|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Silmoren
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 19:54:04 |
|
|
Jak obiecałem tak zrobiłem, rozpiska Dark Messiaha. Rozpoczynając rozpiskę posłużę się znaną Wam już kolorystyką: Czerwony – tekst nie jest zarezerwowany ani gotowy, czeka sobie, aż ktoś go przygarnie i napisze Żółty - tekst znajduje się na stronie, lecz wymaga poprawek Zielony - tekst kompletny, nie wymaga poprawek ----------------------------------------------------------------------------------- Ogólnie o grzeInformacje i opis – wiadomo, coś jak to. Recenzja - standardowy tekst, więcej pisać tu nie muszę, gdyż jest on na stronie Polonizacja - tekst o wszystkich smaczkach związanych z polonizacją gry. Chodzi o wychwycenie błędów i ogólną ocenę pracy polskich programistów PoradnikiMultiplayer:Opis umiejętności Multiplayer - dokładny opis wszystkich umiejętności z trybu multi, wraz z możliwym wykorzystaniem, możliwe ewentualne wypisanie przydatności podczas walki. Poradniki tworzenia klas postaci - odpowiednie poradniki, wskazujące graczom jak grać, by wygrywać: - Wojownik- Zabójca- Łucznik- Mag- KapłankaSingleplayer:Poradnik Singleplayer - czyli, zbiór wszystkiego, co powinien wiedzieć gracz DM, tak doświadczony, jak i zupełny żółtodziub. Porady tak odnośnie walki, wykonywania zadań (czyli głównie zadań), eksploracji ale także... zasady i rady odnośnie rozwoju i kierowania postacią. Opis umiejętności singleplayer - dokładny opis wszystkich umiejętności z gry single, wraz z możliwym wykorzystaniem, możliwe ewentualne wypisanie przydatności podczas gry Tipsy i kody - wszystkie cheaty (oczywiście uprzednio przetestowane) i ogólne porady szybko ułatwiające grę Solucja - dokładny opis przejścia całej gry, dla wygody tekst ten podzielimy na rozdziały z gry, będzie ich więc jedenaście: -Prolog-Rozdział 1: Bramy Stonehelm-Rozdział 2: Blask zimnego ostrza-Rozdział 3: Śladami nieboszczyka-Rozdział 4: Przez morze krwi-Rozdział 5: Pajęcza Świątynia-Rozdział 6: Ołtarz czaszki-Rozdział 7: Ogień we krwi-Rozdział 8: Dom z popiołów-Rozdział 9: Miasto w plomieniach-EpilogZadania główne - spis i opis wszystkich zadań, które trzeba wykonać aby ukończyć grę, opis wynagrodzenia (zwykle są to punkty umiejętności więc ilość tych punktów) Zadania poboczne - spis i opis wszystkich zadań opcjonalnych, których wykonania nie musimy się podjąć, wymagany też opis wynagrodzenia OpisyBestiariusz - tekst o wszystkich potworach i wrogach ze świata Ashan, którzy chcą nam przeszkodzić w wykonaniu zadania, jest to w miarę prosty tekst Ekwipunek:Mikstury - tekst o wszystkich miksturach wraz z opisem efektów po ich wypiciu i obrazkiem Przedmioty Questowe - jest ich kilka, lecz mimo to trzeba je wypisać i napisać po co one są i gdzie się je znajduje Inne - wszelkie inne przedmioty, jakie mogą nam wpaść do ekwipunku Kowalstwo - bardzo słabo rozwinięty pomysł, który jednak należałoby jakoś opisać Lista NPC - spis i opisy wszystkich NPC, którzy nam pomagają, bądź przeszkadzają Multiplayer - jest to swoista recenzja multiplayera Dark Messiaha, trzeba wypisać wszystko co ważne, tak jak w zwykłej recenzji Opis lokacji - opisy wszystkich lokacji, po których poruszamy się w grze, jest to liniowa produkcja, więc i tekst nie będzie zbytnio ciężki Zbrojownia:Pancerze - tekst o wszystkich szatach bądź zbrojach jakie występują w grze, ich właściwości, obrona, obrazek i miejsce odnalezienia Pierścienie - tekst o wszystkich pierścieniach jakie występują w grze, ich właściwości, obrazek i miejsce odnalezienia Tarcze - tekst o wszystkich tarczach z właściwościami, dawaną ochroną, obrazkiem i miejscem odnalezienia tych najpotężniejszych Miecz - tekst o wszystkich mieczach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych Kostury - tekst o wszystkich kosturach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych Sztylet - tekst o wszystkich sztyletach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych Łuki - tekst o wszystkich łukach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych Inne - tekst o wszystkich innych broniach, których nie można zakwalifikować do powyższych kategorii, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i ewentualne miejsce odnalezienia VariaBłędy - wszyscy poszukujemy gry idealnej, nie wiem czy takowa istnieje, ale Dark Messiah na pewno nią nie jest, trzeba wypisać wszelkie błędy i bugi Fabuła - dokładny tekst o fabule Dark Messiaha, opisanie zdarzeń i wszystkich faktów podanych w grze składających się na jej historię Silnik gry - nie za trudny tekst o silniczku graficznym i fizycznym, napędzającym Dark Messiaha niczym maszyna parowa 
_________________ "-Co Pan sądzi o zachodniej cywilizacji? - Myślę, że byłby to dobry pomysł..."
Mahatma Gandhi
Ostatnio edytowano Wto 08.09.2009, 15:50:40 przez Silmoren, łącznie edytowano 6 razy
|
|
|
| |
|
Bethezer
Agent
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 20:20:21 |
|
|
|
Wiesz... nie wiem, jak ty to sobie wyobrażasz, ale zacznijmy od tego, że: 1) Lista NPC'ów - po co? Tutaj nie ma większej interakcji 2) Opis lokacji - ? Co tutaj twoim zdaniem powinno się znaleźć (dokładnie) 3) Zrobiłbym po prostu Zadania - i tam podział na główne i poboczne 4) Kowalstwo - dodałbym to Zbrojowni - bo i tam tego jest miejsce 5) Rozdzieliłbym Poradnik na ten do trybu single player i tego do multi. Jest różnica, bo w single konkretne granie skrytobójcą, wojownikiem i magiem jest zupełnie inne niż w multiplayerze.
_________________ Jestem prawdziwym demonem. Służę i oddaję cześć Pajęczej Królowej. Królowej LOLth! W oczach Boga wszyscy jesteśmy winni... pytaniem jest jedynie czas oraz wymiar kary(...)- Jacek Piekara, "Sługa Boży"
|
|
|
| |
|
Silmoren
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 20:38:33 |
|
|
| Bethezer napisał(a): | | 1) Lista NPC'ów - po co? Tutaj nie ma większej interakcji |
Ale kilku NPC jest, a na Insi mamy taki niemiły zwyczaj wyczerpywania tematu do "ostatniej nitki". Zostaje | Bethezer napisał(a): | | 2) Opis lokacji - ? Co tutaj twoim zdaniem powinno się znaleźć (dokładnie) |
No nie wiem jak inaczej napisać "Opis lokacji"... Chodzi o tekst w którym autor przybliża czytelnikowi każdą z lokacji (Stonehelm, Wyspa Orków, Świątynia, Nar-Heresh itd) | Bethezer napisał(a): | | 3) Zrobiłbym po prostu Zadania - i tam podział na główne i poboczne |
Rozdzielenie na poboczne i główne daje więcej możliwości autorowi, który nie musi całości wrzucać za jednym razem, a może sobie rozdzielić sensownie pracę. Poza tym wiele innych gier tak ma podzieloną tę sekcję na stronie (tak, wiem że DM ma zadań niewiele i nie są one specjalnie lotne, ale mimo wszystko) | Bethezer napisał(a): | | 4) Kowalstwo - dodałbym to Zbrojowni - bo i tam tego jest miejsce |
Jasne, że kowal pracuje w zbrojowni, jednak tutaj tego schematu nie stosuj, Zbrojownia w tej rozpisce służy tylko do gromadzenia itemów stricte "for fight". Kowalstwo jako czynność w grze ląduje w Ogólnych | Bethezer napisał(a): | | 5) Rozdzieliłbym Poradnik na ten do trybu single player i tego do multi. Jest różnica, bo w single konkretne granie skrytobójcą, wojownikiem i magiem jest zupełnie inne niż w multiplayerze. |
Hmmm, miałem nadzieję, że autor przy tych tekstach napomni o taktyce i trikach zarówno do singla jak i multi. Być może źle się wysłowiłem, zaraz popoprawiam opisy
_________________ "-Co Pan sądzi o zachodniej cywilizacji? - Myślę, że byłby to dobry pomysł..."
Mahatma Gandhi
|
|
|
| |
|
Bethezer
Agent
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 20:54:14 |
|
|
Ale ile tych przedmiotów możesz wykuć? 2? Więc co o tym powiesz, szczególnie, że tutaj nawet nie ma kupców, którym mógłbyś sprzedać swój wyrób  ... Lepiej do dać do zbrojowni, bo tam to pasuje - wykujesz coś co jest tylko dla ciebie i jedynie ty możesz zrobić z tego użytek. Innego zastosowania nie ma. Tak, wyczerpywania do końca, ale gdy ma to sens - tutaj można by połączyć fabułę z postaciami - bo Non Player Character to ktoś, na kogo można wpłynąć, a tutaj - żadnej interakcji (drobne wyjątki, ale można o nich co najwyżej wspomnieć). Postacie mają znaczenie fabularne, ale żadnego, jeśli chodzi o czystą rozgrywkę. Co rozumiesz przez przybliża? Opis wszystkich tajnych przejść i ukrytych przedmiotów, czy np. jakieś "fabularne" zabarwienie tych lokacji? Dobrze, to teraz powiedz mi ile tych zadań pobocznych się naliczyłeś do tej pory? 3? Więc czy jest sens? Nie o to mi chodziło - ja bym to bardziej rozdzielił, tzn. zamiast tego wszystkiego stworzył Poradnik Singleplayer i Poradnik Multiplayer. Ew. później, gdzie indziej dodał jakiś tekst z "serii" "Jak stworzyć (...)" i konkretny rodzaj postaci.
_________________ Jestem prawdziwym demonem. Służę i oddaję cześć Pajęczej Królowej. Królowej LOLth! W oczach Boga wszyscy jesteśmy winni... pytaniem jest jedynie czas oraz wymiar kary(...)- Jacek Piekara, "Sługa Boży"
|
|
|
| |
|
Silmoren
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 21:02:25 |
|
|
| Bethezer napisał(a): | Ale ile tych przedmiotów możesz wykuć? 2? Więc co o tym powiesz, szczególnie, że tutaj nawet nie ma kupców, którym mógłbyś sprzedać swój wyrób ... Lepiej do dać do zbrojowni, bo tam to pasuje - wykujesz coś co jest tylko dla ciebie i jedynie ty możesz zrobić z tego użytek. Innego zastosowania nie ma. |
No nie ma, ale w tekście chodzi o samo wykuwanie, opis krok po kroku (nawet dla największych idiotów) jak wykuć broń, jakie bronie można wykuć (nawet jeśli są tylko dwie), co jest potrzebne i gdzie znajdują się te kuźnie. Zostaje w Ogólnych | Bethezer napisał(a): | | Tak, wyczerpywania do końca, ale gdy ma to sens - tutaj można by połączyć fabułę z postaciami - bo Non Player Character to ktoś, na kogo można wpłynąć, a tutaj - żadnej interakcji (drobne wyjątki, ale można o nich co najwyżej wspomnieć). Postacie mają znaczenie fabularne, ale żadnego, jeśli chodzi o czystą rozgrywkę. |
No i o to chodzi, opisanie kim te postaci są, co znaczą dla fabuły itd. Ten dział bez takiego tekstu nie ruszy. A samych postaci też troche będzie (Sareth, Leanna, Xana, Phenring, Menelag, Arantir, Aratrok itd.) | Bethezer napisał(a): | | Co rozumiesz przez przybliża? Opis wszystkich tajnych przejść i ukrytych przedmiotów, czy np. jakieś "fabularne" zabarwienie tych lokacji? |
Tak, czym jest lokacja, po której porusza się gracz, miło byłoby zobaczyć spis wszystkich sekretnych miejsc na niej, także miło byłoby zobaczyć jakieś informacje zupełnie spoza gry | Bethezer napisał(a): | | Dobrze, to teraz powiedz mi ile tych zadań pobocznych się naliczyłeś do tej pory? 3? Więc czy jest sens? |
Nie przesadzaj znowu. Nie jest ich dużo, ale podział wydaje się sensowny | Bethezer napisał(a): | | Nie o to mi chodziło - ja bym to bardziej rozdzielił, tzn. zamiast tego wszystkiego stworzył Poradnik Singleplayer i Poradnik Multiplayer. Ew. później, gdzie indziej dodał jakiś tekst z "serii" "Jak stworzyć (...)" i konkretny rodzaj postaci. |
Ma to sens, zaraz zmienię
Mahatma Gandhi
|
|
|
| |
|
Bethezer
Agent
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 21:23:50 |
|
|
Widzę, że cię nie przekonam... Dalej uważam, że z racji tego, że wykuwasz broń Kowalstwo powinno znaleźć się w Zbrojowni... Nie wykuwasz niczego związanego z grą, fabułą, jakąkolwiek postacią itp., więc czemu nie dać to do macierzystego tematu? To, że robi się broń, nie zmienia faktu, że broń. Więc połącz to. Zrób np. Świat ery Mrocznego Mesjasza. I tam będzie wszystko ładnie wypisane, co się działo (czyli informację od Xany i "Wielkiego Ojca"), to co się dzieje (Nekromanci oraz nasze własne działania), postacie biorące udział w tych wydarzeniach (hmm... chyba nie tylko ja przesadzam - ile byłbyś w stanie napisać o Aratrok'u? Phenring, Menelag, Arantir, rozumiem. Leanna, Xana, również. Sareth jako spoiwo, jakoś przejdzie. "Wielki Ojciec". Ale Aratrok? Może teraz ja przesadzam, ale w takim razie każdą postać, jakiej zostało nadane imię trzeba by wymieniać... Duncan na ten przykład). Informacje spoza gry? Czyli? Ja bym i tak zrobił z tego po prostu "Zadania". Ale od biedy mogę się na to zgodzić. Mówisz, że poprawisz, ale zmian nie widzę  . Więc, jeśli pozwolisz, przedstawię ci, jak ja to widzę: Poradnik Singleplayer - czyli wszystko, co może przydać młodemu poszukiwaczowi przygód. Informacje, jak walczyć, jak wykonywać zadania i jak przeżyć, by ostatecznie spełnić swoje przeznaczenie. Poradnik Multiplayer - czyli zbiór porad dla początkującego żołnierza. I w nich zostawiłbym informacje i porady odnośnie "klas" - "wojownik w pigułce" nie będzie mieć zastosowania dla multi (bo to są różnice). Ew. oddzielny dział jedynie dla klas multi. Demon takze podchodzi jedynie pod single. BTW: Moglibyśmy się tutaj podzielić, kto co zrobi  .
|
|
|
| |
|
Oceansoul
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 21:25:13 |
|
|
| Cytuj: | BTW: Moglibyśmy się tutaj podzielić, kto co zrobi . |
Chyba to nie tak działa  . Chcesz coś napisać - rezerwujesz tekst i już.
_________________ "You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain"
oceansoul.byethost22.com - czyli świat według Oci. Niezależny Blog Graczy - czyli inne spojrzenie na gry.
|
|
|
| |
|
Bethezer
Agent
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 21:26:56 |
|
|
|
Tak, ale po co robić wyścig szczurów? Ktoś może czymś zająć, w tym czasie ktoś innym czymś innym. I w ten sposób działamy bardziej efektywnie.
|
|
|
| |
|
Silmoren
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 21:39:14 |
|
|
| Bethezer napisał(a): | | Widzę, że cię nie przekonam... Dalej uważam, że z racji tego, że wykuwasz broń Kowalstwo powinno znaleźć się w Zbrojowni... Nie wykuwasz niczego związanego z grą, fabułą, jakąkolwiek postacią itp., więc czemu nie dać to do macierzystego tematu? To, że robi się broń, nie zmienia faktu, że broń. |
Chodzi o samo słowo "wykuwanie". Czynność, a nie "broń" przedmiot do walki. | Bethezer napisał(a): | | Więc połącz to. Zrób np. Świat ery Mrocznego Mesjasza. I tam będzie wszystko ładnie wypisane, co się działo (czyli informację od Xany i "Wielkiego Ojca"), to co się dzieje (Nekromanci oraz nasze własne działania), postacie biorące udział w tych wydarzeniach (hmm... chyba nie tylko ja przesadzam - ile byłbyś w stanie napisać o Aratrok'u? Phenring, Menelag, Arantir, rozumiem. Leanna, Xana, również. Sareth jako spoiwo, jakoś przejdzie. "Wielki Ojciec". Ale Aratrok? Może teraz ja przesadzam, ale w takim razie każdą postać, jakiej zostało nadane imię trzeba by wymieniać... Duncan na ten przykład). |
Przestań myśleć jak stary wyjadacz DM, a zacznij myśleć jak noob, który pierwszy raz widzi tę grę. Wchodzisz na dział DM na stronie i widzisz jakiś artykuł "Świat ery Mrocznego Mesjasza", w którym jest wszystko. A teraz wchodzisz na dział DM, w którym po kolei, jeden pod drugim jest tekst: "Spis NPC", "Lokacje" itd. Chyba nie muszę dalej tłumaczyć, że jako początkujący, nic nie wiedzący o produkcji gracz znacznie łatwiej jest Ci się znaleźć w drugiej sytuacji. A co do samych NPC, to oczywiście, że nie opisujemy każdego chłopka-roztropka z własnym imieniem (wspomniany Duncan, czy taki Percival), ale postaci, które mają jakieś większe znaczenie dla fabuły i aktywnie, lub pośrednio ("Wielki tatuś", "Święta mamusia") uczestniczą w grze. A fakt, że o niektórych nie można za wiele napisać, nic nie zmienia. | Bethezer napisał(a): | Mówisz, że poprawisz, ale zmian nie widzę . Więc, jeśli pozwolisz, przedstawię ci, jak ja to widzę: Poradnik Singleplayer - czyli wszystko, co może przydać młodemu poszukiwaczowi przygód. Informacje, jak walczyć, jak wykonywać zadania i jak przeżyć, by ostatecznie spełnić swoje przeznaczenie. Poradnik Multiplayer - czyli zbiór porad dla początkującego żołnierza. I w nich zostawiłbym informacje i porady odnośnie "klas" - "wojownik w pigułce" nie będzie mieć zastosowania dla multi (bo to są różnice). Ew. oddzielny dział jedynie dla klas multi. Demon takze podchodzi jedynie pod single. |
Zacząłem się w tej wizji gubić. To może inaczej, jeśli masz wizję tego działu "Poradnik", to napisz go w całości, a ja go ewentualnie wkleję zamiast aktualnego. | Bethezer napisał(a): | BTW: Moglibyśmy się tutaj podzielić, kto co zrobi . |
Bardzo chętnie, ale musimy postępować zgodnie z zasadami rezerwacji na Insi.
Mahatma Gandhi
|
|
|
| |
|
Bethezer
Agent
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 22:31:40 |
|
|
No i o tym mówię - wykuwanie. Ale dobra, poddaję się ;P. No, użyłem zbyt poetyckiego określenia, ale Fabuła (czyli historia) oraz postacie powinny być w jednym temacie. Można by to nazwać jakkolwiek. "Spis NPC" da do zrozumienia, że coś z nimi robisz. A pomijając zaatakowanie ich (co zakończy grę), nic z nimi nie robisz, więc podchodzą bardziej pod fabułę. Nie jestem "starym wyjadaczem", a to, że tekst ma być przystępny nie oznacza, że nie ma być specjalistyczny. Twierdzę odwiedzają nie tylko noob'y (jak to określiłeś), ale (i myślę, że nawet bardziej) osoby jednak z jakimś doświadczeniem. Dobrze, więc tak - widzę, że zarezerwowałeś już Solucję i Opis umiejętności w singlu. Ja spróbuję się zająć się Bestiariuszem, Poradnikiem Single i ew. częścią ekwipunku (ale zanim dam tekst, prawdopodobnie najpierw będę się wszystkich dopytywał, czy wszystko już wymieniłem  ). mógłbym też przygotować Kowalstwo, bo tego nie będzie dużo, a staram się szukać wszędzie. Moja Wizja (XD...): Poradnik: Poradnik Singleplayer: czyli, jak to już powiedziałem, zbiór wszystkiego, co powinien wiedzieć gracz DM, tak doświadczony, jak i zupełny żółtodziub. Porady tak odnośnie walki, wykonywania zadań (czyli głównie zadań), eksploracji ale także... zasady i rady odnośnie rozwoju i kierowania postacią. Poradnik Multiplayer: tutaj widziałbym zbiór ogólnych zasad gry w multiplayer, opis map, zasad gry itp. I teraz: Poradnik Wojownika: odnoszący się jedynie do multiplayer'a. Czyli w co inwestować, jak grać, jakie grupy tworzyć, czy warto biegać solo itp. I tak do każdej klasy, bo ich jest więcej przecież, prawda?
|
|
|
| |
|
Silmoren
Czarnoksiężnik
|
|
Tytuł:
Napisane: Pon 07.09.2009, 22:34:13 |
|
|
| Bethezer napisał(a): | | No, użyłem zbyt poetyckiego określenia, ale Fabuła (czyli historia) oraz postacie powinny być w jednym temacie. Można by to nazwać jakkolwiek. "Spis NPC" da do zrozumienia, że coś z nimi robisz. A pomijając zaatakowanie ich (co zakończy grę), nic z nimi nie robisz, więc podchodzą bardziej pod fabułę. Nie jestem "starym wyjadaczem", a to, że tekst ma być przystępny nie oznacza, że nie ma być specjalistyczny. Twierdzę odwiedzają nie tylko noob'y (jak to określiłeś), ale (i myślę, że nawet bardziej) osoby jednak z jakimś doświadczeniem. |