł do gustu) kilkakrotnie. Nie mam dostępu do większości broni oraz gadżetów wykonanych przez Leonarda da Vinci ale i tak gra się bardzo miodnie. I nie wiem jaki komputer wytrzyma taką grafikę. Będzie trzeba chyba grać na "low" ewentualnie "medium"  Nie skończyłem jedynki aczkolwiek sądzę, że druga część jest na pewno bardziej rozwinięta fabularnie.
|
|
|
| |
|
Joneleth
Pomniejszy szlachcic
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 12.01.2010, 23:59:17 |
|
|
| Cytuj: | | I nie wiem jaki komputer wytrzyma taką grafikę. Będzie trzeba chyba grać na "low" ewentualnie "medium" |
I po co ta napinka? Powtarzanie w kółko, że współczesny komputer jest lepszy od konsol obecnej generacji, zaczyna być nudne. Ale jak widać na Twoim przykładzie - konieczne. O to, czy komp pociągnie AC II w wysokich detalach się nie martw. I nie zdziwię się, jak będzie wyglądać lepiej od tego, co można obserwować teraz na ekranach TV. Zluzuj człowieku.
|
|
|
| |
|
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 13.01.2010, 00:04:04 |
|
|
|
Ale ile osob ma co trochę nowsze kompy dźwigające to "hard"? Większość ludzi idzie na średnim lub mniej. Tak jak ja grałem w jedynkę na "low" a od tego czasu mam cały czas ten sam komputer...
|
|
|
| |
|
Joneleth
Pomniejszy szlachcic
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 13.01.2010, 00:23:59 |
|
|
|
Ja mam 2,5 letniego staruszka, na którym jedynka śmigała na full w 1680x1050. Nie wierzę, żeby dwójka byla dla mnie nieosiągalna na poziomie medium, czyli - na oko - na tym samym poziomie graficznym, który wyświetla Twój PS3. Więc skoro Ty, dajmy na to, grasz na medium (opieram się na podstawie różnic graficznych, które występują na różnych platformach w innych grach), to dlaczego krytykujesz PC, że większość pogra na średnim? Poza tym mój komputer to teraz standard, zresztą wystarczy wejść na takie forum CD-A, gdzie większość ludzi ma sprzęt lepszy od tego, który posiadam.
Ty zainwestowałeś w konsolę, inni w PC-a. Ty masz ten sam komputer co wcześniej, inni nowszy. I każdy ze swojej decyzji zbierze odpowiednie profity. Dlatego nie rozumiem po co piszesz takie głupoty...
|
|
|
| |
|
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 13.01.2010, 02:25:36 |
|
|
|
Co nie zmienia faktu, że AC2 na konsole wyszedł wcześniej niż na PC. Więc głównie powstał dla PS3 (no i xboxa). Tak samo jak dużo innych gier (GTA IV,RE5, FIFA) Ogólnie z ostatnio wydanych multiplatform tą dominującą i tworzoną pod PC jest Dragon Age a na konsoli jest to odcinanie kuponów. Wolałbym więc grac w DA na PCcie ale komp odmawia tej grze.
|
|
|
| |
|
Loki Lyesmyth
Wszechwiedzący
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 13.01.2010, 13:36:48 |
|
|
|
nie nezehej to tak ichwyk maketingowy jak top ani mru mru mówi
_________________ And we're all to blame We've gone too far From pride to shame We're trying so hard We're dying in vain We're hopelessly blissful and blind to all we are We want it all With no sacrifice!!
|
|
|
| |
|
Joneleth
Pomniejszy szlachcic
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 13.01.2010, 13:44:37 |
|
|
| Cytuj: | | Co nie zmienia faktu, że AC2 na konsole wyszedł wcześniej niż na PC. |
Też już kiedyś to pisałem, ale powtórzę - co z tego? Podaj mi jeden, jeden jedyny powód, dla którego miałbym płakać, rozpaczać, wyrywać sobie włosy z głowy etc. etc., że Ty możesz grać w jakąś produkcje pół roku wcześniej, ba, w niektórych przypadkach nawet rok. Ja mam to centralnie w nosie. Wyjdzie na PC - to wyjdzie. Mam ważniejsze zmartwienia, naprawdę.
|
|
|
| |
|
Loki Lyesmyth
Wszechwiedzący
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 13.01.2010, 14:20:09 |
|
|
|
nie rozpaczaj. gra ama w sobie jest całkiem okej, jednak zakończenie spieprzyli JESZCZE bardziej niż w ac1
_________________ And we're all to blame We've gone too far From pride to shame We're trying so hard We're dying in vain We're hopelessly blissful and blind to all we are We want it all With no sacrifice!!
|
|
|
| |
|
Suiseiseki
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Śro 13.01.2010, 16:18:43 |
|
|
| Cytuj: | | Więc głównie powstał dla PS3 (no i xboxa). |
Jeśli coś nie jest exclusivem dla ps3, nie powstało głównie dla niego. Wiąże się to z tym, że ps3 to koszmar programisty
|
|
|
| |
|
Loki Lyesmyth
Wszechwiedzący
|
|
Tytuł:
Napisane: Czw 14.01.2010, 12:48:14 |
|
|
|
to jego problem nie mój
|
|
|
| |
|
VORADOR
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Pią 15.01.2010, 02:44:23 |
|
|
Na konsole wychodzą odpowiednie typy gier które nie wychodzą na pc i na odwrót jest też ta półka wspólna. Pytanie kto co lubi. Plusem konsoli jest to, że nigdy nie oszukuje swojego właściciela. Gra na nią zawsze działa przyzwoicie. Gra jest pod daną konsolę to bankowo ruszy. Z pc setki konfigów firm itp, często ludzi oszukują lewi sprzedawcy dając sprzęt bardzo powycinany. Trzeba uważać i znać się na kompie by nie dać sobie sprzedać łajna. To jest przykre. Nie mniej jak już się znamy to warto się na nim pobawić  .
_________________ Indiański europejczyk.
|
|
|
| |
|
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 28.02.2010, 16:53:42 |
|
|
Myślę, że większość PCtowców chciałoby zagrać sobie w Heavy Rain. Bo ta gra jest naprawdę warta tego, by ją zakupić i przejść. Większość drogich produkcji hoolywodzkich nie powstydziłoby się takiej fabuły. A i sama realizacja jest inna niż wszędzie. A w perspektywie jest już GoW III. No i nie zapominajmy o MAG. 256 osób walczy ze sobą na wielkich mapach, samo obejście ich trwa gdzieś pół godziny 
|
|
|
| |
|
Suiseiseki
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 01.03.2010, 19:03:15 |
|
|
|
MAG bym sobie odpuścił, jeśli nie potrafię zorientować się w 32 osobowej grze w TF2. Ale Heavy Rain z chęcią. ^^ Mam i tak kupienie ps3 w planach.
Ale żeby nie było tak różowo: wszystkie stare peestrójki dzisiaj się popsuły, kasują trofea i sejwy, nie logują się, i zmieniają daty na 31 lutego. y2kbug normalnie. Albo spisek microsoftu.
|
|
|
| |
|
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 01.03.2010, 20:59:47 |
|
|
|
Nie wiem czy wszystkie czy nie. Pograłem dzisiaj trochę w FIFE i jakoś działała. A jeśli wykasowaliby moje sejwy z Dragon Age przed premierą dodatku to bym ich chyba zaskarżył. Tak samo jeśli chodzi o rangi w Killzonie. Aż sobie sprawdzę jak to z tym jest. Trofea to mi w sumie wiszą, bo wykształciła się gruba ludzi, którzy przechodzą gry tylko z włączonym youtubem gdzie są filmiki typu "walktrough", chociaż szkoda trochę by mi było tych pucharków, które przez ponad rok uciułałem.
Z tego co widzę problem dotyka niektórych modeli 40BG i 60 GB, które były dostępne tylko na początku sprzedaży,w 2006 roku. Później najczęsciej sprzedawane był wersje 80 GB(m. in taka jaką ja mam) jak i obecne 250 gigowe slimki. Te działają bez zarzutu.
|
|
|
| |
|
Suiseiseki
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 02.03.2010, 00:15:00 |
|
|
|
|
|
| |
|
Nezehej
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 29.03.2010, 00:06:14 |
|
|
|
Wczoraj skończyłem God of War III. I muszę powiedzieć, że gra nie zawodzi! Może nie wnosi zbyt dużo w dziedzinie gameplayu w stosunku do poprzednich części ale za to ta grafika...ona rekompensuje braki nowinek, wszak grywalność cały czas jest na tym samym - najwyższym poziomie. Godne zwieńczenie sagi o Kratosie. A i Polska wersja okazał się bardzo dobrze. Gdy usłyszałem, że Bogusław Linda ma się wcielić w Kratosa miałem pewne obawy, podobne do tych, gdy rolę Drake'a otrzymał Jarosław Boberek. W obydwu kwestiach moje obawy na szczęście pozostały nieuzasadnione i panowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom. W GoWie oczywiście tekstów jest mniej niż w Heavy Rain czy choćby Uncharted ale i tak polonizacja w żadnym aspekcie nie raziła. A do GoWa III wrócić będzie można by stoczyć po raz kolejny spektakularne walki z olimpijskimi Bogami czy Herkulesem w pełnym HD. Wrażenia niesamowite. Cieszy też, że PS weszło wreszcie na ten etap, na którym PC znalazł się dobrych kilka lat temu - prawie każda gra jest polonizowana, wszystkie spolszczenia są robione profesjonalnie. Gdy pod koniec 2008 roku kupowałem konsolę zdecydowana większość gier była tylko po angielsku(czasem jeszcze kilka języków, ale bez naszego). Teraz z ostatnio kupionych gier i HR i GoW, i ACII(tutaj bardzo dobra kinówka), Uncharted II czy Dragon Age czy FIFA(co logiczne przy ogolnym multiplatofrmowym spalszczaniu) są w naszym języku i oby tak dalej. SCEP zaczął program lokalizacje 2.0 i wszystkie większe produkcje na konsoli na pewno będą w naszym języku. Jako gracz z Polski cieszy mnie to, wszak jako Polak mam prawo grać w gry po Polsku. Oby tak dalej.
|
|
|
| |
|
Reklama: