Witaj

·  Zarejestruj
 ·  Zaloguj 

• Zaloguj
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Pochwały: 1
Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 16:45:30

Ehh, no i przyszła kolej na mnie ^^' Przejrzałem dostępne tematy maturalne i wybrałem grupkę takich, moim zdaniem, najciekawszych. Jeszcze jutro rozmówię się w ich sprawie z moja polonistką, ale ciekaw też jestem co Insimilianie o nich powiedzą :-P

Cytuj:
4. Omów funkcjonowanie motywu szaleństwa w wybranych przez Ciebie utworach.

92. Na wybranych przykładach przedstaw różnorodne funkcje motywu śmierci w literaturze fantasy.

94. Walka dobra ze złem w literaturze fantasy. Omów temat, odwołując się do konkretnych przykładów.

9. Kreacje aniołów w literaturze i sztuce. Omów na wybranych przykładach.

36. Mitologiczni bogowie i bohaterowie w interpretacji autorów różnych dziedzin sztuki. Omów zagadnienie, analizując wybrane dzieła.

40. Literackie i filmowe wizje przyszłości. Omów zagadnienie na wybranych przykładach.

56. Gry komputerowe i współczesne filmy jako źródło inspiracji dla pisarzy. Przedstaw na wybranych przykładach.

63. Obrazy piekła w literaturze, filmie i sztukach plastycznych. Przedstaw sposoby kreowania oraz funkcje motywu na wybranych przykładach.

Osobiście bardzo skłaniam się ku 9, 36 i 40. Dodam też, że 56. jest moją propozycja maturalną, aż dziw bierze, że zaakceptowali ;-)

Aha, no i jeśli by kogoś interesowały wszystkie tematy:
Język
Literatura
Związki literatury z innymi dziedzinami sztuki

Zobacz profil Wyślij e-mail  
Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 17:09:49

Temat nr 94 można przygotować w jeden dzień :P Ale widzę, że chcesz wziąć coś ciekawszego i trudniejszego, wtedy wziąłbym 4 albo 9. Oczywiście to rzecz gustu i zainteresowań ^^

Asmerillion
Alchemik
Alchemik

Pochwały: 3
Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 17:10:54

Cytuj:
aż dziw bierze, że zaakceptowali ;-)

Znając życie, to oczekują zapewne zjechania gier jako bardzo złego i odmóżdżającego wpływu na "biednych" pisarzy i ich dzieła.
No, ale cuda czasem się zdarzają, więc kto wie. Może naprawdę będzie można przedstawić sprawę tak jak ona wygląda - czyli ze wszystkimi "za".

- autor nieznany -

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 17:14:02

Właśnie 94 znalazła się w tej grupie ze względu na łatwość :-P Ale z drugiej strony, polonistka mi powiedziała, że egzaminatorzy już rzygają wszystkim, co ma związek z fantasy, dlatego jeśli już coś bym z tego brał, to coś poważniejszego i niesztampowego (na pewno 0 Tolkiena).

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 17:17:46

Cytuj:
Znając życie, to oczekują zapewne zjechania gier jako bardzo złego i odmóżdżającego wpływu na "biednych" pisarzy i ich dzieła.

Byś się zdziwił. Egzaminatorzy bardzo lubią, jeśli masz własne zdanie i podejmiesz próbę jego obrony. Jeśli będzie udana, 20 pkt gwarantowane.

Cytuj:
egzaminatorzy już rzygają wszystkim, co ma związek z fantasy

To u mnie było na odwrót, z ulgą przyjęli, że miałem taki temat. Wcześniej nasłuchali się prezentacji na różne takie, które zostały ludziom zasugerowane, że niby łatwe i lubiane przez egzaminatorów.

Asmerillion
Alchemik
Alchemik

Pochwały: 3
Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 17:18:51

To mnie Orishu zaskoczyłeś. I to pozytywnie. Jednak czasy się zmieniają. Szczęście, że na lepsze.

- autor nieznany -

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 18:14:59

4. Cię mogą przy pytaniach pojechać z lektur, więc jak się np. z Szekspirem nie kochasz to IMO raczej odpuścić.

92. Jest raczej oklepany.

94. Tak samo

9. Jak lubisz anioły

36. Historia sztuki, raczej dla hobbystów.

40. Temat rzeka, multum przykładów w tym naprawdę uznane tytuły, uznanych autorów i reżyserów. Obejrzysz parę dobrych filmów, przeczytasz kilka świetnych książek, siądziesz i napiszesz. Mój faworyt z tej listy.
Bierzesz cyberpunk, postapokalipsę, utopię, antyutopię, jakieś hard sf, po jednej książce i filmie do każdego i praca gotowa.

56. Zapomnij. Książki na podstawie gier to jak wszyscy wiemy niestety nędza straszliwa póki co. Wpływ artystyczny gier również jest raczej marginalny.

63. Oklepane, poza tym musiałbyś pocisnąć Dantego,a nie jest to szczególnie wciągająca lektura. Sam przeczytałem Piekło ale miejscami się męczyłem mocno.

No chyba, że będziesz znał pytania, co jest również wielce prawdopodobne Poloniści często tak robią, bo przecież nie można na bogów oczekiwać, że przeczytają w miesiąc czy dwa ze 2 000 książek. Wtedy tematy zahaczające o lektury są mniej problematyczne, no chyba że czytałeś wszystkie to nie ma problemu.

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Śro 16.09.2009, 18:16:38

W 4 to już prędzej Nie-boska niż Szekspir. :P
Była też taka książka Słowackiego o Greku, który ćpał.

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 18:20:50

Cytuj:
W 4 to już prędzej Nie-boska niż Szekspir.

Też można, z Nieboskiej Komedii przyznaję prawie nic nie pamiętam. Zupełnie do mnie nie trafiło to dzieło. Z Szekspira pasowałby Makbet i Król Lear np.

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 19:07:27

Seldon napisał(a):
9. Jak lubisz anioły

Musze przyznać, ze lubie. Dodatkowo też mi się wydaje, że do tego tematu nie miałbym problemów ze znalezieniem źródeł informacji itd.
Seldon napisał(a):
40. Temat rzeka, multum przykładów w tym naprawdę uznane tytuły, uznanych autorów i reżyserów. Obejrzysz parę dobrych filmów, przeczytasz kilka świetnych książek, siądziesz i napiszesz. Mój faworyt z tej listy.
Bierzesz cyberpunk, postapokalipsę, utopię, antyutopię, jakieś hard sf, po jednej książce i filmie do każdego i praca gotowa.

Po tym opisie coraz bardziej zaczynam się do tego przekonywać, tym bardziej, że mógłbym tu chyba wcisnąć jakieś określone tytuły anime. Jedynym problemem tutaj byłoby odsączenie perełek od całej reszty, bo źródeł do tego tematu, literackich jak i filmowych, jest prawdziwe zatrzęsienie.

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Pochwały: 2
Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 19:16:56

Nad czwórką ja sam się zastanawiałem, zamieszczę później moją listę ;]

Last fm

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Śro 16.09.2009, 19:23:07

Najłatwiejszy temat to motyw władcy: bierzesz Antygonę, Iliadę, Makbeta, Machiavellego i jedziesz.

Ardeth
Pomniejszy szlachcic
Pomniejszy szlachcic

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 19:32:40

U mnie jest parę fajnych tematów ;) http://www.norwid.tychy.pl/artykul-342-search.html

Cytuj:
18. Jaka może być rola robaków i owadów w utworach literackich? Opisz na podstawie analizy wybranych utworów.

22. Niepoprawność polityczna szkolnych lektur. Omów zagadnienie, analizując wybrane dzieła literackie.

31. Opisy ruin w literaturze. Omów i porównaj na wybranych przykładach.

36. Elfy, trolle i inne rasy w literaturze fantastycznej – omów, odwołując się do wybranych przykładów.

76. Śmiech wobec głupoty świata. Rozwiń temat, odwołując się do wybranych utworów satyrycznych i komediowych.

37. Gra komputerowa a jej literacki pierwowzór. Omów, odwołując się do konkretnych przykładów.

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 19:53:01

36 jest fajna, nie dość, że możesz się pobawić w wyłapywanie ras fantsy, to jeszcze możesz wejść w mitologie i wierzenia staro europejskie

76 jest zabójcze :-P

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 20:29:28

Cytuj:
tym bardziej, że mógłbym tu chyba wcisnąć jakieś określone tytuły anime.

IMO jak wrzucisz jedno czy dwa anime np. Ghost in the Shell czy Akirę, ewentualnie Cowboy Bebop to tylko lepsze wrażenie zrobisz, bo dorzucisz kolorytu. Tylko nie zrób z tego "science fiction w anime", bo przegniesz w drugą stronę ;)

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 20:31:19

76 interesujący! :D

No to moja lista, którą sobie póki co wyklarowałem (dosyć długa, bo mam zamiar po kolei odrzucać od niej kolejne propozycje, jak siądę nad nią za jakiś czas, aż wyłonię coś fajnego)

Cytuj:

I Literatura

2. Porównaj obraz człowieka w wybranej powieści realistycznej i powieści fantasy.
Omów zagadnienie na dwóch wybranych przykładach.

4. Różnorodne ujęcia motywu utopii w utworach literackich.
Rozwiń temat na przykładach wybranych utworów.

5. Artysta jako bohater literacki.
Omów problem na wybranych przykładach.

7. Polacy w satyrze i karykaturze literackiej. Przedstaw sposoby kreowania portretów i ich
funkcje. Omów problem na wybranych przykładach.

10. Przedstaw, co o sytuacji człowieka mówią pytania, które zadaje on Bogu.
Omów zagadnienie na wybranych przykładach literackich.

19. Różne ujęcia motywu zdrady w literaturze. Omów zagadnienie na wybranych
przykładach.

21. Motywy katastroficzne w literaturze polskiej. Na wybranych przykładach omów ich
źródła.

24. Przedstaw wpływ państwa totalitarnego na psychikę i sposób postępowania człowieka.
Omów zagadnienie na wybranych przykładach literackich.

28. Motyw konfliktu pokoleń w literaturze. Przedstaw jego źródła i konsekwencje na
podstawie wybranych dzieł literackich.

36. Teksty piosenek zespołów młodzieżowych jako próba opisania rzeczywistości.
Omów zagadnienie na podstawie wybranych przykładów.

II Związki literatury z innymi dziedzinami sztuki

2. Interpretacja historii w wybranych dziełach literackich i malarskich. Omów podobieństwa
i różnice w sposobie przedstawiania wydarzeń i postaci historycznych.

3. Surrealistyczne widzenie świata w literaturze i innych dziedzinach sztuki.
Omów zagadnienie na wybranych przykładach.

15. Obraz szaleństwa w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Omów zagadnienie
na podstawie wybranych dzieł.

23.Rola muzyki w życiu wybranych bohaterów literackich i filmowych.
Omów zagadnienie na wybranych przykładach.

III Język

14. Dokonując analizy języka piosenek jednego z zespołów XXI w., wyjaśnij zasadność
doboru środków wyrazu. (ale to jest akurat zbyt mało precyzyjne i tylko rozważam do "przerobienia" i podania polonistce do zatwierdzenia)

16. Realizacja funkcji perswazyjnej w reklamach.
Omów problem, dokonując analizy wybranych tekstów.

Last fm

Ostatnio edytowano Śro 16.09.2009, 20:34:26 przez Orick, łącznie edytowano 1 raz

Silas
Hrabia
Hrabia

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 20:39:01

Hmm, ja za to wybrałem sobie następujący temat - "Od Juliusza Verne'a do Stanisława Lema - analizując wybrane utwory przedstaw ewolucję powieści science-fiction." Zastanawiam się tylko jakie pozycje wybrać do literatury podmiotu.
Na pewno pójdzie Solaris, jakieś propozycje? ;)

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 20:59:53

Seldon napisał(a):
Cytuj:
tym bardziej, że mógłbym tu chyba wcisnąć jakieś określone tytuły anime.

IMO jak wrzucisz jedno czy dwa anime np. Ghost in the Shell czy Akirę, ewentualnie Cowboy Bebop to tylko lepsze wrażenie zrobisz, bo dorzucisz kolorytu. Tylko nie zrób z tego "science fiction w anime", bo przegniesz w drugą stronę ;)

Tia, jestem tego świadom :P
Orick Raven napisał(a):
No to moja lista, którą sobie póki co wyklarowałem (dosyć długa, bo mam zamiar po kolei odrzucać od niej kolejne propozycje, jak siądę nad nią za jakiś czas, aż wyłonię coś fajnego)

Widzę, że lubisz się bawić ^^ Ja to wziąłem listę, przeleciałem po niej wzrokiem i wychwyciłem tematy, które od razu jako tako wpasowały się w moje upodobanie, potem to samo zrobiłem z tą listą i wynik jest widoczny na górze strony :-P Uważam, że siedzenie kilka godzin nad tymi tematami jest troche przesadzone, bo i tak nie znajdziesz nic idealnego, co napiszesz "z lotu", a najczęściej to pierwsze wrażenie jest najlepsze (najczystsze) ;-)

Tak btw. to chyba w tym roku z połowa Insi mature zdaje :-P "Insi graduation ceremony"

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 21:28:30

Może nie połowa, ale dosyć parę osób ;]
Najbardziej kusi mnie ten motyw szaleńca i motyw zdrady, zapewne ostatecznie wybór padnie na któryś z nich.

Last fm

Ardeth
Pomniejszy szlachcic
Pomniejszy szlachcic

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 21:49:45

Ja w sumie za rok :D Ale jak nie mam co robić na przerwie, to sobie czytuję tematy maturalne. No i właśnie szczególnie nr. 76 mi się spodobał.

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Śro 16.09.2009, 22:51:32

Cytuj:
"Od Juliusza Verne'a do Stanisława Lema - analizując wybrane utwory przedstaw ewolucję powieści science-fiction."

Ugh, ciężkie, przekrojowe.

Cytuj:
Na pewno pójdzie Solaris, jakieś propozycje?

To zależy czy chcesz się faktycznie bawić w przekrój historii gatunku, bo jeśli tak, to nie bardzo możesz pominąć np. Wellsa i musisz wybrać jeden z jego klasyków: Wojnę światów, Wehikuł czasu, albo "Wyspę doktora Moreau".

Cytuj:
19. Różne ujęcia motywu zdrady w literaturze. Omów zagadnienie na wybranych przykładach.

Trochę sztampowe ale pewnie dasz radę zrobić z tego ciekawą pracę. Pewnie też Dantego nie unikniesz: 9 krąg piekieł przeznaczony jest dla zdrajców. :twisted:

Cytuj:
2. Interpretacja historii w wybranych dziełach literackich i malarskich. Omów podobieństwa i różnice w sposobie przedstawiania wydarzeń i postaci historycznych.

Lubisz "Krzyżaków" ? :P

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Śro 16.09.2009, 23:48:29

Cytuj:
Trochę sztampowe ale pewnie dasz radę zrobić z tego ciekawą pracę. Pewnie też Dantego nie unikniesz: 9 krąg piekieł przeznaczony jest dla zdrajców. :twisted:

Kordiana i Konrada Wallenroda też nie. Iliada też by pasowała.

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Czw 17.09.2009, 15:18:48

Seldon -a bo to tylko Krzyżacy się do historii odnoszą? ;]

Raczej wybiorę ten temat o szaleństwach, tylko boję się, że go sporo osób weźmie. Zapytam chyba jeszcze mojej polonistki, jako to było w zeszłym roku, czy ten temat był jakoś szczególnie popularny.

Last fm

Mith
Nadworny bard
Nadworny bard

Pochwały: 4
Tytuł:
PostNapisane: Czw 17.09.2009, 17:41:21

Z tego o szaleństwie to można ciekawie zaczepić o Hamleta...

Ingmar
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Czw 17.09.2009, 19:04:11

Ja też, ja też!

Cytuj:
2. Buntownicy w literaturze. Charakteryzując wybranych bohaterów, omów przyczyny i skutki takiej postawy.

10. Motywy oniryczne w polskiej literaturze. Omów, w jaki sposób były one wykorzystane w dziełach różnych twórców. / chodzi o motów snu, prawda? :) /

27. Omów na wybranych przykładach literatury polskiej i obcej mechanizmy działania systemu totalitarnego.

37. Biblijne i literackie kreacje Boga. Omów różnorodne sposoby przedstawienia tej postaci na podstawie wybranych utworów.

46. Wpływ mitologii europejskich na literaturę. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach.

Wszystko to, oczywiście, kategoria literatura. Obrazów wolałbym uniknąć. Nie pogardziłbym ogólną opinią na temat "stopnia hardkoru" poszczególnych tematów i jakimiś przykładami książek - szczególnie do numerku 27. ;]

S.J. Lec

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 15:31:03

27? Z polskiej to przede wszystkim Opowiadania Borowskiego i "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego.

Do 2. na pewno bym wziął "Przedwiośnie".

Do 10. może Dziady trójka?

37 - sam temat sugeruje wzięcie Biblii, poza tym może "Boska komedia"? Dziady trójka też pasują.

46 - Tolkien :P A poza tym coś z romantyzmu na pewno...

Ale nie sugeruj się moimi radami, bo moja znajomość lektur z kanonu jest mocno ograniczona ^^ No i warto też wziąć coś spoza kanonu.

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Pią 18.09.2009, 15:48:12

Cytuj:
Z tego o szaleństwie to można ciekawie zaczepić o Hamleta...

Moim zdaniem już Makbet lepiej pasuje.

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 16:04:47

Cytuj:
Wpływ mitologii europejskich na literaturę. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach.

Hmm, teraz pytanie czy chodzi o wpływ bezpośredni w sensie zapożyczanie np. fantastycznych stworzeń, czy o np. wykorzystanie archetypów,a to już znowu takie fajne nie jest. Tzn. jest fajne ale ciężko z tego będzie ciekawą prezentację w krótkim czasie upchać.

Cytuj:
Tolkien

No właśnie nie bardzo.

Cytuj:
Buntownicy w literaturze. Charakteryzując wybranych bohaterów, omów przyczyny i skutki takiej postawy.

Jakby Romantyzmem zawiało, np. Byronem...

Cytuj:
37. Biblijne i literackie kreacje Boga. Omów różnorodne sposoby przedstawienia tej postaci na podstawie wybranych utworów.

Z książek to np. "Mistrz i Małgorzata", natomiast temat dość delikatny, bo jak w komisji trafisz na dewotę i jej sie dobór tytułów nie spodoba to mogą Ci pojechać po punktach, a po co ?

Cytuj:
27. Omów na wybranych przykładach literatury polskiej i obcej mechanizmy działania systemu totalitarnego.

Smętny strasznie, naprawdę chcesz się tym katować ?

Cytuj:
10. Motywy oniryczne w polskiej literaturze. Omów, w jaki sposób były one wykorzystane w dziełach różnych twórców.

Tu mnie masz. Jakoś brakuje mi sensownego przykładu z literatury rodzimej, choć pewnie w tym coś znajdziesz ;):

http://www.kopernikanska.pl/prod_33249_ ... X_wie.html

Orish
Władca Twierdzy
Władca Twierdzy

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 16:15:54

Cytuj:
No właśnie nie bardzo.

Obowiązkowo. Tolkien to bezpośredni pomost do współczesnego fantasy, które pełnymi garściami czerpie z europejskich mitologii.
Byle tylko nie skupiać się za bardzo na fantasy, tzn. Tolkien albo inny protoplasta (o których się zapomina) i na tym koniec, natomiast dobrze jest się skupić na wcześniejszych epokach, zwłaszcza romantyzmie. W podręczniku Stentora pamiętam taki jeden rozdział poświęcony właśnie temu tematowi czy jakiemuś zbliżonemu.

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Pią 18.09.2009, 16:19:34

Cytuj:

Czy ja wiem, czy takie smętne? Orwell, Miłosz (Zniewolony umysł), Ciemności kryją ziemię Andrzejewskiego. Wcale nie musi być tak smętnie.
Cytuj:
Tu mnie masz. Jakoś brakuje mi sensownego przykładu z literatury rodzimej, choć pewnie w tym coś znajdziesz ;):

Pełno jest. Sennik współczesny Konwickiego, w romantyzmie jest masa (Słowacki o tym ćpunie, jakoś na L się to zaczynało).
Cytuj:
Z książek to np. "Mistrz i Małgorzata", natomiast temat dość delikatny, bo jak w komisji trafisz na dewotę i jej sie dobór tytułów nie spodoba to mogą Ci pojechać po punktach, a po co ?

Chrystus Kasprowicza. Dies irae Kasprowicza. Jest tego trochę.

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 16:26:00

Cytuj:
Obowiązkowo. Tolkien to bezpośredni pomost do współczesnego fantasy, które pełnymi garściami czerpie z europejskich mitologii.

Tyle, że IMO to nie do końca o to chodzi w tym temacie. Raczej o wpływ mitu jako gatunku, czy poszczególnych archetypów np. Prometeusza.
Oczywiście o bezpośrednim wpływie na fantastykę i elementy fantastyczne nalezy wspomnieć ale za skoncentrowanie się na nim maksa nie będzie :P

Cytuj:
Orwell, Miłosz (Zniewolony umysł), Ciemności kryją ziemię Andrzejewskiego.

No Orwell szczególnie rozrywkowy nie jest.

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Pią 18.09.2009, 16:34:16

Wystarczy poszukać powieści-paraboli z okresu PRL i już.

Ingmar
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 18:18:05

Orish napisał(a):
37 - sam temat sugeruje wzięcie Biblii, poza tym może "Boska komedia"? Dziady trójka też pasują.

No, że Biblia, to wiadomo. ^^ Stary i Nowy Testament, by było różnorodnie. Myślałem jeszcze nad "Dies irae" Jana Kasprowicza i jakimś sympatycznym utworem Kochanowskiego, np. "Czego chcesz od nas Panie". Ponieważ polonistka sugerowała jeden utwór / jedna epoka nie zaszkodziło by jeszcze coś z romantyzmu albo współczesnych.

Dante charakteryzuje Boga? Nie wiem, nie czytałem, mam w planach. To jak na razie temat preferowany.

Cytuj:
Do 2. na pewno bym wziął "Przedwiośnie".

Och, wiem, buntowników mamy sporo. W zasadzie cały Romantyzm i Młoda Polska.

Cytuj:
46 - Tolkien A poza tym coś z romantyzmu na pewno...

Tolkien to tak średnio. Preferowałbym jednak krąg śródziemnomorski, ew. nasz lokalny, słowiański, ale tu będzie z doborem nieciekawie.

---

Seldon napisał(a):
Z książek to np. "Mistrz i Małgorzata",

Wiem, ma pierwsze miejsce na mojej liście "do przeczytania".

Cytuj:
natomiast temat dość delikatny, bo jak w komisji trafisz na dewotę i jej sie dobór tytułów nie spodoba to mogą Ci pojechać po punktach, a po co ?

Nie mam zamiaru prezentować jakiś bardzo kontrowersyjnych treści. Raczej pole manewru "dobry, łaskawy Pan czy surowy sędzia". W hardkor pokroju "wyrżnijcie wszystkich, Pan i tak rozpozna swoich" nie zamierzam się pakować. ;)

Cytuj:

Raczej nie, ale ogólnie listę mamy mocno średnią. Już lepsze to niż portrety chłopskie w literaturze polskiej czy jakieś "świat jako teatr".

S.J. Lec

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 18:33:19

Orish napisał(a):
W podręczniku Stentora pamiętam taki jeden rozdział poświęcony właśnie temu tematowi czy jakiemuś zbliżonemu.

Tia, jest taka fajna mapka europy z ukazanymi na niej miejscami narodzin mitów o różnorakich stworzeniach/potworkach itd. Najciekawsze, że w dzisiejszej Polsce jest tego najwięcej, kraj potworów :-P

Dim-dim
Błędny rycerz
Błędny rycerz

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 19:42:38

Cytuj:
W hardkor pokroju "wyrżnijcie wszystkich, Pan i tak rozpozna swoich" nie zamierzam się pakować.

Szkoda. "Sługa Boży" Piekary świetnie by się nadał jako przeciwwaga do tych wszystkich "poważnych" pozycji ;)

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Pią 18.09.2009, 19:47:05

Niezły przykład :D Dodałbym Antologie (dwie) A.D. XIII i serię Kłamca :D Ale Seria o Mordimerze niezła, szczególnie, że (nie czytać jeśli nie czytałeś/aś, choćby kroili - największa tajemnica serii, odkrywana na sam koniec Łowcy Dusz. Naprawę zepsujecie sobie zabawę ja przeczytacie):

Spoiler:
Było nie było tam wiara ma jednak ogromne znaczenie i moc, i służy czynieniu dobra. A Jezus ma ogromną moc, było nie było Amiszlas jest nie do z dobycia, nie?

Tyle.

Za ironią często kryje się nieumiejętność myślenia. - Ghanima, Children of Dune

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 20:24:38

Czy miałby mi ktoś do polecenia jakieś książki Sci-fi? Bo wiem, że min. jedną książkę Lema przydałoby się wcisnąć, ale szerszego rozeznania w tym gatunku literatury nie mam niestety.

Polinick
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Pochwały: 4
Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 20:33:52

Gwiezdne Wojny? :P

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 20:48:02

Cytuj:
Czy miałby mi ktoś do polecenia jakieś książki Sci-fi? Bo wiem, że min. jedną książkę Lema przydałoby się wcisnąć, ale szerszego rozeznania w tym gatunku literatury nie mam niestety.

Mógłbyś trochę zawęzić o jaki rodzaj sci-fi Ci chodzi i do czego to miałoby pasować ?

Cytuj:
Gwiezdne Wojny? :P

Gwiezdne wojny to akurat bardziej fantasy jest niż sf :)

Orick
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 20:49:09

A Diuna?

Last fm

Aerie
Hrabia
Hrabia

Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 20:52:34

Ursula Le Guin.

Pleśnią i kopciem pełznie po ścianach
Zgroza zimowa, ciemne konanie.

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 21:24:20

Diuna - Frank Herbert jeśli chcesz coś dobrego na raz - zdecydowanie pierwsza i najlepsza część serii.

Przede wszystkim jednak książka, w której się zakochałem, a raczej saga, która ją poprzedza (a ona sama do niej należy):
Cykl Hyperioński - Dan Simmons. Po kolei: Hyperion>Upadek Hyperiona>Endymion>Triumf Endymiona (ostatnia i najlepsza). Książki są świetne i, mimo iż to jedno uniwersum, a obie historie zazębiają się w ogromnym stopniu, to są to prawie dwie różne dylogie (ale czytanie drugiej bez pierwszej jest niemożliwe - to dalej jedna i ta sama historia). Pierwszy tom to jedna historia, w której mieści się siedem innych - historie pielgrzymów, a każda w trochę innym stylu, klimacie, smaku - majstersztyk. Druga to najnormalniejsza z części - pisana prawie normalnie, ale z perspektywy 7-miu osób na raz ;] Kolejne dwie to zwierzenia/pamiętnik jednej osoby, w narracji pierwszoosobowej. Najlepszej jaką widziałem, bo nie razi w oczy jak w wielu innych przypadkach.

Książki te są drogie z racji wydania, ale widziałem już starsze wydania w bibliotekach lub na aukcjach/w sklepach internetowych. Po stokroć warto - jest to bowiem od kilkuset (chyba 670- Hyperion) do prawie tysiąca (Triumf Endymiona - 98X) stron lektury, która nudnych fragmentów chyba nie posiada. Innej takiej książki nie znam.

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Śro 25.11.2009, 21:48:43

Silmoren napisał(a):

Solaris jest świetne.

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 22:09:57

Tia, widzę dość duży odzew, dzięki za pomoc ;-)
Póki co wypisałem sobie po kilka książek z kilku cykli/kilku autorów:
Lem:
- Kongres futurologiczny
- Dzienniki gwiazdowe
- Powrót z gwiazd
- Solaris
- Wizja lokalna
Cykl Diuny:
- Całość (troche nie widzi mi się czytanie i wsadzanie do prezentacji całości cyklu, przejrzę co, jak i z czym, i najwyżej dam pojedyncze tytuły)
Cykl Endera:
- Także całość (j.w.)

Brałem też pod uwagę cykl zaproponowany przez Reya, ale widząc ile już w tym momencie mam książek do przejrzenia i fakt, że dojść do tego mają jakieś filmy, to uznałem że to może być za wiele (zwłaszcza dla mnie, nie czytuje dużo).
Seldon napisał(a):
Mógłbyś trochę zawęzić o jaki rodzaj sci-fi Ci chodzi i do czego to miałoby pasować ?

Myślę o prezentacji opisującej nadzieje i obawy w związku z przyszłością. Pokazanie pozytywnej wizji z pierwszego Star Trecka, ukazanie dalszego ciągu walki dobra ze złem w GW (tak, wiem że w GW jest napisane "Dawno, temu w odległej galaktyce"), podejrzewam, że z anime zaczepię o jakieś obawy końca ludzkości, upadku Ziemi itd. Z książkami byłoby fajnie, gdyby było podobnie, jednak ze względu na małą wiedzę w tej materii, nie potrafię dokładnie sprecyzować gatunku, czy tym bardziej autora/cyklu.

Urizen
Trubadur
Trubadur

Tytuł:
PostNapisane: Śro 25.11.2009, 22:13:35

Saiya-jin napisał(a):
Silmoren napisał(a):

Solaris jest świetne.

Eden byłby lepszy, bo prezentuje ciekawe spojrzenie na 'pierwszy kontakt' z obcą cywilizacją (no i jest to pierwsza 'dojrzała' książka Lem'a)

Saiya-jin
Wszechwiedzący
Wszechwiedzący

PostNapisane: Śro 25.11.2009, 22:49:05

Solaris jest świetne, ale raczej nie nada się do tego:
Cytuj:
Myślę o prezentacji opisującej nadzieje i obawy w związku z przyszłością.

to jest książka o gnoseologicznych granicach człowieka (powinowactwo z Wittgensteinem).

Seldon
Opętany
Opętany

Tytuł:
PostNapisane: Czw 26.11.2009, 00:41:25

Cytuj:
- Całość (troche nie widzi mi się czytanie i wsadzanie do prezentacji całości cyklu, przejrzę co, jak i z czym, i najwyżej dam pojedyncze tytuły)

Nie ma sensu. Pierwsza jest najlepsza, kolejne dwie są słabsze ale niezłe, dalej już nic ciekawego.

Cytuj:
Cykl Endera:

Ender jest świetny ale to raczej studium psychologiczne jednostki niż społeczeństwa.

Cytuj:
Myślę o prezentacji opisującej nadzieje i obawy w związku z przyszłością.

No to Gwiezdne Wojny tak średnio IMO.

Idealnie w Twój temat wpisują się:

"Wydziedziczeni" Ursuli Le Guin (ostrzegam, że dość ciężkie ale dobre)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wydziedziczeni

"Wieczna wojna" Haldemana (nie cieżkie, raczej "mocne", jedna z najważniejszych powieści sf w historii gatunku)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wieczna_wojna

"Miasto i gwiazdy" Artura C Clarka
http://en.wikipedia.org/wiki/The_City_and_the_Stars

"Zagubiona przyszłość" Trepki i Borunia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zagubiona_przyszłość

"Paradyzja" Zajdla (nie czytaj streszczenia na wiki jak nie chcesz sobie powieści zepsuć ;) )
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradyzja

Rey
Twierdzowy myśliciel
Twierdzowy myśliciel

Tytuł:
PostNapisane: Czw 26.11.2009, 20:27:08

Cytuj:
Myślę o prezentacji opisującej nadzieje i obawy w związku z przyszłością. Pokazanie pozytywnej wizji z pierwszego Star Trecka, ukazanie dalszego ciągu walki dobra ze złem w GW (tak, wiem że w GW jest napisane "Dawno, temu w odległej galaktyce"),

W skrócie to wizja człowieka, który skolonizował obszar w promieniu kilku lat świetlnych od Starej Ziemi (naszej, teraz jest kilka nowych ;]), kiedy tę pochłonęła czarna dziura, same planety tworzą Hegemonię, jednostkę, która w zasadzie zatrzymała się (na bardzo wysokim poziomie) w rozwoju, tworzoną przez dziesiątki planet. Później coś się psuje w tej Hegemonii, wszechobecne SI stwierdziły, że ludzie nie są takie potrzebne jak kiedyś itd. W drugiej części z kolei za sprawą pewnej rzeczy odrodził się kościół katolicki, który zajął miejsce Hegemonii i zmienił to w strukturę rodem ze średniowiecza - Papieża rządzącego wszystkim itd. Obie te historie stanowią tylko tło dla wydarzeń, które (mówią o ostatnich dwóch,a w zasadzie ostatniej części) uzmysłowiły mi czym jest empatia i wiele innych rzeczy. Ważne jest to, że większość istniejących tam "wynalazków" (poza dwoma najważniejszymi) jest wytłumaczona "po naszemu", a brzmi całkiem rozsądnie, nie ma w tym naukowego bełkotu i nie jest trudno przyjąć tego za realną wizję. Te inne też są wytłumaczone, ale tutaj właśnie pojawia się element fantasy jeden z niewielu (3 w całej książce? Bardzo znaczących wprawdzie, ale jednak). Naprawdę warto, ale nic poza moim słowem (miłośnika fantastyki ;]) nie masz.

Diuna - podpisuję się pod Seldonem - pierwsza Diuna jest świetna, reszta coraz gorsza. Na półce "średnie", dłuższej niż równik.

Silmoren
Czarnoksiężnik
Czarnoksiężnik

Tytuł:
PostNapisane: Czw 26.11.2009, 20:45:29

Dzięki wielkie Seldon za tytuły, mocno wsparły moją bibliografię (polonistka się uparła na takową jak najszybciej się da -,-). Teraz już jakąś listę mam, zobaczym, co z tego wyjdzie

coran
Baron
Baron

Pochwały: 10
Tytuł:
PostNapisane: Sob 28.11.2009, 00:27:32

Hmmm dam ci jedną radę silmoren.

Nie wrzucaj za dużo książek do bibliografii- ja miałem chyba po 5 książek i filmów do mojej prezentacji, bałem się że 15 minut gadania to strasznie długo- a w 1/3 okazało się że o 2 minuty przekroczyłem limit :D

Moim zdaniem 3 książki to absolutny max... wierz mi że te 15 minut to strasznie, strasznie mało... wbrew pozorom.

Właściwie najważniejsze jest żebyś mówił płynnie, i chociaż odrobinę zaciekawił polonistki- ale jeśli ta tematyka cię interesuje to nie będzie raczej większego problemu...
Z reguły ci co najbardziej się przygotowali, dostawali u mnie ~10 punktów, a ci co z głowy opowiadali o serialach, albo innych głupkowatych tematach, za to nie zanudzali polonistek, dostawali po 20. :P

Ps. Pierwsza Diuna jest *rewelacyjna*... kolejne słaaabe, potwierdzam. :)

Ułóż sobie 3 lektury pod kątem krótkiej wypowiedzi- żebyś jak najciekawiej mógł je odnieść do tematu... I najlepiej miej prezentację gotową na długo przed terminem :P
Trema itd...

Aha- nie przekombinuj z muzyką i takimi tam bajerami :P

Tak podsumowując- mam nadzieje że porady się przydadzą... w praktyce te wszystkie prezentacje są i tak gówno warte. :D
Nawet pisemna jest niewiele warta- chyba że masz naprawdę ambitne plany co do studiów...
Więcej niż przygotowanie do matury, da ci przejrzenie punktacji na poszczególne uczelnie... czasem lepiej zdać rozszerzoną maturę na 30 punktów, niż podstawową na 90...
I może się okazać że któryś przedmiot wziąłeś niepotrzebnie :P
Bo poza dostaniem się na studia, to ta matura nic nie znaczy :D

Ps. Polecam posłuchać 'Maturę' Czerwonych Gitar... na pół roku przed maturą, tydzień przed, dzień przed... dzień po, tydzień po... i pół roku po :D
Bardzo różne odczucia :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 126 ] 

Reklama: