Witaj

·  Zarejestruj
 ·  Zaloguj 

• Zaloguj
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Pochwały: 1
Tytuł:
PostNapisane: Pon 15.02.2010, 21:26:13

Być może mój punkt widzenia jest dość ograniczony, bo do tej pory obracałem się głównie wśród społeczności cRPG-owych, niemniej Gothic jest taką serią, która w szczególności gromadzi wokół siebie mnóstwo fanów z gatunku dzieci neostrady.

http://crpg.iml.pl/gothic-2/rozdzial-3/1576a#komentarze
http://crpg.iml.pl/gothic-2/oko-innosa/807a#komentarze

Co o tym sądzicie? Dlaczego akurat wokół tej serii powstaje taka "społeczność"?

Aderon
Baron
Baron

Tytuł:
PostNapisane: Pon 15.02.2010, 21:39:33

Jest w 3d, jest popularny, ma niewymagającą fabułę, część trzecia dobrą reklamę. Naprawdę niewiele więcej trzeba. Nie oczekujesz chyba od "dzieci neo" gromadzenia się wokół starego BG w 2d, czy P:T, w którym trzeba więcej czytać, niż one mówią.

Użyłem sformułowania "dzieci neo", ale generalnie chodzi o osoby bardzo młode - sam taki byłem w ich wieku, niezbyt ogarnięty i niekoniecznie rozumiejący treść solucji. W pierwszym akapicie napisałem więc, czemu gothic przyciąga dzieci.
Ludzie żyją przywiązani do tego, co uważają za poprawne i prawdziwe. Tak definiują rzeczywistość. Ale to tylko puste idee. Czy można uznać, że żyją w swym własnym świecie, stworzonym przez ich przekonania?

Zobacz profil Wyślij e-mail  
Vrenth
Pani Twierdzy
Pani Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Pon 15.02.2010, 23:24:26

No ja mogę tylko powiedzieć, że druga część była ciężka do wytrzymania, NK już zupełnie mnie zniechęciło, tak też trzecią długo obchodziłam i nadal nie mam najmniejszej ochoty jej tknąć. Chyba za stara jestem.

Ale do tematu - Aderon ma sporo racji - questy są proste i niewymagające, fabuła liniowa, walka bardziej w stronę zręcznościówki niż cRPGa. W Gothicach nie trzeba za wiele myśleć, bo każdy problem rozwiązujesz na parę sposobów, a jak nie zadziała, zawsze możesz użyć siły. I to chyba też o to chodzi - w jedynce można bez konsekwencji fabularnych wybić większość NPCów.

V.I.

Quarmug
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Wto 16.02.2010, 21:41:46

Nie wiem, kurde jutro kończę 20 lat i tak patrze na to, też się zastanawiam. 8-12 latki grające w gry, które nie są trudne, a głównym problemem pozostaje czytanie ze zrozumieniem. Czy zwyczajne przejrzenie dziennika.

Ostatnimi czasy natknąłem się gdzieś na dyskusję dotyczącą poziomu trudności w grach oraz czasu (aktualnie 10-20h, BG2 zachwalane na 10x tyle) jaki trzeba było poświęcić na przejście. Cóż Gothic cechuje się dużymi lokacjami, a jednocześnie nie jest za trudny. Dzięki temu można się bawić i bawić i bawić.

To że lubię tą sagę, chyba nie oznacza, że kwalifikuję się do takiej, a nie innej "społeczności". ;)

Fabuła liniowa, dla mnie pozostawała atutem gry (z zastrzeżeniem możliwości przejścia opowiadając się po stronie różnych organizacji/ ras etc.). Wolałem jasno iść do celu, kolejne zadania wynikające z siebie, a nie jak w Morrowindzie, gdzie w pewnym momencie zabijałem wszystko co się rusza jednym ciosem (nie mówię o postaciach fabularnych), a nie miałem jasno powiedziane, do kogo i gdzie się udać, by skończyć grę.

Bolałem również nad prostotą questów, ograniczających się do zanieś/przynieś/pozamiataj. :/ Jednak niestety w mało którym RPG jest coś ambitniejszego.

Jednak mnie przy Gothicu trzyma klimat tej gry, nie tak dawno skończyłem przechodzenie wszystkich 3 części jedna po drugiej.

Tak więc, raczej obstawiam, że to nie wina gry, a raczej młodego wieku.

Jeśli chcesz zarabiać w sieci, uderzaj do mnie.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Wto 16.02.2010, 22:52:59

A mnie się nawet podoba, że gry są teraz łatwe, krótkie, "filmowe" i przyjemne. Pamiętam, jak denerwujące było, kiedy nie mogłem przejść Half-life, bo nie wiedziałem, gdzie mam pójść. Do tej pory nie ukończyłem tej gry. Podobnie było w śnie Maxa Payne'a - labirynt (tutaj akurat udało mi się całkiem szybko, ale mój brat miał problemy).
Dłuższe gry też by się przydały - cRPG im dłuższe, tym lepsze. Ale ogólna tendencja mi się podoba. Nie mam czasu, żeby chodzić w koło przez 2 godziny.

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Wto 16.02.2010, 23:23:03

Cytuj:
Tak więc, raczej obstawiam, że to nie wina gry, a raczej młodego wieku.

Jeśli w grę grają gracze (:P) o takim, a nie innym, wieku, to jest to niewątpliwie wina gry. Przy czym tu raczej o dojrzałość psychiczną chodzi. Gothic jest bardzo "ziomalski".

Cytuj:
A mnie się nawet podoba, że gry są teraz łatwe, krótkie, "filmowe" i przyjemne.

Czyli po prostu gustujesz w kiczu? :P
Gra z definicji nie powinna być łatwa, bo jest grą, wyzwaniem. Jak wyzwanie jest łatwe, to to żadna gra.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Wto 16.02.2010, 23:47:03

Cytuj:
Czyli po prostu gustujesz w kiczu? :P

Czemu kiczu? Podoba mi się, że rezygnuje się z tego, co nudne, na rzecz akcji, "filmowości". Wolę pograć 10 godzin, ale cały czas świetnie się bawić, niż 40, z czego połowa zejdzie mi na jakieś denne labirynty. Gry mogą być czymś w rodzaju współczesnej epiki.

Jaquan
Nadworny bard
Nadworny bard

Pochwały: 10
Tytuł:
PostNapisane: Śro 17.02.2010, 00:08:42

Ja bym jednak nie wydał 120 złotych na film na raz. Gra to jednak gra zwłaszcza cRPG. Zbytnie ufilmowienie i skrócenie akcji negatywnie wpływa na samą grę. Ja jednak wolę jak gry są dłuższe, wymagające i w ten sposób "nudniejsze". Jak akcja w cRPG gna na łeb na szyję i Role-playing schodzi na dalszy plan wcale się nie cieszę choćby to co działo się na ekranie przypominało największe arcydzieło filmowe.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Śro 17.02.2010, 00:38:34

Najlepiej, gdyby gra była ciekawa i długa.

Nezehej
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Śro 17.02.2010, 00:58:25

Ale teraz producenci jednak gry skracają.
Widzę jak to jest na konsoli.
Gdy grałem tylko na PCcie miałem większość długich gier, które zajmowały wiele godzin. Nic a nic nie obchodziło mnie ile czasu trzeba by skończyć średnio konsolówkę.
Ale po zakupie konsoli widzę na forach PS3 zachwyty, gdy gra ma 8-10 godzin, bo wtedy mówią, że jest długa.
I tu pytanie - jaka długa? Długa gra dla mnie to taka, gdzie trzeba grać te 50 godz minimum. A tutaj ludzie zachwalają się 8...
Teraz producenci wpadli na jeszcze inne pomysły. "Zrobimy całą grę i wytniemy kilka rozdziałów żeby sprzedać je po osobno po premierze. Gracze to kupią." I tak jest np z Assassin's Creed 2 gdzie brakuje kilku rozdziałów. Jeden wyszedł już w formie DLC w cenie 15 złotych około. Chcąc dowiedzieć się dlaczego bohater przeskoczył nagle z Wenecji do Rzymu musialem kupić dodatek. Ale nie rozwiązał on problemu, bo wyjdzie drugi dodatek.
I to wszystkie te sztuczki producentów nie są w formie standardowego dodatku a podstawowej gry za którą gracze dali ok 200 zł!
To ogólnie jest sprawa na inny temat, który kiedyś może powstanie.
Co do długości gier to przecież nie każdy singiel musi być długi. RPG powinno, krótkie z założenia ssie przecież. Ale takie strzelanki to gry na stricte 8-10 godzin, potem się nudzą. Przy dłuższym siedzeniu przy nich trzyma multi.

Wracając do samego Gothica to pewnie popularność wśród tych dzieci neo wynika też pewnie z tego, że dwie pierwsze częsci swoje lata już mają więc pójdą one na kompach każdego obecnego posiadacza PCta. Jak wyszła jedynka na moim ówczesnym kompie była nieosiągalna więc dzieci neo mające wtedy taki sprzęt nie mogłyby buszować w tej grze.
Teraz już jednak obecne dzieciaki mogą sobie do woli przesiadywać w Gothicu przestawiając się m.in z Tibii :)

http://polski-futbol.blog.pl/

Vrenth
Pani Twierdzy
Pani Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Śro 17.02.2010, 13:51:59

Co do wymagań to racja. Nawet grafika pierwszego Gothica jest przyzwoita a wymagania ma rzędu BG2. A osoby, które przy obecnych grach wracają do BG to jednak są inne niż dzieci neo. Które z nich by wytrzymało takie dziwaczne sterowanie, grafikę i konieczność czytania całych stron dialogów, zamiast po prostu przeklikać rozmowę i przejrzeć podsumowanie w dzienniku.

Wiem, że sporo questów pobocznych jest typu przynieś/wynieś/pozamiataj, ale Gothic ma te najprostsze: przynieś osobie A coś od osoby B. Wolę już te, kiedy idziesz do B i się okazuje, że coś trzeba zrobić, żeby to coś dostać.

V.I.

Reynevan
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Pochwały: 2
Tytuł:
PostNapisane: Śro 17.02.2010, 15:09:43

Dodam tylko od siebie - "przygodę" z komputerem rozpocząłem od Hirołsów 3 i StarCrafta, później był C&C: Tiberian Sun i Red Alert 2, prawie na pewno zaraz po nich był Baldur, później Diablo 2, później drugi Baldur, później Torment - miałem dużo mniej niż te "dzieci neo" grając w te klasyki, a podobały mi się bardziej niż Gothic, w którego grałem później (i zacząłem od dwójki, wydanie prawie-premierowe mam ;]), nie jest to więc zasadą. Ostatnio załamałem się, kiedy ktoś grając w Tormenta lub KotORy przeklikiwał absolutnie całe dialogi, ta osoba była w moim wieku.

Jak dla mnie po prostu kultura grania, wymagania rzeszy "graczy" itd. się zmieniły. Kiedyś trollami i dziećmi neo były osoby w wieku <12 lat, teraz "wyrosły" i dalej są trollami, a na ich miejsce wchodzą kolejne pokolenia. No i tak się kształtują poglądy, jak od swoich "ziomali" młodsi słyszą, że gra na 10 godzin jest długa, a Assasin's Creed to najlepszy RPG w historii. Na szczęście są jeszcze takie ostoje normalności jak Insi...

Za ironią często kryje się nieumiejętność myślenia. - Ghanima, Children of Dune

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Śro 17.02.2010, 17:48:21

Cytuj:
Co do wymagań to racja. Nawet grafika pierwszego Gothica jest przyzwoita a wymagania ma rzędu BG2.

Bez przesady. Mnie Gothic przez długi czas nie chodził, a potem się wysypywał.

Quarmug
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Śro 17.02.2010, 19:54:16

Reynevan napisał(a):
Dodam tylko od siebie - "przygodę" z komputerem rozpocząłem od Hirołsów 3 i StarCrafta, później był C&C: Tiberian Sun i Red Alert 2, prawie na pewno zaraz po nich był Baldur, później Diablo 2, później drugi Baldur, później Torment - miałem dużo mniej niż te "dzieci neo" grając w te klasyki, a podobały mi się bardziej niż Gothic, w którego grałem później (i zacząłem od dwójki, wydanie prawie-premierowe mam ;]), nie jest to więc zasadą. Ostatnio załamałem się, kiedy ktoś grając w Tormenta lub KotORy przeklikiwał absolutnie całe dialogi, ta osoba była w moim wieku.

Jak dla mnie po prostu kultura grania, wymagania rzeszy "graczy" itd. się zmieniły. Kiedyś trollami i dziećmi neo były osoby w wieku <12 lat, teraz "wyrosły" i dalej są trollami, a na ich miejsce wchodzą kolejne pokolenia. No i tak się kształtują poglądy, jak od swoich "ziomali" młodsi słyszą, że gra na 10 godzin jest długa, a Assasin's Creed to najlepszy RPG w historii. Na szczęście są jeszcze takie ostoje normalności jak Insi...

Hehe jak ja tak wspominam to mi się przypomina Diuna 2, Cywilizacja, Ufo:Enemy Unknown i mój nieśmiertelny Raptor (co najmniej 500h wylatane), Socoban, Prince of Persia i coś czego nazywy nie pamieam, ale to było taka czarno/różowa wyścigówka w stylu Formuły 1 :). A potem było z górki. Cóż jak wyszedł Baldur to w wieku niespełna 10 lat jako tako sobie radziłem ;) Znaczy doszedłem do kniei Otulisko i mi się zrobiło za nudno.

Cytuj:
Jeśli w grę grają gracze (:P) o takim, a nie innym, wieku, to jest to niewątpliwie wina gry. Przy czym tu raczej o dojrzałość psychiczną chodzi. Gothic jest bardzo "ziomalski".

Dawniej w liceum, a teraz na studiach znam naprawdę sporo osób, które grały w Gothica, więc raczej nie jest to gra stricte dla dzieci neo. Nie generalizujmy. Kto gra w Gothica dziecko neo, kto gra w BG/PT etc. to znawca gier.

Kiedyś podobną dyskusje widziałem Counter Strike skill, pro UT dzieci rosyjskie.

Vrenth
Pani Twierdzy
Pani Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Śro 17.02.2010, 20:12:40

Quarmug, nie mów, bo się staro czuję. Prince of persia to na drugi czy trzecim komputerze z kolei dopiero działało.

To nie chodzi o generalizowanie, to jest raczej pytanie czemu Gothic przyciągnął społeczność dzieci neo w ogóle. W końcu jako RPG nie powinien.

V.I.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Śro 17.02.2010, 21:12:50

A dlaczego nie? RPG to jakieś intelektualne gry? :lol:

Joneleth
Pomniejszy szlachcic
Pomniejszy szlachcic

PostNapisane: Śro 17.02.2010, 21:14:58

Cytuj:
kiedy nie mogłem przejść Half-life, bo nie wiedziałem, gdzie mam pójść.

E? Przecież ta gra jest maksymalnie liniowa. o_O Zarówno pierwsza jak i druga część.
Cytuj:
A mnie się nawet podoba, że gry są teraz łatwe, krótkie, "filmowe" i przyjemne.

Ja powiem tak - nie przeszkadza mi, że niektóre gry są proste i odprężające, ale tendencja na ułatwianie i skracanie *każdej* gry, a w szczególności kontynuacji tytułu, który w poprzednich częściach był wymagający, mnie się osobiście nie podoba. Gry powinny być różnorodne zarówno gatunkowo, jak i pod względem trudności i długości. Jak filmy - są odmóżdżające, są ambitne. Gier tego drugiego typu jest IMO za mało...
Cytuj:
Ale po zakupie konsoli widzę na forach PS3 zachwyty, gdy gra ma 8-10 godzin, bo wtedy mówią, że jest długa.

Cytuj:
"Zrobimy całą grę i wytniemy kilka rozdziałów żeby sprzedać je po osobno po premierze. Gracze to kupią."

Mnie to własnie okrutnie dziwi. Już dawno zauważyłem, że gracze są chyba najmniej wymagającą grupą konsumentów. Systematycznie skraca im się czas rozrywki, jednocześnie nie zmniejszając ceny produktu. Gracze nie robią nic, bo 'przecież nie wszyscy mają czas na granie' - a przynajmniej tak producenci mówią. Systematycznie upośledza im się nawet najbardziej wymagającą i skomplikowaną markę, ale gracze nic, 'bo przecież firma musi jakoś zarobić'. O DLC nawet nie wspominam, bo to dla mnie złodziejstwo. Ciekawe, ze dawniej wydawano porządny, pudełkowy dodatek, a teraz się nie da. Co najgorsze - dwa/trzy DLC kosztują tyle samo, co dawniejszy add-on, a zapewniają z 10 razy mniej rozrywki (Dragon Age jest świetnym przykładem, Oblivion i jego zbroje dla koni również). Ale nic to - gracze, jak głupie barany, kupują, bo 'przecież producentom się inaczej nie opłaca'.
Bullshit.
Cytuj:
Na szczęście są jeszcze takie ostoje normalności jak Insi...

;)
Cytuj:
to jest raczej pytanie czemu Gothic przyciągnął społeczność dzieci neo w ogóle.

Bo jest przyjemnym miksem cRPG i zręcznościówki, do tego jakoś trafił w naszą kulturę, bo Polska to jeden z krajów, w którym Gothic jest jedną z najpopularniejszych marek. Miało na to wpływ pewnie też i wydanie gry przez CD-Projekt i umieszczanie go w każdej taniej i kioskowej serii + pełne wersje w czasopismach (Play, CD-Action). A że jednocześnie jest grą bardzo dobrą, to i sporo osób przyciągnęło.

Poza tym takie Fallout 3, z racji uproszczenia i sporej ilości akcji, również gromadzi wokół siebie sporo 'dzieci neo'. Takie czasy.
No i też kwestia co rozumiemy pod w/w pojęciem. Dla mnie każdy, kto nie potrafi w miarę (nie oczekuję cudów) poprawnie wysłowić się na forum i popełnia kardynalne błędy ortograficzne, jest 'dzieckiem neo'. A znaleźć takich fanów BG to - uwierzcie - nie problem. Wystarczy wejść na jakieś większe forum.

Iselor
Lokalny czarownik
Lokalny czarownik

Tytuł:
PostNapisane: Śro 17.02.2010, 23:44:42

A wy sie dziwicie że ja po prostu Gothica nienawidzę. Jak człowiek zaczynający od Might & Magic (Diablo 1 nie liczę:P), który zaliczył Baldury, Arcanum, Świątynię Pierowotnego Zła, Wizardry, Arx Fatalis, Tormenta itd. ma lubić takie coś jak Gothic ? Mam w domu około 40 cRPG (może ciut więcej, moze ciut mniej) i ze wszystkich najbardziej znużył mnie Gothic. A dawałem mu szansę kilka razy ale w koncu cholera mnie wzięła. I chyba już tego cyklu nigdy nie ruszę.

Quarmug
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Czw 18.02.2010, 13:46:45

Vrenth napisał(a):
Quarmug, nie mów, bo się staro czuję. Prince of persia to na drugi czy trzecim komputerze z kolei dopiero działało.

To nie chodzi o generalizowanie, to jest raczej pytanie czemu Gothic przyciągnął społeczność dzieci neo w ogóle. W końcu jako RPG nie powinien.

Nie powiem ci na którym komputerze u mnie to działało, bo to nie była moja działka ;)

Raczej nie chodzi, o to, że RPG nie powinno przyciągać. W końcu ciągle w dzieciach jest chęć stać się wielkim magiem, czy szlachetnym rycerzem. Niby sztampowe do bólu. Poza tym w Polsce jest tak, że żadne dziecko nie ma problemu z kupnem gry. Jak ktoś widzi zachwalaną grę, z ciekawie zapowiadającym się światem to z chęcią to kupi.

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Czw 18.02.2010, 14:04:35

Cytuj:
Poza tym w Polsce jest tak, że żadne dziecko nie ma problemu z kupnem gry.

Oczywiście, że nie ma :lol:
Kiedy mailowaliśmy z Cenegą przed premierą Risena, pojawił się m.in. temat, że może jeśli chodzi o popularność Gothiców jesteśmy w czołówce razem z Niemcami i Rosją, ale jeśli chodzi o sprzedaż, jesteśmy na szarym końcu.

Nezehej
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Czw 18.02.2010, 20:21:02

Niestety nasz kraj jest w ścisłej czołówce jeśli chodzi o piractwo.
Gdy jest się dzieckiem to właściwie nie ma się innej opcji i jak chcę się zagrać w kilka gier to trzeba piracić.
I myślę, że większość z nas będąc w podstawówce/gimnazjum w taki sposób w większym czy mniejszym stopniu zdobywała gry.
Gorzej jest jednak jeśli mając już fundusze na kupno gry, w którą chce się zagrać doroślejszy już gracz w dalszym ciągu korzysta z torrentów.
O ile piractwo wśród dzieci jest zrozumiałe to w przypadku starszych to już jest zwykła kradzież.
Na PCie znaczna większość graczy to piraci. Tak samo dzieje się z XBOXem. Na Zachodzie nie ma z tym aż takiego problemu, u nas natomiast jest inna mentalność i nie ma świadomości tego, że kradzież pozostaje kradzieżą nawet jeśli okradany tego nie odczuł fizycznie. Samo tłumaczenie, że twórca nic nie traci bo przecież "jakbym nie ukradł i tak bym nie kupił bo szkoda tej stówy na głupie gry" jest głupie.

Gothic jest też więc dobry dla takich standardowych dzieci neostrady, że jako już 7-8 letnia gra zajmuje kilka razy mniej niż nowe produkcje i ściągnięcie ich z torrenta zajmuje naprawdę niewiele nawet na dość skromnym łączu. Bo jednak większość ludzi z subkultury dzieci neo piraci zamiast kupować, nawet jak gra jest dołączona do CDA czy innego pisma.

Quarmug
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Czw 18.02.2010, 20:24:15

Cytuj:
Kiedy mailowaliśmy z Cenegą przed premierą Risena, pojawił się m.in. temat, że może jeśli chodzi o popularność Gothiców jesteśmy w czołówce razem z Niemcami i Rosją, ale jeśli chodzi o sprzedaż, jesteśmy na szarym końcu.

Gothic jest też więc dobry dla takich standardowych dzieci neostrady, że jako już 7-8 letnia gra zajmuje kilka razy mniej niż nowe produkcje i ściągnięcie ich z torrenta zajmuje naprawdę niewiele nawet na dość skromnym łączu. Bo jednak większość ludzi z subkultury dzieci neo piraci zamiast kupować, nawet jak gra jest dołączona do CDA czy innego pisma.

Ach ten mój nieskończony idealizm, w ludzi kupujących gry ;) Ja chyba kupiłem G1,G2+NK za jakieś 50 zł i się cieszyłem jak głupi, że za takie pieniądze 3 gry.

Reynevan
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Czw 18.02.2010, 20:30:52

Cytuj:
Gdy jest się dzieckiem to właściwie nie ma się innej opcji i jak chcę się zagrać w kilka gier to trzeba piracić

Proszę, nazywajmy to po imieniu, TO JEST KRADZIEŻ, a ci ludzie są ZŁODZIEJAMI, którzy nie robią NIC INNEGO jak ci wyrywający babciom torebki lub telefony nastolatkom.

Dziękuję za uwagę.

Za ironią często kryje się nieumiejętność myślenia. - Ghanima, Children of Dune

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Pią 19.02.2010, 01:57:42

A Ty oczywiście nie miałeś w życiu ani jednego pirata? ;)

Vrenth
Pani Twierdzy
Pani Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Pią 19.02.2010, 02:16:46

Długo grałam w Gothica kopiowanego od kolegi, ale głównie przez to, że nie był wtedy dostępny w sklepach. Potem się pojawił w jakiejś kolekcjonerskiej, to kupiłam. Właściwie ściągnęłam jeszcze G3, ale przeleżał na dysku jakieś dwa miesiące, po czym i tak nie zebrałam się, żeby go zainstalować, więc wyrzuciłam.

I zawsze przecież można od kogoś pożyczyć grę.

Myślę, że łatwiej takiemu dziecku neo polecić Gothica - "fajną grę, w której się macha mieczem", niż takie BG, które jest dość trudne a do tego prymitywne graficznie i trzeba dużo czytać a czasem nawet myśleć. Nie mówię, że takich osób nie ma w społeczności BG, ale wokół Gothica jest ich wyraźnie więcej.

V.I.

Rhey
Baron
Baron

Tytuł:
PostNapisane: Pią 19.02.2010, 23:55:29

Cytuj:
Proszę, nazywajmy to po imieniu, TO JEST KRADZIEŻ, a ci ludzie są ZŁODZIEJAMI, którzy nie robią NIC INNEGO jak ci wyrywający babciom torebki lub telefony nastolatkom.

Dziękuję za uwagę.

Sorry ale piractwo to piractwo. Rozumiem, że jest moralnie naganne (choć nie dla wszystkich) i nielegalne ale nie znaczy to, że można sobie przestawiać jasno określone definicje. Jest to tym dziwniejsze, że byle dziennikarzyna potrafi rozróżnić kradzież i przywłaszczenie własności jednak w tej kwestii naglę sprawę rozmywają.

A co do Gthica to jaki jest każdy widzi. Można go spokojnie przejść czytając jedynie króciutkie wpisy w dzienniku a główny wątek jest prosty jak konstrukcja cepa. Trudno się dziwić, że gra najbardziej przyjazna wspomnianym osobom jest jednocześnie najbardziej popularna.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Sob 20.02.2010, 13:09:11

Cały temat jest przesadzony. Kilka wypowiedzi pod notką na Insi - to nie jest reprezentatywna grupa.

Polinick
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Sob 20.02.2010, 13:20:17

Pod każdym tekstem o Gothicu są takie komentarze. Te linki służą tylko za przykład.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Sob 20.02.2010, 14:10:18

Ale na forum nie ma zbyt wielu takich.

Polinick
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Sob 20.02.2010, 14:11:48

Bo strona jest wyżej w google, a dla nich kliknięcie linka "Forum" to zbyt duży problem.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Sob 20.02.2010, 14:20:10

Pod BG na głównej też często były takie wypowiedzi.
Jak dla mnie społeczność = forum. Trzeba poszukać forum Gothicowego i się przekonać, jacy to ludzie.

Gorin
Wieszcz
Wieszcz

Pochwały: 5
Tytuł:
PostNapisane: Sob 20.02.2010, 14:24:04

Na gieesie (nie żebym reklamował czy coś ;P) jest imo całkiem w porządku. Choć trzeba przyznać, że dużo częściej zdarzają się tematy
"heeelp!!11!1
ej lódzie mam prblem jak zabic czrnaego trloa na 4 levelu"
Często są kasowane, ale nie zmienia to faktu, że jest ich zdecydowanie więcej niż tutaj na przykład.

To bym piwko, kurde, pił
Bym dalej sobie pił

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Sob 20.02.2010, 14:34:23

Saiya-jin napisał(a):
Ale na forum nie ma zbyt wielu takich.

Ojj zdziwiłbyś się Saja ile tego swego czasu kasowałem ;-)

Mahatma Gandhi

Polinick
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Sob 20.02.2010, 14:46:22

Saiya-jin napisał(a):
Pod BG na głównej też często były takie wypowiedzi.
Jak dla mnie społeczność = forum. Trzeba poszukać forum Gothicowego i się przekonać, jacy to ludzie.

Byłem kilka lat moderatorem na jednym z większych for o Gothicu w Polsce i poziom dyskusji był duużo niższy niż na Insi. Po części z racji wieku, po części wynikający z "neowatości". Mith potwierdzi.

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Sob 20.02.2010, 16:27:25

Wystarczy sobie przypomnieć RPG Site, tam królował Gothic (i trochę Morrowind), u nas Baldur i Icewind. Nawet sami ci, którzy się stamtąd przenieśli na Insi mówili o olbrzymim kontraście z poziomie dyskusji.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Sob 20.02.2010, 18:14:06

A mnie się wydaje, że to nie jest kwestia tego kto w co gra.

Suiseiseki
Nadworny bard
Nadworny bard

PostNapisane: Sob 20.02.2010, 18:21:49

Cytuj:
A mnie się wydaje, że to nie jest kwestia tego kto w co gra.

Bo nie jest. Ale my gramy w bg i pt, jesteśmy El33tarni!
What, just because a guy likes to dress effeminately, and hang around with another extremely attractive man, and read yaoi, and flaunt his gorgeous abs, and stroke a phallic symbol suggestively in every other scene, that automatically makes him gay?

Arry
Alchemik
Alchemik

Pochwały: 3
Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 00:43:59

Dlaczego Gothic? Ciekawe pytanie. Mnie akurat się seria Gothic bardzo podoba, a czy jestem przez to dzieckiem neo? No, o ocenę tego proszę was, bo mogę być mało obiektywny.
Wydaje mi się, że w Gothicach można pomachać sobie mieczem, postrzelać z kuszy i porzucać zaklęcia (nawet, jeśli dla początkującego gracza walki mogą być trochę trudne) i nie trzeba zbytnio myśleć jak rzucać te zaklęcia ani kombinować nad kolejnością sieczenia mieczem.

A co do wspomnień. Moim pierwszym RPGiem był z pewnością BG to był rok 1998 i miałem... 7 lat chyba, drugi był Might and Magic 7. Pamiętam, że nie mogłem sobie dać rady z Szmaragdową Wyspą i odinstalowałem grę :P

Nezehej
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 02:09:12

Nie chodzi przecież o to, że sam fakt grania w Gothica jest wyznacznikiem neotowatości/neotyzmu graczy w niego grających.
Większość osób udzielających się na forum grała w gry z tej serii i pewnie dobrze się przy tym bawiła. Sam siedziałem swego czasu dość długo, najwięcej nad trzecią częścią.
Jednak wysnuje wniosek, że dzieci neo w dość dużej liczbie zbierają się przy Gothicach i to jest jednak fakt.
Przykładem popularności wśród takich a nie innych ludzi jest masa filmików pojawiających się na youtubie po wpisaniu słów kluczy "gothic" "ivona".
Dostajemy zatrzęsienie filmów klasy Z. Filmów bardzo odważnych, gdyż autor nie boi się w nich użyć ciętego języka. Widzowie więc uświadczą masę "kurew" jak i innych brzydkich słów na ""ch" czy reszty alfabetu, których nie przytoczę w obawie przed banem. (np. http://www.youtube.com/watch?v=Yu59LYKi ... re=related)

Przecież po wpisaniu "Baldurs gate ivona" czy "Świątynia pierwotnego zła ivona" nie dostaniemy filmów o takim poziomie.
Z tego co widziałem tylko Wiedźmin ma też kilka takich przeróbek, co niestety nie świadczy najlepiej o częsci ludzi w nich grających.
Nie wolno też idealizować przecież tych, co grają w BG czy inne P:T mówiąc o nich, jak o "zbawcach narodu" czy innym najlepszych odsetku ludzi w kraju.
Ot, na pewno ich średni poziom jest wyższy od tych z neo ale to przecież powinna być po prostu norma :D

Suiseiseki
Nadworny bard
Nadworny bard

PostNapisane: Nie 21.02.2010, 11:31:34

Cytuj:
Przecież po wpisaniu "Baldurs gate ivona" czy "Świątynia pierwotnego zła ivona" nie dostaniemy filmów o takim poziomie.

Bo są stare, brzydkie, nie widać, co się na nich dzieje, a przede wszystkim są płaskie, i nikt by nie oglądał płaskich filmów.
What, just because a guy likes to dress effeminately, and hang around with another extremely attractive man, and read yaoi, and flaunt his gorgeous abs, and stroke a phallic symbol suggestively in every other scene, that automatically makes him gay?

Nezehej
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 11:38:18

Ale jednak Neverwinter Nights 2 czy inne Obliviony nie doczekały się takich oznak popularności.

Mikiel
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 15:31:27

Gothic jest serią po prostu łatwą prawie , że zręcznościową. Kody są "łatwe w obsłudze" a na ekranie dużo się dzieje . Myślę , że to właśnie przyciąga dzieci . Sam zaczynałem od Gothica i uważam go za jedną z lepszych gier . Tak jak ktoś napisała w grach takich jak Baldur czy Icewind trzeba czytać a na ekranie dzieje się niewiele więc odpycha to młodego gracza . Sami też kiedyś szukaliśmy wszędzie pomocy , solucji itp. Zapomniał wół jak cielęciem był ;) .

Jaquan
Nadworny bard
Nadworny bard

Pochwały: 10
Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 15:37:13

Nez co do przeróbek wulgarnych scen z gry to chyba chodzi głównie o to, że Gothic czy Wiedźmin samym swoim klimatem (bądźmy szczerzy autorzy zahaczają w nim o brutalny i dosadny świat) dają bazę do czegoś takiego. NWN2 czy Oblivion są... Znacznie grzeczniejszymi produkcjami. Takie aż tak tych przeróbek nie przyciągają... A wiadomo do czego garnie "dzieciarnia"

Nezehej
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 20:03:33

Ale "Wiedźmin" jest grą od 18 lat więc dzieci poniżej tej granicy zagrać w nią nie mogą wedle prawa. W każdym zachodnim kraju ich dostęp do "Wiedźmina" jest maksymalnie utrudniony (dlatego też producent bardzo zaciekle walczył o kategorię wiekową 15+ a nie "M" czyli dla dorosłych).
U nas oczywiście problem nie istnieje, bo każdy może sobie Wiedźmina kupić, a dziecko neo to sobie nawet z torrenta ściągnie.
Tego się za granicą przestrzega. Byłem zdziwiony, gdy rok temu kupując w Anglii GTA zostałem poproszony o okazanie dowodu :D
Co do Gothica to jest chyba +12 lub +15, nie pamiętam dokładnie, może i każdy numerek miał inne oznaczenie wiekowe ale tam zbyt mrocznie IMFO nie było. Trochę się posiekali jak w każdym RPGu czy każdym filmie po 21 ale co tam. Nie było tam ani mrocznej fabuły będącej wyznacznikiem mroczności, nie było odcinania kończyn, wulgaryzmów, gwałcenie zwłok ani innych momentów z seksem.
Więc chyba problem z IVONOM nie leży w mroczności Gothica bo tam jej nie było.

Suiseiseki
Nadworny bard
Nadworny bard

PostNapisane: Nie 21.02.2010, 20:13:48

Cytuj:
"M" czyli dla dorosłych).

M jest od 17 lat
Cytuj:
dzieci poniżej tej granicy zagrać w nią nie mogą wedle prawa

pegi to nie prawo

Gorin
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 20:46:43

Cytuj:
nie było odcinania kończyn

Było.
Właśnie dzięki temu przypomniałeś mi, że miałem zrobić dla kogoś skrina. Dla Sila chyba.

To bym piwko, kurde, pił
Bym dalej sobie pił

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 21:22:34

Nezehej napisał(a):
innych momentów z seksem

"Czerwona Latarnia" w G2 ;-)
Gorin napisał(a):
Cytuj:
nie było odcinania kończyn

Było.
Właśnie dzięki temu przypomniałeś mi, że miałem zrobić dla kogoś skrina. Dla Sila chyba.

Możliwe

Mahatma Gandhi

Gorin
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 21:46:56

Cytuj:
"Czerwona Latarnia" w G2

Seks przez ubranie to nie seks.

A i były przecież szkice 'nagich kobiet'.

To bym piwko, kurde, pił
Bym dalej sobie pił

Nezehej
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Nie 21.02.2010, 22:48:00

Naga kobieta wygląda mniej więcej tak samo jak młode dziecko. Różni się tylko pewnymi szczegółami jednak nie jest z założenia elementem pornograficznym.
17 czy 18 lat to już bez różnicy, w różnych krajach jest inna skala wieku dla pełnoletności.
PEGI to nie prawo ale jednak rzetelny sprzedawca zachodni nie sprzeda dziecku takiej gry bo a) boi się kontroli b) wie, że ustalenie jest takie a nie inne więc dziecko może pograć w "My little Pony game" a nie musi się zabierać za "The Saw".
Ogólnie dla mnie Gothic był raczej łagodną gierką więc fakt mroczności nie jest powodem, że dzieci neo ją lubią, bo tej mroczności tam nie ma.

Suiseiseki
Nadworny bard
Nadworny bard

PostNapisane: Nie 21.02.2010, 22:52:55

Cytuj:
17 czy 18 lat to już bez różnicy, w różnych krajach jest inna skala wieku dla pełnoletności.

Różnica jest taka, że większośc sklepów nie chce sprzedawać gier R+18, ale nie ma tego problemu z M.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ] 

Reklama: