Witaj

·  Zarejestruj
 ·  Zaloguj 

• Zaloguj
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Pochwały: 1
Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 19:54:04

Jak obiecałem tak zrobiłem, rozpiska Dark Messiaha. Rozpoczynając rozpiskę posłużę się znaną Wam już kolorystyką:

Czerwony – tekst nie jest zarezerwowany ani gotowy, czeka sobie, aż ktoś go przygarnie i napisze

Żółty - tekst znajduje się na stronie, lecz wymaga poprawek

Zielony - tekst kompletny, nie wymaga poprawek

-----------------------------------------------------------------------------------

Ogólnie o grze

Informacje i opis – wiadomo, coś jak to.
Recenzja - standardowy tekst, więcej pisać tu nie muszę, gdyż jest on na stronie
Polonizacja - tekst o wszystkich smaczkach związanych z polonizacją gry. Chodzi o wychwycenie błędów i ogólną ocenę pracy polskich programistów

Poradniki

Multiplayer:
Opis umiejętności Multiplayer - dokładny opis wszystkich umiejętności z trybu multi, wraz z możliwym wykorzystaniem, możliwe ewentualne wypisanie przydatności podczas walki.

Poradniki tworzenia klas postaci - odpowiednie poradniki, wskazujące graczom jak grać, by wygrywać:
- Wojownik
- Zabójca
- Łucznik
- Mag
- Kapłanka

Singleplayer:
Poradnik Singleplayer - czyli, zbiór wszystkiego, co powinien wiedzieć gracz DM, tak doświadczony, jak i zupełny żółtodziub. Porady tak odnośnie walki, wykonywania zadań (czyli głównie zadań), eksploracji ale także... zasady i rady odnośnie rozwoju i kierowania postacią.
Opis umiejętności singleplayer - dokładny opis wszystkich umiejętności z gry single, wraz z możliwym wykorzystaniem, możliwe ewentualne wypisanie przydatności podczas gry
Tipsy i kody - wszystkie cheaty (oczywiście uprzednio przetestowane) i ogólne porady szybko ułatwiające grę

Solucja - dokładny opis przejścia całej gry, dla wygody tekst ten podzielimy na rozdziały z gry, będzie ich więc jedenaście:

-Prolog
-Rozdział 1: Bramy Stonehelm
-Rozdział 2: Blask zimnego ostrza
-Rozdział 3: Śladami nieboszczyka
-Rozdział 4: Przez morze krwi
-Rozdział 5: Pajęcza Świątynia
-Rozdział 6: Ołtarz czaszki
-Rozdział 7: Ogień we krwi
-Rozdział 8: Dom z popiołów
-Rozdział 9: Miasto w plomieniach
-Epilog

Zadania główne - spis i opis wszystkich zadań, które trzeba wykonać aby ukończyć grę, opis wynagrodzenia (zwykle są to punkty umiejętności więc ilość tych punktów)
Zadania poboczne - spis i opis wszystkich zadań opcjonalnych, których wykonania nie musimy się podjąć, wymagany też opis wynagrodzenia

Opisy

Bestiariusz - tekst o wszystkich potworach i wrogach ze świata Ashan, którzy chcą nam przeszkodzić w wykonaniu zadania, jest to w miarę prosty tekst

Ekwipunek:
Mikstury - tekst o wszystkich miksturach wraz z opisem efektów po ich wypiciu i obrazkiem
Przedmioty Questowe - jest ich kilka, lecz mimo to trzeba je wypisać i napisać po co one są i gdzie się je znajduje
Inne - wszelkie inne przedmioty, jakie mogą nam wpaść do ekwipunku

Kowalstwo - bardzo słabo rozwinięty pomysł, który jednak należałoby jakoś opisać
Lista NPC - spis i opisy wszystkich NPC, którzy nam pomagają, bądź przeszkadzają
Multiplayer - jest to swoista recenzja multiplayera Dark Messiaha, trzeba wypisać wszystko co ważne, tak jak w zwykłej recenzji
Opis lokacji - opisy wszystkich lokacji, po których poruszamy się w grze, jest to liniowa produkcja, więc i tekst nie będzie zbytnio ciężki

Zbrojownia:
Pancerze - tekst o wszystkich szatach bądź zbrojach jakie występują w grze, ich właściwości, obrona, obrazek i miejsce odnalezienia
Pierścienie - tekst o wszystkich pierścieniach jakie występują w grze, ich właściwości, obrazek i miejsce odnalezienia
Tarcze - tekst o wszystkich tarczach z właściwościami, dawaną ochroną, obrazkiem i miejscem odnalezienia tych najpotężniejszych
Miecz - tekst o wszystkich mieczach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych
Kostury - tekst o wszystkich kosturach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych
Sztylet - tekst o wszystkich sztyletach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych
Łuki - tekst o wszystkich łukach, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i miejsce odnalezienia tych najpotężniejszych
Inne - tekst o wszystkich innych broniach, których nie można zakwalifikować do powyższych kategorii, ich właściwości, zadawane obrażenia, obrazek i ewentualne miejsce odnalezienia

Varia

Błędy - wszyscy poszukujemy gry idealnej, nie wiem czy takowa istnieje, ale Dark Messiah na pewno nią nie jest, trzeba wypisać wszelkie błędy i bugi
Fabuła - dokładny tekst o fabule Dark Messiaha, opisanie zdarzeń i wszystkich faktów podanych w grze składających się na jej historię
Silnik gry - nie za trudny tekst o silniczku graficznym i fizycznym, napędzającym Dark Messiaha niczym maszyna parowa ;-)

Mahatma Gandhi

Ostatnio edytowano Wto 08.09.2009, 15:50:40 przez Silmoren, łącznie edytowano 6 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  
Bethezer
Agent
Agent

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 20:20:21

Wiesz... nie wiem, jak ty to sobie wyobrażasz, ale zacznijmy od tego, że:
1) Lista NPC'ów - po co? Tutaj nie ma większej interakcji
2) Opis lokacji - ? Co tutaj twoim zdaniem powinno się znaleźć (dokładnie)
3) Zrobiłbym po prostu Zadania - i tam podział na główne i poboczne
4) Kowalstwo - dodałbym to Zbrojowni - bo i tam tego jest miejsce
5) Rozdzieliłbym Poradnik na ten do trybu single player i tego do multi. Jest różnica, bo w single konkretne granie skrytobójcą, wojownikiem i magiem jest zupełnie inne niż w multiplayerze.

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 20:38:33

Bethezer napisał(a):
1) Lista NPC'ów - po co? Tutaj nie ma większej interakcji

Ale kilku NPC jest, a na Insi mamy taki niemiły zwyczaj wyczerpywania tematu do "ostatniej nitki". Zostaje
Bethezer napisał(a):
2) Opis lokacji - ? Co tutaj twoim zdaniem powinno się znaleźć (dokładnie)

No nie wiem jak inaczej napisać "Opis lokacji"... Chodzi o tekst w którym autor przybliża czytelnikowi każdą z lokacji (Stonehelm, Wyspa Orków, Świątynia, Nar-Heresh itd)
Bethezer napisał(a):
3) Zrobiłbym po prostu Zadania - i tam podział na główne i poboczne

Rozdzielenie na poboczne i główne daje więcej możliwości autorowi, który nie musi całości wrzucać za jednym razem, a może sobie rozdzielić sensownie pracę. Poza tym wiele innych gier tak ma podzieloną tę sekcję na stronie (tak, wiem że DM ma zadań niewiele i nie są one specjalnie lotne, ale mimo wszystko)
Bethezer napisał(a):
4) Kowalstwo - dodałbym to Zbrojowni - bo i tam tego jest miejsce

Jasne, że kowal pracuje w zbrojowni, jednak tutaj tego schematu nie stosuj, Zbrojownia w tej rozpisce służy tylko do gromadzenia itemów stricte "for fight". Kowalstwo jako czynność w grze ląduje w Ogólnych
Bethezer napisał(a):
5) Rozdzieliłbym Poradnik na ten do trybu single player i tego do multi. Jest różnica, bo w single konkretne granie skrytobójcą, wojownikiem i magiem jest zupełnie inne niż w multiplayerze.

Hmmm, miałem nadzieję, że autor przy tych tekstach napomni o taktyce i trikach zarówno do singla jak i multi. Być może źle się wysłowiłem, zaraz popoprawiam opisy

Mahatma Gandhi

Bethezer
Agent
Agent

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 20:54:14

Ale ile tych przedmiotów możesz wykuć? 2? Więc co o tym powiesz, szczególnie, że tutaj nawet nie ma kupców, którym mógłbyś sprzedać swój wyrób :P... Lepiej do dać do zbrojowni, bo tam to pasuje - wykujesz coś co jest tylko dla ciebie i jedynie ty możesz zrobić z tego użytek. Innego zastosowania nie ma.
Tak, wyczerpywania do końca, ale gdy ma to sens - tutaj można by połączyć fabułę z postaciami - bo Non Player Character to ktoś, na kogo można wpłynąć, a tutaj - żadnej interakcji (drobne wyjątki, ale można o nich co najwyżej wspomnieć). Postacie mają znaczenie fabularne, ale żadnego, jeśli chodzi o czystą rozgrywkę.
Co rozumiesz przez przybliża? Opis wszystkich tajnych przejść i ukrytych przedmiotów, czy np. jakieś "fabularne" zabarwienie tych lokacji?
Dobrze, to teraz powiedz mi ile tych zadań pobocznych się naliczyłeś do tej pory? 3? Więc czy jest sens?
Nie o to mi chodziło - ja bym to bardziej rozdzielił, tzn. zamiast tego wszystkiego stworzył Poradnik Singleplayer i Poradnik Multiplayer. Ew. później, gdzie indziej dodał jakiś tekst z "serii" "Jak stworzyć (...)" i konkretny rodzaj postaci.

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 21:02:25

Bethezer napisał(a):
Ale ile tych przedmiotów możesz wykuć? 2? Więc co o tym powiesz, szczególnie, że tutaj nawet nie ma kupców, którym mógłbyś sprzedać swój wyrób :P... Lepiej do dać do zbrojowni, bo tam to pasuje - wykujesz coś co jest tylko dla ciebie i jedynie ty możesz zrobić z tego użytek. Innego zastosowania nie ma.

No nie ma, ale w tekście chodzi o samo wykuwanie, opis krok po kroku (nawet dla największych idiotów) jak wykuć broń, jakie bronie można wykuć (nawet jeśli są tylko dwie), co jest potrzebne i gdzie znajdują się te kuźnie. Zostaje w Ogólnych
Bethezer napisał(a):
Tak, wyczerpywania do końca, ale gdy ma to sens - tutaj można by połączyć fabułę z postaciami - bo Non Player Character to ktoś, na kogo można wpłynąć, a tutaj - żadnej interakcji (drobne wyjątki, ale można o nich co najwyżej wspomnieć). Postacie mają znaczenie fabularne, ale żadnego, jeśli chodzi o czystą rozgrywkę.

No i o to chodzi, opisanie kim te postaci są, co znaczą dla fabuły itd. Ten dział bez takiego tekstu nie ruszy. A samych postaci też troche będzie (Sareth, Leanna, Xana, Phenring, Menelag, Arantir, Aratrok itd.)
Bethezer napisał(a):
Co rozumiesz przez przybliża? Opis wszystkich tajnych przejść i ukrytych przedmiotów, czy np. jakieś "fabularne" zabarwienie tych lokacji?

Tak, czym jest lokacja, po której porusza się gracz, miło byłoby zobaczyć spis wszystkich sekretnych miejsc na niej, także miło byłoby zobaczyć jakieś informacje zupełnie spoza gry
Bethezer napisał(a):
Dobrze, to teraz powiedz mi ile tych zadań pobocznych się naliczyłeś do tej pory? 3? Więc czy jest sens?

Nie przesadzaj znowu. Nie jest ich dużo, ale podział wydaje się sensowny
Bethezer napisał(a):
Nie o to mi chodziło - ja bym to bardziej rozdzielił, tzn. zamiast tego wszystkiego stworzył Poradnik Singleplayer i Poradnik Multiplayer. Ew. później, gdzie indziej dodał jakiś tekst z "serii" "Jak stworzyć (...)" i konkretny rodzaj postaci.

Ma to sens, zaraz zmienię

Mahatma Gandhi

Bethezer
Agent
Agent

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 21:23:50

Widzę, że cię nie przekonam... Dalej uważam, że z racji tego, że wykuwasz broń Kowalstwo powinno znaleźć się w Zbrojowni... Nie wykuwasz niczego związanego z grą, fabułą, jakąkolwiek postacią itp., więc czemu nie dać to do macierzystego tematu? To, że robi się broń, nie zmienia faktu, że broń.
Więc połącz to. Zrób np. Świat ery Mrocznego Mesjasza. I tam będzie wszystko ładnie wypisane, co się działo (czyli informację od Xany i "Wielkiego Ojca"), to co się dzieje (Nekromanci oraz nasze własne działania), postacie biorące udział w tych wydarzeniach (hmm... chyba nie tylko ja przesadzam - ile byłbyś w stanie napisać o Aratrok'u? Phenring, Menelag, Arantir, rozumiem. Leanna, Xana, również. Sareth jako spoiwo, jakoś przejdzie. "Wielki Ojciec". Ale Aratrok? Może teraz ja przesadzam, ale w takim razie każdą postać, jakiej zostało nadane imię trzeba by wymieniać... Duncan na ten przykład).
Informacje spoza gry? Czyli?
Ja bym i tak zrobił z tego po prostu "Zadania". Ale od biedy mogę się na to zgodzić.
Mówisz, że poprawisz, ale zmian nie widzę :P. Więc, jeśli pozwolisz, przedstawię ci, jak ja to widzę:
Poradnik Singleplayer - czyli wszystko, co może przydać młodemu poszukiwaczowi przygód. Informacje, jak walczyć, jak wykonywać zadania i jak przeżyć, by ostatecznie spełnić swoje przeznaczenie.
Poradnik Multiplayer - czyli zbiór porad dla początkującego żołnierza.
I w nich zostawiłbym informacje i porady odnośnie "klas" - "wojownik w pigułce" nie będzie mieć zastosowania dla multi (bo to są różnice). Ew. oddzielny dział jedynie dla klas multi.
Demon takze podchodzi jedynie pod single.

BTW: Moglibyśmy się tutaj podzielić, kto co zrobi ;).

Oceansoul
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 21:25:13

Cytuj:

Chyba to nie tak działa :P. Chcesz coś napisać - rezerwujesz tekst i już.

oceansoul.byethost22.com - czyli świat według Oci.
Niezależny Blog Graczy - czyli inne spojrzenie na gry.

Bethezer
Agent
Agent

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 21:26:56

Tak, ale po co robić wyścig szczurów? Ktoś może czymś zająć, w tym czasie ktoś innym czymś innym. I w ten sposób działamy bardziej efektywnie.

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 21:39:14

Bethezer napisał(a):
Widzę, że cię nie przekonam... Dalej uważam, że z racji tego, że wykuwasz broń Kowalstwo powinno znaleźć się w Zbrojowni... Nie wykuwasz niczego związanego z grą, fabułą, jakąkolwiek postacią itp., więc czemu nie dać to do macierzystego tematu? To, że robi się broń, nie zmienia faktu, że broń.

Chodzi o samo słowo "wykuwanie". Czynność, a nie "broń" przedmiot do walki.
Bethezer napisał(a):
Więc połącz to. Zrób np. Świat ery Mrocznego Mesjasza. I tam będzie wszystko ładnie wypisane, co się działo (czyli informację od Xany i "Wielkiego Ojca"), to co się dzieje (Nekromanci oraz nasze własne działania), postacie biorące udział w tych wydarzeniach (hmm... chyba nie tylko ja przesadzam - ile byłbyś w stanie napisać o Aratrok'u? Phenring, Menelag, Arantir, rozumiem. Leanna, Xana, również. Sareth jako spoiwo, jakoś przejdzie. "Wielki Ojciec". Ale Aratrok? Może teraz ja przesadzam, ale w takim razie każdą postać, jakiej zostało nadane imię trzeba by wymieniać... Duncan na ten przykład).

Przestań myśleć jak stary wyjadacz DM, a zacznij myśleć jak noob, który pierwszy raz widzi tę grę. Wchodzisz na dział DM na stronie i widzisz jakiś artykuł "Świat ery Mrocznego Mesjasza", w którym jest wszystko. A teraz wchodzisz na dział DM, w którym po kolei, jeden pod drugim jest tekst: "Spis NPC", "Lokacje" itd. Chyba nie muszę dalej tłumaczyć, że jako początkujący, nic nie wiedzący o produkcji gracz znacznie łatwiej jest Ci się znaleźć w drugiej sytuacji. A co do samych NPC, to oczywiście, że nie opisujemy każdego chłopka-roztropka z własnym imieniem (wspomniany Duncan, czy taki Percival), ale postaci, które mają jakieś większe znaczenie dla fabuły i aktywnie, lub pośrednio ("Wielki tatuś", "Święta mamusia") uczestniczą w grze. A fakt, że o niektórych nie można za wiele napisać, nic nie zmienia.
Bethezer napisał(a):
Mówisz, że poprawisz, ale zmian nie widzę :P. Więc, jeśli pozwolisz, przedstawię ci, jak ja to widzę:
Poradnik Singleplayer - czyli wszystko, co może przydać młodemu poszukiwaczowi przygód. Informacje, jak walczyć, jak wykonywać zadania i jak przeżyć, by ostatecznie spełnić swoje przeznaczenie.
Poradnik Multiplayer - czyli zbiór porad dla początkującego żołnierza.
I w nich zostawiłbym informacje i porady odnośnie "klas" - "wojownik w pigułce" nie będzie mieć zastosowania dla multi (bo to są różnice). Ew. oddzielny dział jedynie dla klas multi.
Demon takze podchodzi jedynie pod single.

Zacząłem się w tej wizji gubić. To może inaczej, jeśli masz wizję tego działu "Poradnik", to napisz go w całości, a ja go ewentualnie wkleję zamiast aktualnego.
Bethezer napisał(a):

Bardzo chętnie, ale musimy postępować zgodnie z zasadami rezerwacji na Insi.

Mahatma Gandhi

Bethezer
Agent
Agent

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 22:31:40

No i o tym mówię - wykuwanie. Ale dobra, poddaję się ;P.
No, użyłem zbyt poetyckiego określenia, ale Fabuła (czyli historia) oraz postacie powinny być w jednym temacie. Można by to nazwać jakkolwiek. "Spis NPC" da do zrozumienia, że coś z nimi robisz. A pomijając zaatakowanie ich (co zakończy grę), nic z nimi nie robisz, więc podchodzą bardziej pod fabułę. Nie jestem "starym wyjadaczem", a to, że tekst ma być przystępny nie oznacza, że nie ma być specjalistyczny. Twierdzę odwiedzają nie tylko noob'y (jak to określiłeś), ale (i myślę, że nawet bardziej) osoby jednak z jakimś doświadczeniem.

Dobrze, więc tak - widzę, że zarezerwowałeś już Solucję i Opis umiejętności w singlu. Ja spróbuję się zająć się Bestiariuszem, Poradnikiem Single i ew. częścią ekwipunku (ale zanim dam tekst, prawdopodobnie najpierw będę się wszystkich dopytywał, czy wszystko już wymieniłem ;)). mógłbym też przygotować Kowalstwo, bo tego nie będzie dużo, a staram się szukać wszędzie.

Moja Wizja (XD...):

Poradnik:
Poradnik Singleplayer: czyli, jak to już powiedziałem, zbiór wszystkiego, co powinien wiedzieć gracz DM, tak doświadczony, jak i zupełny żółtodziub. Porady tak odnośnie walki, wykonywania zadań (czyli głównie zadań), eksploracji ale także... zasady i rady odnośnie rozwoju i kierowania postacią.
Poradnik Multiplayer: tutaj widziałbym zbiór ogólnych zasad gry w multiplayer, opis map, zasad gry itp.
I teraz:
Poradnik Wojownika: odnoszący się jedynie do multiplayer'a. Czyli w co inwestować, jak grać, jakie grupy tworzyć, czy warto biegać solo itp.
I tak do każdej klasy, bo ich jest więcej przecież, prawda?

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pon 07.09.2009, 22:34:13

Bethezer napisał(a):
No, użyłem zbyt poetyckiego określenia, ale Fabuła (czyli historia) oraz postacie powinny być w jednym temacie. Można by to nazwać jakkolwiek. "Spis NPC" da do zrozumienia, że coś z nimi robisz. A pomijając zaatakowanie ich (co zakończy grę), nic z nimi nie robisz, więc podchodzą bardziej pod fabułę. Nie jestem "starym wyjadaczem", a to, że tekst ma być przystępny nie oznacza, że nie ma być specjalistyczny. Twierdzę odwiedzają nie tylko noob'y (jak to określiłeś), ale (i myślę, że nawet bardziej) osoby jednak z jakimś doświadczeniem.