|
|
| Autor |
Wiadomość |
Asmerillion
Mistrz kupiecki
|
|
Tytuł:
Napisane: Czw 06.08.2009, 22:33:50 |
|
|
|
Żadne przeróbki w pliku .ini są niepotrzebne. Powód jest dużo bardziej trywialny. Albo wpisujesz kod nie z tej gry, albo wpisujesz go z błędem już na samym początku: "ctrlaltdelete:".
_________________ "To co znajduje się za nami i to co znajduje się przed nami, jest drobnostką w porównaniu z tym, co jest w nas."
- Ralph Waldo Emerson -
|
|
|
| |
|
samotny2033
Kmieć
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 10.08.2009, 14:33:39 |
|
|
|
witam! mam problem w icewind dale 2
kupiłem u elytharry w targos fujarki smoka i maja dawac raz dziennie plomienie angazara i chyab 3 razy plomienne dlonie i tu pytanie - gdzie moge aktywowac uzywanie tego przedmiotu??? alnbo pierscien maga zeby zbroje maga wlaczyc w bg2 jak jakis przedmiot to mial to mozna bylo aktywowac tym przycieskiem w ksztalcie gwiazdy. a tutaj nie mam pojecia gdzie??????
|
|
|
| |
|
Erador
Mistrz kupiecki
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 10.08.2009, 14:39:44 |
|
|
Powinieneś mieć na dole ekranu przycisk w kształcie plecaka podróżniczego... tak jest w instrukcji napisane  i z tego co w tej instrukcji widzę to można to otworzyć wciskając F9 - lub normalnie, myszką.
_________________ Nic nie robić, nie mieć zmartwień, Chłodne piwko w cieniu pić. Leżeć w trawie, liczyć chmury, Gołym i wesołym być...
|
|
|
| |
|
samotny2033
Kmieć
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 10.08.2009, 15:28:55 |
|
|
dzieki mam to 
|
|
|
| |
|
Aureus
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Pią 21.08.2009, 17:42:18 |
|
|
|
Witam Was na forum.
Pytanie o IWD1: TotL.
Drugi raz spróbowałem przejść tą twierdzę i drugi raz natykam ten sam problem. Pogadałem z widmem przy bramie, widmo zniknęło, dostałem wpis do dziennika. Raz spróbowałem przejść planszę sam, raz krok-w krok z solucją. Niestety - gdy przekręcam pierwszą dźwignię (w wieży NW - tam, gdzie jest paladyn i symbol Helma) nic się nie dzieje.
Drugi raz nie wywołuję żadnego efektu. Według solucji powinienem zostać zaatakowany przez grupę wojowników.
Jestem ostro wkurzony, bo nie chcę znowu kopiować drużyny i pominąć ten quest.
W międzyczasie oczyściłem z nudów świątynię Helma z nieumarłych.
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam!
|
|
|
| |
|
Arry
Alchemik
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 24.08.2009, 15:50:21 |
|
|
|
Zacząłem niedawno grać w IWD2 i o ile dość dobrze orientuję się w 2 edycji D&D o tyle z 3 już jest trochę gorzej. Dlatego chciałem zadać kilka pytań nt rozwoju postaci. U kapłana mam wszystkie dodatkowe punkty cech (Sił, Zr, Mdr itd.) dawać w Mądrość? Jak jest z Wojownikiem? Dawać w siłę czy może w wytrzymałość? Wiem, że u łotrzyka powinienem pakować w zręczność a u czarodzieja w inteligencję. A teraz jak się to ma do postaci drowiego W/M/Z(Mistrz poznania)? - wiem dość ciężka klasa jak na początek ale zamierzam przejść grę normalnie a później na sercu furii jedną drużyną. No i jakie polacacie brać atuty oraz umiejętności dla każdej postaci?
_________________ Reklama Time http://ja.gram.pl/Arry
|
|
|
| |
|
Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 24.08.2009, 17:22:51 |
|
|
|
Ja kapłanowi daję do 20 mądrości, a potem siłę/kondycję. WMZ się za bardzo w IWD nie opłaca chyba, że chcesz przejść grę 1 postacią (dajesz po 1 poziomie każdej z tych klas + poziom mnicha).
|
|
|
| |
|
Asmerillion
Mistrz kupiecki
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 25.08.2009, 19:21:07 |
|
|
W składzie W/M/Z + mnich zamiast W daj Ł  No dobra, będzie po polsku. Zamiast poziomu Wojownika daj poziom Łowcy. I nie Drow, a Gnom Głebinowy (wieksze KP, +4).
_________________ "To co znajduje się za nami i to co znajduje się przed nami, jest drobnostką w porównaniu z tym, co jest w nas."
- Ralph Waldo Emerson -
|
|
|
| |
|
hasacz
Kmieć
|
|
Tytuł:
Napisane: Pią 04.09.2009, 15:27:11 |
|
|
|
Witam, mam problem z 2 czescią gry. Otóż tworze sobie postać i gra zawiesza sie i wyrzuca do Windowsa w momencie przejsca do etapu "wygląd postaci". Próbowałem zagrac gotową druzyną,gra takze sie zawiesza w momencie wejścia do ekwipunku.
|
|
|
| |
|
Reynevan
Twierdzowy myśliciel
Dołączył(a): 11.06.2007 Skąd: Z Pomroku nad Anauroch. Bez "d". Pochwały: 2 Płeć:
|
|
Tytuł:
Napisane: Pią 04.09.2009, 18:35:26 |
|
|
|
Dziwne, nawet bardzo. To chyba reakcja na jakiś element graficzny. Może spróbuj reinstalacji? Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.
_________________ Drow z natury, Zerg z zamiłowania, Potwór z urodzenia i Troll z zawodu.
Za ironią często kryje się nieumiejętność myślenia. - Ghanima, Children of Dune
|
|
|
| |
|
Armando
Trubadur
|
|
Tytuł:
Napisane: Pią 04.09.2009, 22:32:18 |
|
|
|
Jak reinstalka nie pomoże to warto ściągnąć najnowsze sterowniki do karty graficznej mi to pomogło z NWN1 (chociaż zarówno starsze jak i nowsze gry normalnie mi działały, to jak na złość w NWN1 miałem tylko czarny ekran).
|
|
|
| |
|
Diabeł
Szczurołap
|
|
Tytuł:
Napisane: Pią 11.09.2009, 18:54:07 |
|
|
|
Mam pytanie odnośnie IWD2. Czy atut "walka na oślep" niweluje "oślepienie" (-1 do ataku/obrażeń) u drowa lub duergara?
_________________ Fakt,że głupota nie boli, nie jest powodem aby się z nią publicznie obnosić.
|
|
|
| |
|
Asmerillion
Mistrz kupiecki
|
|
Tytuł:
Napisane: Pią 11.09.2009, 19:06:23 |
|
|
|
Nie, nie niweluje.
Pozwala jedynie, a raczej aż, powtórzyć rzut na atak kiedy nie trafisz wroga jak jesteś oślepiony, albo on jest niewidzialny. No i nie dostajesz kary kiedy atakuje cie niewidzialny.
- Ralph Waldo Emerson -
|
|
|
| |
|
nemeyeth
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 15.09.2009, 14:20:16 |
|
|
|
Witam. Mam mała prośbę do użytkowników forum. Mianowicie... Potrzebuje kogoś, kto byłby skory zgrać na jakiś serwer folder z plikami dźwiękowymi postaci z IWD 2 w polskiej wersji. Najlepiej aby to wszystko było spakowane do jednego pliku. Mam nadzieję, że ktoś się poświeci...
PS: Potrzebuje tych pliczków do zrobienia zestawów głosowych do BG.
Z góry dzięki.
Peace.
|
|
|
| |
|
Maximus
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 27.09.2009, 13:00:48 |
|
|
|
Witam. Grając w Icewind Dale II spotkałem się z dziwnym bugiem. Jedna z postaci posiada torbę przechowywania i ma w niej kilka przedmiotów. Druga postać z torbą ma w torbie te same przedmioty. Obojętnie co włożę do torby pierwszej postaci, ten sam item pojawia się w torbie drugiej i odwrotnie. To samo jeśli wyjmę przedmiot, w drugiej torbie go nie będzie. Czy to błąd gry? W Icewind Dale I tak nie było chyba. Czy może się mylę? Mam Sage Icewind Dale z XK gold, nie instalowałem żadnych patchy czy modów? W instrukcji nic na ten temat nie ma.
|
|
|
| |
|
Asmerillion
Mistrz kupiecki
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 27.09.2009, 17:26:35 |
|
|
|
Zdecydowanie bug.
To są dwie takie same torby? Czy może 'torba przechowywania' i 'worek najemnika'? Kiedyś miałem taki sam błąd w BG2 jak SK dałem wszystkim swoim postaciom takie torby. Gra, mimo kilku egzemplarzy, traktowała je jako jedną.
Może spróbuj je opróżnić, włożyć do jakiegoś pojemnika, opuścić lokację i wrócić po nie.
- Ralph Waldo Emerson -
|
|
|
| |
|
Reynevan
Twierdzowy myśliciel
Dołączył(a): 11.06.2007 Skąd: Z Pomroku nad Anauroch. Bez "d". Pochwały: 2 Płeć:
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 27.09.2009, 17:29:47 |
|
|
| Cytuj: | To są dwie takie same torby? Czy może 'torba przechowywania' i 'worek najemnika'? Kiedyś miałem taki sam błąd w BG2 jak SK dałem wszystkim swoim postaciom takie torby. Gra, mimo kilku egzemplarzy, traktowała je jako jedną. |
Tak bug z pojemnikami o tym samym ID. Jak sobie SK dasz dwie tuby na zwoje to też będzie coś takiego.
_________________ Drow z natury, Zerg z zamiłowania, Potwór z urodzenia i Troll z zawodu.
|
|
|
| |
|
Soanseth
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 03.10.2009, 01:31:26 |
|
|
|
Krótka piłka.
[IWD2] Kapłanka Oria z Lodowego pałacu, po przełamaniu różdżki sie nie pojawia. Niby max po 30 sekundach powinna być, ale kij jej w oko i zniknęła. Szukałem w cały poziomie, tak w sferze normalnej jak tej.. eteralnej(?)
Jest jakiś kod, dzięki któremu będę mógł ją przywołać? bo cholery idzie dostać.
_________________ People used to think that when someone dies, a crow carries their soul to the land of the dead. But sometimes... only sometimes the crow brings that soul back to set the wrong things right.
Soanseth Saitale
|
|
|
| |
|
Insha
Wieszcz
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 03.10.2009, 11:15:47 |
|
|
| Asme. na poprzedniej stronie napisał(a): | | Wg Dale Keepera Oria to "41ORIA" "41ORIA2" "41ORIA3" |
| Sajan napisał(a): | | ctrlaltdelete:createcreature("X") - pojawia się wybrany potwór (X=liczba porządkowa potwora) |
Ogółem ten problem jest omawiany na poprzedniej stronie. Jednak Sajan twierdzi, że kod mu nie działa, ale spróbuj. ;P U mnie jak się nie pojawiała to łaziłam tak długo, aż w końcu jakimś cudem ją znalazłam, łaziłam po jednej postaci w jedno miejsce, rozpraszając drużynę. Chyba kilka razy też wchodziłam i wychodziłam do i z tej strefy eteralnej. Zawsze jakoś miałam szczęście w końcu ją znaleźć. Wkurzający błąd.
_________________ w stresowych sytuacji natłoku jestem jak statek zadokowany w doku.
|
|
|
| |
|
VenomRS
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 11.10.2009, 14:14:48 |
|
|
Prosze o pomoc... grając w Icewind 1 wyspopił u mnie błąd:( Mianowicie w odciętej dłoni oddałem wszystkie części zepsutej maszyny ale nadal nie działa Czy ma ktoś moze save przed wejsciem do odciętej dłoni ?Albo zapisz tymi czesciami ? z góry dziękuje za pomoc:)
|
|
|
| |
|
Orick Raven
Wszechwiedzący
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 11.10.2009, 14:43:35 |
|
|
|
Jesteś pewny, że oddałeś WSZYSTKIE części i ŻADNEJ nie pominąłeś? Sprawdzałeś w solucji? Larrel nadal mówi swoje "Uwolnijcie mój lud, astrolabium bla bla bla"?
Może będzie się dało kodami przywołać wszystkie części raz jeszcze i ponownie spróbować je oddać komu trzeba.
_________________ "Wow, Brazil is big!" George W. Bush
Last fm
|
|
|
| |
|
VenomRS
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 11.10.2009, 14:46:00 |
|
|
|
Tak oddałem wszystkie ...szukałem juz tego według trzech solucji ... są na to jakieś kody ?
|
|
|
| |
|
Orick Raven
Wszechwiedzący
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 11.10.2009, 15:00:06 |
|
|
Są, są, trzeba ściągnąć taki sprytny program, co się zwie Dale Keeper i za jego pomocą pokombinować. Nie wiem tylko, czy on działa na tej samej zasadzie, co Infinityexplorer dla BG2, gdzie musiałbyś szukać kodu szukanego itemu, a potem przywoływać go cheatem, czy można w jakiś inny sposób, bo sam Dale Keeperem się nie bawiłem, ale może ktoś, kto się na tym zna, napisze tutaj posta?
_________________ "Wow, Brazil is big!" George W. Bush
Last fm
|
|
|
| |
|
VenomRS
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 11.10.2009, 15:57:57 |
|
|
Dziękuje za pomoc Orick Raven  Ten program jest bardzo prosty w obsłudze:)
|
|
|
| |
|
Genesis
Włóczykij
|
|
Tytuł:
Napisane: Czw 15.10.2009, 18:58:07 |
|
|
|
Jak drużyna będzie lepsza dla początkującego gracza w ID 1:
3 wojownicy, kapłan, mag i złodziej czy: 2 wojownicy, kapłan, złodziej, 2 magowie (lub 1 mag i 1 czarownik)
|
|
|
| |
|
Vrenth
Pani Twierdzy
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 17.10.2009, 16:41:17 |
|
|
Polecam temat o drużynie, jeśli chcesz szczegółów się dowiedzieć. Ogólnie to skopiowałam mój skład, którym się grało bardzo prosto: 1.człowiek wojownik długi łuk/wielki miecz 2. krasnolud wojownik topór + tarcza 3. człowiek paladyn długi miecz +tarcza 4. człowiek kapłan wekiera/proca + tarcza 5. niziołek złodziej krótki łuk/krótki miecz 6. człowiek mag proca Czyli dla początkującego najlepiej pierwsza opcja. Możesz zrobić 2 wojowników, paladyna/łowcę, kapłana, maga, złodzieja. Długo masz niskie poziomy, więc mag jest przez połowę gry bardzo mało przydatny, więc nie ma sensu nastawiać się na dwie postaci czarujące. Kapłan głównie do leczenia, złodziej do walki z dystansu. Reszta walczy wręcz, polecam więc przynajmniej jednego krasnoluda.
_________________ Wish I was old and a little sentimental...
V.I.
|
|
|
| |
|
Athael
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Czw 29.10.2009, 21:47:56 |
|
|
|
Cześć. Mam problem z płynnością działania IWD2 (wczoraj skończyłem 1 część). A dokładniej chodzi płynnie, ale tylko w oknie i do tego jakieś dziwne czarne tła się pojawiają np. jak jakiś npc coś powie (chodzi o to jak mu sie nad głową pojawia). Próbowałem róznych ustawień graficznych i nie moge z tym nic zrobić :/ Zaznaczałem te Programowe kopiowania w opcjach graficznych, próbowałem grać na 16 bitach ale było jeszcze gorzej... Mój komp to Core 2 Duo 2.33, Geforce 8600 GTS 512mb, 2 GB ramu, XP SP 2. Inne gry które mają wyższe wymagania chodzą bez problemu... Wie ktoś czy można z tym coś zrobić ?
|
|
|
| |
|
Shar
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 31.10.2009, 11:50:50 |
|
|
|
Po godzinie biegania w kółko mam dość... Jestem w Odciętej Dłoni. Dotarłam na sam szczyt, oddałam części maszyny i dupa, nie wszystkie... Mógł by ktoś powiedzieć gdzie one dokładnie są? Biegam i znaleźć nie mogę....
Albo niech mi chociaż ktoś powie ile ma być tych części.
@down: konkretna odpowiedz -.- i daj spokój z naszą solucją, tego się czytać nie da...
Udało się, okazało się że nie zebrałam jednej części a myślałam że już ją oddałam;P
_________________ My beloved monster and me, we go everywhere together... Hot, Horrible, and in Color. Life is good.
Shar La'Fey
Ostatnio edytowano Sob 31.10.2009, 12:29:54 przez Shar, łącznie edytowano 2 razy
|
|
|
| |
|
wojjoo
Wieszcz
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 31.10.2009, 12:04:28 |
|
|
_________________ mogę pomalować ci dach. albo udzielić korepetycji z matematyki. pozdrawiam.
|
|
|
| |
|
Athael
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 31.10.2009, 13:11:59 |
|
|
Rozwiązanie znalazłem na innym forum i wklejam tutaj. | Cytuj: | II. Problemy graficzne dialogów, animacji czarów, interfejsu.
Jeżeli masz problemy z prawidłowym wyświetleniem się dialogów i animacji czarów bądź widzisz błędy w działaniu interfejsu powinieneś przejść na pulpicie ekranu do Właściwości -> Ustawienia -> Zaawansowane, a następnie do zakładki "Rozwiązywanie problemów".
Tam pasek przyśpieszenia sprzętowego musisz ustawić tak, aby wyłączyć przyśpieszenia DirectDraw i Direct3D. Na przykład u mnie jest to trzeci wskaźnik od lewej strony. Powyższy problem ma silny związek z nowymi sterownikami do kart graficznych. |
Ostatnio edytowano Sob 31.10.2009, 13:56:16 przez Athael, łącznie edytowano 1 raz
|
|
|
| |
|
Reynevan
Twierdzowy myśliciel
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 31.10.2009, 13:26:04 |
|
|
|
Hmm, to może być trudne - komputer masz taki, że 8x IWD2 pociągnie jednocześnie, więc to nie wina osiągów tego sprzętu. 0. Ściągnij najnowsze sterowniki do karty. Jeśli nie zadziała to ściągnij STARSZE. 0,5. Reinstaluj IWD2. 1. Wyłącz WSZYSTKIE opcje graficzne, które "coś robią". 2. Zjedź suwaczkami na dół. 3. Zobacz czy odświeżanie jest na dobrą wartość ustawione. 4. Rozdziałka na 800x600
Tyle mogę pomóc. Tylko grzebanie się w ustawieniach i sterowniki mogą coś zaradzić.
|
|
|
| |
|
wojjoo
Wieszcz
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 31.10.2009, 20:56:15 |
|
|
| Cytuj: | | @down: konkretna odpowiedz -.- |
z tego co widziałem, w obydwu były podane miejsca, gdzie można znaleźć wszystkie części. wybacz, że ich nie skopiowałem.
_________________ mogę pomalować ci dach. albo udzielić korepetycji z matematyki. pozdrawiam.
|
|
|
| |
|
coran
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 01.11.2009, 21:08:33 |
|
|
|
Pytanie.
Przy wieloklasowości, za każdą klasę NIE ulubioną, odstającą od reszty klas o więcej niż 1 poziom dostajemy karę -20% do zdobywanego exp.
Skoro ulubioną klasą człowieka jest każda, to może wieloklasować do woli? Tzn dowolną ilość klas, w różnym stopniu?
**** Gdzie są w iwd 2 jakieś przedmioty dodające liczbę ataków?
_________________ Zamieszkać musiałem, Pośród gór w gęstej mgle, Dom mam na nizinach, I wrócić tam chcę, I Ty także powrócisz, Do rodzinnej, swej wsi, Jesteś mym towarzyszem broni, bratem krwi.
|
|
|
| |
|
Jaquan
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 01.11.2009, 21:31:56 |
|
|
|
Coran niestety tak dobrze nie jest. Wedle zasad DnD 3.0 i 3.5 ulubioną klasą człowieka jest ta w której ma najwięcej poziomów. Możesz więc zostać człowiekiem woj/4 Barb/10 i rozwijać się tylko jako barbarzyńca i nie otrzymasz kary. Barbarzyńca jest traktowany jako ulubiona. Jeśli jednak dodasz do tego poziom dajmy na to barda (czyli woj/4 barb/10 brd/1) dostajesz karę za wieloklasowość gdyż różnica między bardem a Barbem wynosi więcej niż 1 poziom.
Przedmiotów z tego co wiem chyba nie ma ponieważ w IWDII liczba ataków opiera się na bazowej premii do ataku. No ale mogę się mylić.
_________________ Jaquan Ther'Geas
|
|
|
| |
|
Shar
Baron
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 01.11.2009, 21:49:05 |
|
|
Chodzi o to że czytałam to po kilka razy a i tak znaleźć nie mogłam. | Cytuj: | | Przedmiotów z tego co wiem chyba nie ma ponieważ w IWDII liczba ataków opiera się na bazowej premii do ataku. No ale mogę się mylić. |
Też mi się tak wydaję.
_________________ My beloved monster and me, we go everywhere together... Hot, Horrible, and in Color. Life is good.
Shar La'Fey
|
|
|
| |
|
Arry
Alchemik
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 01.11.2009, 21:54:06 |
|
|
Jaquan, dobrze napisałeś, ale różnica poziomów nie jest obliczana miedzy bardem, a barbem, ale miedzy bardem a wojownikiem. Znaczy to, że Barb/Woj/Bard - 10/4/1 ma kary do ekspa do momentu, w którym nie osiągnie poziomów 10/4/3 - czyli innymi słowy musi awansować 2 razy w klasie bard. Tak miałem opisane w Instruckji do NVN (Do IWD2 też mam ale w formie PDF, a nie znoszę czytać wszelkiej dokumentacji/książek w formie elektronicznej), ale skoro obydwie gry opierają się na tej samej edycji gry (3.x), to chyba nie ma aż takich różnic? Oczywiście mogłem coś źle zrozumieć w instrukcji. BTW. Czym objawia się "kara do expa dla danej klasy"? Nie rozumiem? Nasza postać w ogóle zyskuje mniej expa? Czy może jeżeli chcemy awansować w klasie barbażyńca, to nie ma kary, ale już w bardzie czy woju jest? A jeśli tak, to jak gra rozpoznaje, w której klasie chcemy awansować? 
_________________ Reklama Time http://ja.gram.pl/Arry
|
|
|
| |
|
coran
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 01.11.2009, 22:08:09 |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Wg instrukcji chyba postać otrzymuje o 20% mniej expa, za każdą 'nielegalną' klasę  W zbrojowni insimilionu jest szata, miecz i topór z dodatkowym atakiem, co przy dwóch broniach i przyśpieszeniu daje już 5. A przy wysokim poziomie 8 ataków albo więcej. A przy dużej sile, i zmaksymalizowanych atakach to nawet ciekawe.
_________________ Zamieszkać musiałem, Pośród gór w gęstej mgle, Dom mam na nizinach, I wrócić tam chcę, I Ty także powrócisz, Do rodzinnej, swej wsi, Jesteś mym towarzyszem broni, bratem krwi.
|
|
|
| |
|
Tallos
Wieszcz
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 10:08:34 |
|
|
| Cytuj: | | Przy wieloklasowości, za każdą klasę NIE ulubioną, odstającą od reszty klas o więcej niż 1 poziom dostajemy karę -20% do zdobywanego exp. |
Tylko że to nie jest za klasę odstającą o więcej niż 1 poziom od innych, tylko o więcej niż 1 poziom od najwyższej. I najlepiej to liczyć w ten sposób, że klasa ulubiona nie istnieje, tzn elf woj5/mag4 to po prostu woj5.
_________________ "Im więcej ludzi się ze mną zgadza, tym bardziej czuję, że nie mam racji" "Wiara w samego siebie to religia, w której my sami stajemy się stwórcami"
|
|
|
| |
|
coran
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 13:51:25 |
|
|
Ano masz rację. Z tymi atakami to nie ma sensu, bo woj dostaje co 6 poziomów dodatkowy atak, co na 24 poziomie, z bronią oburęczną i przyśpieszeniem daje 5 ataków, czyli max. Ciekawe że z dwoma brońmi może być już max. 4+1. *Co się bardziej opłaca- walka dwoma brońmi czy bronią oburęczną? W sumie wielki miecz przy sile 30 zadaje o 9 obrażeń więcej niż miecz długi, a broń w drugiej ręce zadaje tylko połowę obrażeń. Wygląda jakby oburęczna była lepsza. (totalny kontrast w porównaniu do bg2  ) *Jak jest z limitem expa... Drużyną 2 osobową spokojnie do tego 30 poziomu się dobije? Wiem że gnom głębinowy mimo opóźnienia poziomów, może też uzyskać max 30 poziom- przy jednej/dwóch postaciach da radę to uzyskać? 
|
|
|
| |
|
Asmerillion
Mistrz kupiecki
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 18:57:49 |
|
|
| Cytuj: | | *Co się bardziej opłaca- walka dwoma brońmi czy bronią oburęczną? | Tutaj masz to troszkę opisane. Ogólnie sytuacja wygląda dość podobnie. Albo większe obrażenia (z dwuręcznej), albo jakieś dodatkowe statusy zakładane na wroga - co dwie różne bronie to nie jedna. To raczej kwestia samego buildu postaci. W zasadzie wystarczy dodać 1 lev Paladyna aby móc dzierżyć najlepszy dwuręczniak w grze - Cera Sumat. | Cytuj: | | a broń w drugiej ręce zadaje tylko połowę obrażeń. |
A tutaj to jakiś błąd musiał się wdać. Sprawdź to jeszcze raz. Ataki drugą ręką mają jedynie mniejszą premię do trafienia. | Cytuj: | *Jak jest z limitem expa... Drużyną 2 osobową spokojnie do tego 30 poziomu się dobije? Wiem że gnom głębinowy mimo opóźnienia poziomów, może też uzyskać max 30 poziom- przy jednej/dwóch postaciach da radę to uzyskać?  |
Dobije się. Spokojnie. A jakby coś, to jest pewien trik, opsałem go tutaj (pod koniec strony). ______ Jak się daje odnośniki do konkretnych postów, a nie tylko tematów?
- Ralph Waldo Emerson -
|
|
|
| |
|
coran
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 19:33:16 |
|
|
Hmmm broń oburęczna ma dodatkowe 50% bonusu od siły do obrażeń. Za to broń w drugiej ręce ma połowę bonusu od siły, ale kostka, umagicznienie, specjalizacja i potężny atak się nie zmieniają. Tak samo jak w bg2, wygląda jakby nawet przy teoretycznie tej samej liczbie ataków (5 dwuręczną albo 4+1 dwoma brońmi), postać z dwoma brońmi atakuje szybciej. Ten Cera Sumat (nie dziwię się że pomyliłeś, bo do złudzenia przypomina Karsomira  ) jest jednoręczny, opierając się na zbrojowni insimilionu. Ps. Czarne Ostrze Klęski jest lepsze  Szczególnie jakby zmaksymalizowane ataki wrzucić. Zaś w oburęcznych mieczach 'w.miecz bezdusznych' jest kuszący. ** Chyba zagram półorkiem wojownikiem-barbarzyńcą, i kobietą-bardem. Jaki 2 typy broni będą dla tej pierwszej postaci najlepsze?  (do walki dwuręcznej)
|
|
|
| |
|
Reynevan
Twierdzowy myśliciel
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 19:57:49 |
|
|
| Cytuj: | Ten Cera Sumat (nie dziwię się że pomyliłeś, bo do złudzenia przypomina Karsomira ) jest jednoręczny, opierając się na zbrojowni insimilionu. |
Racja, to 1h. Co najlepsze na serduszku furii można mieć drugi, lepszy  I tak najlepszą bronią jest topór, ten "Płonący" czy jakoś tak. jedyne 2k12 dmg  Siłę na poziomie 35 osiągniesz bez problemu. A z zaklęciami może i 40 będzie. Muszę mówić jaka rzeźnia jest przy takich obrażeniach?
|
|
|
| |
|
coran
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 20:14:19 |
|
|
To nie ma limitu 30 punktów na jedna cechę? :O Hmmm 20+7(lvlupy)+9(boska moc)+7(inne wzmocnienie siły od kapłana)+6(łaknienie krwi)... boooże  Tak samo np. kapłan-woj, z pięcioma bardami w drużynie  5x pieśń sithów (bo ponoć się sumują) = /10 i regen 20pż/rundę Do tego /41 odporności kapłana i ten miecz oburęczny co rzuca podwójne drążenie Larlocha przy trafieniu Kombinacji w tym icewindzie jest sporo 
|
|
|
| |
|
Reynevan
Twierdzowy myśliciel
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 20:22:29 |
|
|
|
Hmm, musisz się wgłębić w drugiego IWD - z Twoją smykałką do takiej zabawy i systemem 3.5 można czynić cuda.
Hmm, ja kapłanem miałem 33 mądrości bez czarów, same itemy + bazowa ;] Chyba, że przy 30 kończą obliczać, ale wątpię.
|
|
|
| |
|
coran
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 02.11.2009, 23:08:00 |
|
|
|
Cera Sumat mogą używać tylko paladyni? Czy wystarczy mieć paladyna w drużynie, a po zdobyciu miecza można oddać go dowolnej dobrej postaci (jak jest w opisie przedmiotu)?
edit: Cholera, tylko paladyn może tego użyć.
|
|
|
| |
|
Asmerillion
Mistrz kupiecki
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 03.11.2009, 00:07:26 |
|
|
Ajajaj, a to się wygłupiłem. Faktycznie jest jednoręczny  . Sam go zdobyłem, ale nie mogłem używać, więc wyrzuciłem (i to pewnie stąd zapomniałem - nie był przewidziany w buildzie). *** Coran, możesz postaci dodać 1 lev Paladyna (albo lepiej 2 - dojdzie odporność na strach) aby mogła używać Cera Sumat, ale trzeba uważać z lewelowaniem coby uniknąć kary do expa (zawsze można dodać te poziomy jako ostatnie np. dwa).
- Ralph Waldo Emerson -
|
|
|
| |
|
coran
Nadworny bard
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 03.11.2009, 01:02:38 |
|
|
Zrezygnowałem z tej przeróbki karsomira  Barbarzyńca nie może być praworządny, a paladyn chaotyczny. Zresztą uznałem że miecze półtoraręczne są niezłe- większy damage, przydatne do maksymalizacji ataków, i jest sporo pasujących do barbarzyńcy- nawet na początku (wywołujące łaknienie krwi, berserk, szał bitewny etc). Ostatecznie padło na chao-złego półorka wojownika-barbarzyńcę o imieniu Azragul (hah, sam wymyśliłem), i neutr-dobrą drowkę-barda (od wspomagania, leczenia, umiejętności i dialogów) o imieniu Drusilla (chyba z planescape'a wytrzasnąłem to imię). Ork ma 20 si, 18 kd, 15 zr, 18 mdr, 2 int i 1 cha  (a jako głos postaci ten co tylko chrząka i wrzeszczy  ), atuty oburęczność i walka2brońmi A drowka na odwrót 20 int cha i zr, kd 10, si 6 i 4 mdr, atut przedł.pieśń Jakbyście mieli jakieś sugestie/porady to piszcie  ps. Dodanie 1 poziomu klasy na sam koniec faktycznie nie jest głupie. A teraz zmykam, bo jutro z rana do roboty...
|
|
|
| |
|
Reynevan
Twierdzowy myśliciel
|
|
Tytuł:
Napisane: Wto 03.11.2009, 09:55:35 |
|
|
|
Hmm, jeszcze łotrzyk z odpowiednio wysokim używaniem dowolnego przedmiotu może Sumacikiem wywijać. Trochę tego wymagało, ale pamiętam, że nadinteligentny łotrzyk z wymaksowanym tym skillem (można dodawać tylko kilka na poziom, z 8 skilli możesz wymaksowywać na raz nawet 7) mógł wziąć Sumat od razu po jego zdobyciu.
|
|
|
| |
|
blaher
Przybłęda
|
|
Tytuł:
Napisane: Sob 07.11.2009, 16:55:47 |
|
|
|
Mam problem, podczas przechodzena do 3 rozdzialu wyskakuje ekran ze zly dysk w stacji d: (? to partycja dysku) i zeby wlozyc plyte nr 2. Caly czas jest w Alcoholu zamonotowana. Mial ktos moze z was cos takiego?
|
|
|
| |
|
Skowron
Pomniejszy szlachcic
|
|
Tytuł:
Napisane: Nie 08.11.2009, 01:38:22 |
|
|
|
Polecam kupić oryginał, raczej nie będzie takich kłopotów.
Ja mam 2 problemy znaczy jeden taki jak Shar więc zastosuje się do odp. na jej pyt. I drugi też w odciętej dłonie gdzie znajdę nasiona, wodę i zwierzęta dla jednego maga żeby upiększyć ten ogródek u góry? Bo jak wzywam tego kolesia ze sfer, (czar lvl 5) to on mówi, że wie że woda jest w jakiejś jaskini, ale o innych nie wspomina tylko stwierdza, że odpowiedź została udzielona O.o'
_________________ ╔══╗ ║╔╗║ ║╚╝╠══╦╦══╦═╗ ║╔╗║╔╗║║║║║╩╣ ╚╝╚╩╝╚╩╩╩╩╩═╝
|
|
|
| |
|
Reklama: