Witaj

·  Zarejestruj
 ·  Zaloguj 

• Zaloguj
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
red13
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Pią 01.10.2004, 07:56:50

W tym temacie nawijamy tylko o klasie zlodzieja - ja gram zabojca 8) i mam pytanie .... jaka najlepsza jest bron dla zlodzieja ?? preferuje naturalnie ataki skrytobojcze ...... a aktualnie jestem na poczatku gry i uzywam dziennej gwiazdy (sam sie dziwie ze w pojedynke zalatwilem bezproblemowo tego lish'a z 10 levelem 8) ) Teraz sie staram o Furie Niebios .... ale drugi poziom strzezonego budynku jest dla mnie za trodny (mam 11 level) :D

Feanor
Były Władca Twierdzy
Były Władca Twierdzy

PostNapisane: Pią 01.10.2004, 17:09:10

Ja tam swoich złodziei wyposażam w krótkie miecze i katany - długie raczej daję innym członkom drużyny. Zresztą gdyby złodziej walczył tylko długimi to nie miałbym komu dawać katan - a kilka niezłych można znaleść w BG2 i dodatku.

Zobacz profil Wyślij e-mail  
Velendil Ma'Arte
Alchemik
Alchemik

PostNapisane: Pią 01.10.2004, 18:42:36

Tak, dwie bronie, ja używałem dwóch długich mieczy, może też byc kombinacja sztylet-miecz... Sądze że najlepiej inwestować w "ciche poruszanie", "ukrywanie sie" i "pułapki"...ja osobiście z kradzieży kieszeniowej w BG2 dużo nie kozystałem, no ale coś kosztem czegoś...

Pozdrawiam!

red13
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Pią 01.10.2004, 19:17:57

To ze zlodzieja lowce z dwoma mieczami robicie ?? :lol: ja sie nieznam - jestem zlodziej - amator ....... ale to chyba gorzej jesli sie jest skrytobojca i sie ma dwa miecze ?? :D

Velendil Ma'Arte
Alchemik
Alchemik

PostNapisane: Pią 01.10.2004, 21:46:52

Hmmm...a co, chcesz mieć drugą rękę zarezerwowaną dla tarczy? Mi tam dobrze się grało złodziejem który uzywał dwóch mieczy.

Pozdrawiam!

red13
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Sob 02.10.2004, 00:08:48

zdobylem juz furie :D przed walka niewidzialnosci zucilem i po sprawie :D:D:D:D nawet niewiedzieli kto ich zabil , no ahhh furia x5 w plecy ..... no poki co mam druga reke wolna :P

Mystral
Rycerz zakonny
Rycerz zakonny

Tytuł:
PostNapisane: Sob 02.10.2004, 08:58:27

Furia niebios da sięzrobićcios w plecy??? :| Złodizej jest jednąz najlepszych klas w BG :] szczególnie łowca nagród przypadł mi do gustu, wyposażam go zazwyczaj w Krótki Miecz Maska +4 (później +5) i Widmowy Rodzaj +4/ Angurvadal +4 (żeby zwiększyćjego siłę :]).
Githoniel, A! Eblereth...

red13
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Sob 02.10.2004, 11:54:27

chyba kazdym da sie w plery walnac :lol: ja sztyletowalem juz : sztyletami , katanami , dlugimi mieczami ......

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Pochwały: 1
Tytuł:
PostNapisane: Sob 02.10.2004, 12:27:30

Katany to jeszcze możliwe, ale przy długich mieczach pisało mi że broń sie nie nadaje do sztyletowania...

Kuniva
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód

PostNapisane: Sob 02.10.2004, 15:22:56

hm z tymi broniami którymi można sztyletować jest jakaś niekonsekwencja np. Valygar (tropiciela traktuje się chyba tak samo pod względem możliwości sztyletowania co złodzieja [pomijam mniejsze obrażenia]) mógł sztyletować Furią a nie mógł swoją rodową kataną... Jeśli się nie mylę to złodziej nie może korzystać z tarczy, więć IMO lepiej jest walczyć jedną bronią niż dwoma i czerpać premię do KP i trafienia krytycznego.

Saiya-jin
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

PostNapisane: Sob 02.10.2004, 16:17:17

Złodziej może chyba używać puklerzy.

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Sob 02.10.2004, 16:46:46

Kuniva napisał(a):
więć IMO lepiej jest walczyć jedną bronią niż dwoma i czerpać premię do KP i trafienia krytycznego.

Dla mnie to wszystko się równoważy, zalęży czy się strawia na atak, czy na obronę.

red13
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Sob 02.10.2004, 19:28:27

zlodziej moze sztyletowac dlugimi mieczami np Dzienna Gwiazda

Mystral
Rycerz zakonny
Rycerz zakonny

Tytuł:
PostNapisane: Nie 03.10.2004, 10:59:16

Troche bez sensu, bo jest gdzieś napiane wyraźnie, że nawjwiększa broń, którąmożna sztyletowaćto krótki miecz..... :? Jak już zdobędzie się złodziejem 20lvl to nieważne co może, a czego nie może nosić UAI i może biegaćnawet z Karsomirem :D
Githoniel, A! Eblereth...

red13
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Nie 03.10.2004, 13:08:18

Sztyletowac Karsomirem albo Crom Frajerem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Thunderforce
Miejscowy szaman
Miejscowy szaman

PostNapisane: Pon 18.10.2004, 23:29:33

re: up
sztyletowac mozna tymi broniami, ktore sa przypisane klasie lotrzyka za wyjatkiem broni miotajacych. Czyli jak najbardziej mozna wbic w plecki miecz krotki, dlugi, sztylet, katane czy przywalic kijem lub palka. Mozna wiec zapomniec o wielkich mieczach czy mlotkach bojowych.

Hmmm chcecie zlodzieja ... Sprobojcie mojego przepisu
Tworzycie Kensai i doprowadzacie go do arcymistrza w mieczach wielkich i kijach koniecznie czlowiek. Dobijasz do 30 poziomu inwestujac w Mlynca. Na 30 lev. wybierasz w karcie postaci 'dwuklasowosc' i wybierasz zlodzieja. Rozwijasz go do 31 poziomu inwestujac w kij , uzywanie dowolnych itemow i pulapki czasowe. Po osiagnieciu 31 postac zamienia sie w maszyne do zabijania, na codzien uzywajaca karsomira, a gdy przyjdzie sztyletowac dobywa kij tarana +6. Zbroja arcymistrza lub ludzka skora. Moim zdaniem nie mozna stworzyc lepszej postaci kensai/zlodziej jest niedopokonania. Z tego co pamietam sztyletuje zadajac 320 obrazen przy krytyku

Kinski
Wróżbita
Wróżbita

PostNapisane: Pon 25.10.2004, 00:30:57

Cytuj:
Teraz sie staram o Furie Niebios .... ale drugi poziom strzezonego budynku jest dla mnie za trodny (mam 11 level)

Ich przecież można zaraz po wyjściu z Lochów Irka skubnąć, trzeba się przejść do Ribalda jedynie po Pierścionek...
Cytuj:
ale to chyba gorzej jesli sie jest skrytobojca i sie ma dwa miecze

Zabójca może dać tylko po 1 * w daną broń i styl walki, więc będzie miał karę -6 do drugiej ręki, a to trochę dużo (z kryciem w cieniu spadnie do -2...). Co do używania tarczy to może, ale tylko puklerze (w IU jest jeden intresujący] i niektóre z modów. Jak ma UAI to może wszystkiego używać...
Najlepiej zdualować z wojem albo magiem. Zależy kim gramy, kensai jest jedną z najlepszych możliwości: Kai + cios w plecyx5 + Młyniec + Zabójstwo + Uderzenie krytyczne itp. = ok. standardowo 400 pkt.
Cytuj:
Jak już zdobędzie się złodziejem 20lvl

24
Cytuj:
chyba kazdym da sie w plery walnac

Nie każdym (sztylety, katany [oprócz katany rodowej Valygara], sejmitary, długie i krótkie miecze, Kij Tarana).
Cytuj:
Sztyletowac Karsomirem albo Crom Frajerem

Nie może... maczugami też nie...

Mikel
Alchemik
Alchemik

PostNapisane: Pon 25.10.2004, 17:18:15

A ja przez cały czas myślałem że sztyletować można tylko Sztyletami i krótkimi mieczami :oops:

Kinski
Wróżbita
Wróżbita

PostNapisane: Pon 25.10.2004, 23:15:19

W sumie co do maczug i kijów to jeszcze muszę sprawdzić... (zdualowany antypaladyn wwalił cios w plecy chyba większością broni..., coś jest nie tak)

Thunderforce
Miejscowy szaman
Miejscowy szaman

PostNapisane: Śro 27.10.2004, 09:07:41

Oczywiscie, ze mozna sztyletowac palkami. Spisuja sie w tej roli calkiem niezle- szczegolnie niektore modele ktore postram sie wypisac niedlugo.

Kinski
Wróżbita
Wróżbita

PostNapisane: Śro 27.10.2004, 20:30:01

Sprawdzałem i faktycznie można, tak to jest, jak się człowiek opiera na zapewnieniach innych, najlepiej sprawdzić samemu w praktyce.
Co do zabójcy, to mnożnik sztyletowania zmienia mu się po 17 i 21 poziomie (w sumie x7), czego nie uwzględnia opis.

Wojtex12
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód

PostNapisane: Sob 08.01.2005, 23:39:13

male pytanie... czy jakby zrobic mnisiowi duala na zlodzieja to moglby puknac w plecki z piesci??...

Feanor
Były Władca Twierdzy
Były Władca Twierdzy

PostNapisane: Sob 08.01.2005, 23:44:49

Nie.

Kinski
Wróżbita
Wróżbita

PostNapisane: Nie 09.01.2005, 09:18:28

Mnichów nie można dwuklasować...

Wi3czor
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Pon 28.01.2008, 21:41:20

Witam !
Jestem tutaj nowy, niedawno zacząłem grać znowu w Baldursy...
Kiedyś grałem w BG2, teraz jestem w 7 rozdziale w BG1, ale nie o tym mowa w tym topicku :)

Niedługo zacznę grać w BG2 i mam ochotę zacząć złodziejem - zabójcą i mam do was pytanie czy walcząc 1x1 przez sieć WYSOKOPOZIOMOWY złodziej ma szansę z WYSOKOPOZIOMOWYM magiem/wojownikiem ?? Mowa tutaj o 30-40lvl-ach z najlepszymi itemkami dla danej postaci...
Jak myślicie, czy zabójca ma szanse ich pokonać, czy jednak zatrzymanie czasu jest lepsze ponad wszystko ?

I drugie pytanko
katany + ?
W ogóle opłaca się 2 bronie czy lepiej 1 ?

dzięki bardzo za odpowiedź

wojjoo
Wieszcz
Wieszcz

Pochwały: 2
Tytuł:
PostNapisane: Wto 29.01.2008, 00:04:34

Zatrzymanie czasu ponad wszystko ;).
Z wojownikiem mając mikstury niewidzialności złodziej sobie poradzi. Bez tego może być ciężko, ale jest jeszcze zdolność Zabójstwo.

Co do broni - najlepiej dwie bronie, dla złodzieja polecam katany i sejmitary/krótki miecze.

hribsatan
Włóczykij
Włóczykij

PostNapisane: Wto 29.01.2008, 18:12:18

nurtuje mnie pewne pytanie...jak najlepiej rozdzielac punkty umiejetnosci zlodzieja tzn powyzej jakiej wartosci dodanie kolejnych punktów jest marnotrawstwem (np dajmy na to mając 100 pkt kradzieży kieszonkowej dalsze zwiekszanie jest nieoplacalne i lepiej zwiekszyc inna ceche) moze ktos sie na tym zna ? :)

wojjoo
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Wto 29.01.2008, 20:04:23

100 w otwieranie zamków i wykrywanie oraz zakładanie pułapek.
Na kradzież nigdy dużo nie dawałem, wystarczy 75.
Ciche chodzenie też do 100 no i reszta w krycie się w cieniu.

Ja tak zawsze robię.

Shar
Baron
Baron

Tytuł:
PostNapisane: Śro 30.01.2008, 00:04:50

No jak dla mnie najwiecej na pulapki i otwieranie zamkow,
potem krycie sie w cieniu,
ciche chodze i na koncu kradzez:>

Shar La'Fey

Arry
Alchemik
Alchemik

Pochwały: 3
Tytuł:
PostNapisane: Śro 30.01.2008, 21:30:22

To zależy, ale ja przeważnie nie pakuje w pułapki, jakos ich nie lubię.

Alaundo
Trubadur
Trubadur

Tytuł:
PostNapisane: Sob 02.02.2008, 14:46:48

Jest spora dziura (czasowa) w tym temacie i trochę głupio komentuje się posty z przed roku czy dwóch. :roll: Bez sensu jest inwestowanie innym złodziejem niż zawadiaka czy dwuklasowiec z wojownikiem w 2 bronie. Co przyjdzie z drugiej broni skoro z podstawowej nie będzie trafiał. Robiąc typowego killera tylko jedna broń. Częstsze trafienie krytyczne (z stylem walki jedną bronią = 10% szans) w połączeniu z sztyletowaniem jest podstawą sukcesu złodzieja. On nie ma za zadanie machać dwoma szabelkami jak Drizzt tylko zabić za 1 razem.
Grając zarówno Ken-sai/Złodziejem jak i Zabójcą/Wojownikiem większe dmg ze sztyletowania wyciąga ten drugi dzięki mnożnikowi x7. Co prawda ken-sai ma zwoje kai ale te trwa niezwykle krótko i nie da się (prawie) połączyć z innymi umiejętnościami bo zarówno kai jak i HLA za szybko się kończą.
Przez niektórych tak zachwalane Zabójstwo według mnie jest do dupy bo trwa tylko jedną rundę. Może przydać się złodziejom/wojownikom ale nie połączymy tego z Młyńcem bo też trwa krótko. Dla zwykłego złodzieja którym ciężko jest atakować szybciej niż 2 razy w rundzie jest zupełnie nieprzydatne. Lepiej łyknąć miksturę niewidzialności i ponownie sztyletować.
Jeśli chodzi o zdolności to w kradzież nie daję ani punktu, po prostu się nie opłaca tracić punkty żeby użyć jej może 3 razy w ciągu gry. Podstawa to krycie się w cieniu i ciche chodzenie, zamki i pułapki niezwykle przydatne ale wystarczy coś ok. 150 pkt. w każdą umiejętność. Wysoko rozwinięte wykrycie iluzji jest świetne bo likwiduje wszystkie iluzje i można "włączyć" za darmo w dowolnym momencie. Jednak zawsze pod ręką jest jakiś mag lub kapłan z prawdziwym widzeniem i trochę szkoda na to punktów umiejętności (których nigdy nie jest dość), ale działa fajnie.

wojjoo
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Sob 02.02.2008, 23:59:06

Cytuj:
Przez niektórych tak zachwalane Zabójstwo według mnie jest do dupy bo trwa tylko jedną rundę. Może przydać się złodziejom/wojownikom ale nie połączymy tego z Młyńcem bo też trwa krótko.

Pułapka czasowa + Zabójstwo to świetna sprawa. A złodziej/wojownik zada chyba w jednej rundzie więcej obrażeń używając Zabójstwa zamiast Młyńca (zależy ile ma ataków).

Cytuj:
Podstawa to krycie się w cieniu i ciche chodzenie, zamki i pułapki niezwykle przydatne ale wystarczy coś ok. 150 pkt. w każdą umiejętność.

Na zamki i pułapki wystarczy 100.

Cytuj:
Wysoko rozwinięte wykrycie iluzji jest świetne bo likwiduje wszystkie iluzje i można "włączyć" za darmo w dowolnym momencie.

Miałem na 200 i nic mi nie dawało :P . Myślałem, że to taka zdolność pasywna, używana automatycznie przez złodzieja cały czas.
Jak to się włącza, tak samo jak przeszukiwanie czy czo?

Villentretenmerth
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Pią 08.02.2008, 20:21:14

Do ilu punktów dobijać w otwieraniu zamków i wykrywaniu pułapek, aby bez problemu przejść SoA + ToB?

Wi3czor
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Pią 08.02.2008, 20:25:20

W SoA przy 120 nie miałem problemów

Luena
Mistrz cechowy
Mistrz cechowy

PostNapisane: Pią 08.02.2008, 21:34:15

Zastanawia mnie, czy użycie Zabójstwa przy Ataku Z cienia Zabójcą da mnożnik obrażeń x14.
I jeszcze jakby krytyka dał... ^^

Zaskocz swoich Simów prostotą i dzikością tej wyszukanej rzeźby! Nic nie zastąpi prawdziwego Głazu, który wygląda jak autentyk, w ich salonie.
Tylko teraz dostępna w trzech kolorach: Szarym, Szarym i Szarym!

Alaundo
Trubadur
Trubadur

Tytuł:
PostNapisane: Pią 08.02.2008, 22:50:25

Wydaje mi się, że raczej nie. Ale pomysł ciekawy i trzeba by wypróbować! :D

Luena
Mistrz cechowy
Mistrz cechowy

PostNapisane: Pią 08.02.2008, 23:29:12

x 28. Chyba zainstaluję BG2 na nowo. D: [Jak domodowałam, mnich zwykłym ciosem zadawał 38 dmg. Zwykłymi sposobami, bez kodów. Nie potrzebowałam. D: ] Ciekawe, czy teraz też zadziała.

Zaskocz swoich Simów prostotą i dzikością tej wyszukanej rzeźby! Nic nie zastąpi prawdziwego Głazu, który wygląda jak autentyk, w ich salonie.

Shar
Baron
Baron

Tytuł:
PostNapisane: Sob 23.02.2008, 12:49:03

Hehe:D

Ja zawsze zlodziejowi laduje albo luk, katane abo krotki miecz, ewentualnie sztylet i dobrze sie gra:D

Shar La'Fey

Interfector
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Nie 16.03.2008, 23:32:25

A ja wykreowałem swojego złodzieja na wzór głównego bohatera gry "Assassin's Creed". Imię takie samo, kolory ubrania bardzo podobne (bo mogłem zmienić tylko 2), walczy sztyletami i sejmitarem (nie potrafiłem rozpoznać broni Altaira :? ), no i oczywiście jest zabójcą :P.

Armagedon
Włóczykij
Włóczykij

PostNapisane: Pon 17.03.2008, 22:16:50

hmmm... a jak myślicie jak sprawowałby się złodziej z kijem tarana ?
złodziej/mag z kijaszkiem tarana który rzuca ulepszoną niewidzialność i wpycha taki kijek w rzyć = myśl bezcenna ^^

Interfector
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Wto 18.03.2008, 22:09:24

Eee... Mój złodziej nigdy nie walczył kijem ani żadną inną bronią która nie była łukiem/kuszą/jakimś, niekoniecznie krótkim, mieczem/sztyletem Więc pozwolisz że zapytam... Czy kijem można sztyletować?

Luena
Mistrz cechowy
Mistrz cechowy

PostNapisane: Wto 18.03.2008, 23:18:54

Chyba tylko kijem Tarana.

Shar
Baron
Baron

Tytuł:
PostNapisane: Śro 19.03.2008, 09:35:04

Eee... nie uzywalam jeszcze nigdy tego oO'

Shar La'Fey

Cannabis
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Nie 06.04.2008, 14:46:05

Interfector napisał(a):
walczy sztyletami i sejmitarem (nie potrafiłem rozpoznać broni Altaira :? ), no i oczywiście jest zabójcą :P.

IMO jedyny typ złodzieja, który może inwestować w walkę dwoma broniami to zawadiaka.

Zabójca jak sama nazwa wskazuje ma zabić jednym ciosem, a nie machać dwoma mieczykami :P

Cytuj:
Wysoko rozwinięte wykrycie iluzji jest świetne bo likwiduje wszystkie iluzje i można "włączyć" za darmo w dowolnym momencie

Racja ale równie dobrze można rzucić prawdziwe widzenie, już nie magiem czy kapłanem, a złodziejem ze zwoju, gdy będzie miał użycie dowolnego przedmiotu :) Więc ta umiejętność to IMO bezsens.
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero

Interfector
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Wto 29.04.2008, 17:55:21

No, taaak... Ale wiesz ja mam słabość do cheatów. Usunąłem sobie sporo biegłości i dodałem je gdzie indziej.
A jak walczysz samotną postacią to może sobie pomachać. "Szpon Wody" z modu item upgrade i wszystko co nie jest odporne na truciznę idze do piachu :P

greegarak
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Czw 27.08.2009, 19:04:42

Takie pytanko, bo nie mam obecnie dostępu do BgII.
czy można zadawać cios skrytobójczy(backstap z ang.) dwoma broniami, czy tylko podstawową wlicza w obrażenia?
dzieki jeśli może ktoś to sprawdzić

Yeslick
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Czw 27.08.2009, 19:21:34

Można dwoma, o ile w prawej ręcę jest odpowiednia broń (sztylet, krótki i długi miecz, sejmitar/wakizashi/ninja to, katana, maczuga, kij)

wojjoo
Wieszcz
Wieszcz

Tytuł:
PostNapisane: Czw 27.08.2009, 20:07:29

w obrażenia wlicza podstawową (tak mi się wydaje).

greegarak
Kmieć
Kmieć

PostNapisane: Czw 27.08.2009, 20:12:16

Jak nalicza obrażenia - mnożnik jednej broni plus mnożnik drugiej broni?. Czy sumuje obrażenia 2-ch broni a potem razy mnożniik?

Yeslick
Nadworny bard
Nadworny bard

Tytuł:
PostNapisane: Czw 27.08.2009, 20:34:45

Wydaje mi się, że mnożnik dotyczy tylko broni podstawowej... Czyli wyglądałoby to tak

pkt od broni (załóżmy, że długi miecz)

8 + umagicznienie + specjalizacja (gwiazdki) [broń podstawowa] X mnożnik + obrażenia (dana ilość w zależności od rodzaju broni + umagicznienie) + obrażenia od siły.

Mówiąc prościej - masz takiego załóżmy wojownika/złodzieja (siła 25) na 13 lvl z dwoma broniami - obie bronie to długie miecze +3 (założenie).

8 + 3 + 2(specjalizacja) x5 + 8 +3 + 14= 90

Nie zdziwiłbym się, gdybym się pomylił, ale chyba tak to wygląda.

Czyli
wojjoo napisał(a):
w obrażenia wlicza podstawową (tak mi się wydaje).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ] 

Reklama: